Het kopen van scheermesjes: basiscursus voor vrouwen

Het kopen van scheermesjes: basiscursus voor vrouwen Scheren met scheermesjes is ook onder vrouwen een van de populairste methodes van ontharen. Maar bij het kiezen van een scheermesjes-systeem, ofwel de overbekende houder met scheerkopje eraan, worden veel fouten gemaakt. Er zijn dan ook meer keuzemogelijkheden dan ooit. Vrees niet: gelukkig zijn er beautyredacteurs die alle spullen voor je hebben uitgetest, en vervolgens een 'foolproof' stappenplan schrijven: hoe koop ik een goed scheermesjes-systeem? Scheren met scheemesjes. Het is een van de populairste methodes van scheren, ook onder vrouwen. Maar de 'ins en outs' van scheren met mesjes zijn belangrijk voor een goed resultaat. Ook is het ene scheermesje het andere niet. Gelukkig zijn er beautyredacteurs die alle spullen met gevaar voor eigen huid en haar voor je uittesten, en vervolgens artikelen voor je schrijven. Lees dus verder voor een stappenplan 'kopen van het juiste scheermesje c.q. scheermesjes-systeem'. Want al wordt de houder met scheermesje eraan weleens gewoon 'scheermesje' genoemd, in realiteit scheer je natuurlijk nooit met 'mesjes' maar met een combinatie van houder en mesje. Dat voor de duidelijkheid. Nu: op naar de winkel.

Stap 1: grijp het mesje bij de 'kop' in de winkel

Bij de dappere wens om, misschien voor het eerst van je leven, een scheermesjes-systeem aan te schaffen, duizelt het je vaak al. Onafzienbare rijen spullen in alle mogelijke prijsklassen, en dan ook nog eens allerlei toevoegingen als aloe vera of kamille. Hoe kies je daaruit? Het begin is echter vrij simpel. Er zijn ruwweg drie soorten systemen voor je scheermesjes. Wil je het 'live' bekijken, neem dan nu uit het schap van een drogist met een ruim assortiment:

  • 1. het allergoedkoopste scheermesjes-systeem
  • 2. een middenmoter qua prijs en
  • 3. het duurste scheermesjes-systeem.

Als het goed is heb je nu ook drie voorbeelden van de drie voornaamste soorten scheermesjessystemen in handen.

Hoe zit het met al die toevoegingen?

Kamille, aloe vera, noem de magische middeltjes die aan het scheersysteem zelf worden toegevoegd maar op. Doet het nu iets? Omdat technisch gezien geen enorme hoeveelheden te verwerken zijn in de stripjes rond de mesjes, kunnen we ook geen enorme resultaten verwachten. Maar: baat het niet dan schaadt het niet en bovendien: als je in de meest geavanceerde categorie rondshopt, krijg je zulke toeters en bellen er eigenlijk altijd automatisch bij. En in die categorie, met een veelvoud aan mesjes, flexibele kop en ergonomische greep, zitten sowieso de beste scheerresultaten. Aloe of geen aloe. Punt.

Stap 2: bestudeer de types

Type 1. Budget: 'vaste' kop

Bic is een van de fabrikanten van het absolute basic scheermesjessysteem. Systeem is al een te deftig woord: net zoals een balpen, is hier sprake van één kunststof unit met het scheermesje erin versmolten. Onderscheidend aan het basic model is dat er doorgaans geen gekleurd strookje (meestal groen) materiaal bovenaan het scheermesje zit. Het is gewoon één plastic omhulsel, meestal wit, met slechts één of twee scheermesjes (uiteraard zijn dat de metalen stripjes die je ziet).

Type 2. Middenmoter: vaste kop, maar mét (groene) strip

Onder andere Wilkinson heeft deze 'middenmoter' in de collectie. Aan dit model zijn al een paar toeters en bellen toegevoegd. Bovenaan het scheermesje zelf, zie je een - meestal groene - strip. Deze verzacht en verfijnt het scheerresultaat, en geeft een aanwijzing: als de strip gehavend en verkleurd is, is het de hoogste tijd voor een nieuw mesje. Ook kan het handvat een profiel hebben, voor een betere grip. Wel heeft de betaalbare middenmoter een vaste kop, ofwel kop en handvat zitten aan elkaar. Geef er maar eens voorzichtig (want: scherpe delen) een duwtje tegen. De kop is niet flexibel en veert niet mee.

Type 3. Duurste systeem: flexibele kop, meerdere mesjes, (groene) strip

Het naar verhouding duurste systeem is er onder andere van eerdergenoemde Wilkinson, maar ook de 'eigen fabrikaten' van bijvoorbeeld Etos of Kruidvat zijn niet voor de poes. De handgreep van zo'n scheermesjes-systeem is ergonomisch gevormd. Ofwel, het ligt optimaal in de hand voor een prima scheerresultaat. Het materiaal van de houder is stroef aan de greep, en zachter eromheen. Nog belangrijker is, dat je de kop zachtjes kunt voelen veren als je ertegen drukt. De (groene) strip aan de kop is natuurlijk aanwezig, en je ziet een hele trits aan scheermesjes op een rij. In simpele termen: het metalen deel van dit scheersysteem heeft een aanzienlijk groter oppervlak dan bij goedkopere c.q. eenvoudigere modellen het geval is.

Stap 3: Weet wat je koopt, en probeer het uit naar gelang je eigen scheerbehoefte

In de wereld van cosmetica en persoonlijke verzorging is 'duur' niet altijd 'beter'. Maar voor scheermesjessystemen gaat de regel die je zou verwachten wél op. Hoe duurder het systeem, des te beter, dat is de vuistregel. Dan nog kun je, als je gezegend bent met een gemakkelijke huid die nauwelijks aan irritatie en bultjes onderhevig is, prima volstaan met het goedkoopste en simpelste model scheermesjessysteem. Zeker voor je benen. Maar heb je stuggere haren en een minder vergevingsgezinde huid? Kies dan voor een duurder systeem. Ook moet gezegd worden dat de scheermesjessystemen met de meeste toeters en bellen, ofwel meervoudige scheermesjes, flexibele kop én ergonomisch gevormde greep, de beste resultaten geven. Je hoeft minder scheerbewegingen te maken voor een optimaal resultaat. En hoe minder scheerbewegingen, des te minder kans op problemen zoals irritatie.

Wat scheer je met mesjes, en wat niet?

Alle blije verhalen van fabrikanten ten spijt, is scheren met mesjes voor de meesten van ons aan strenge regels onderworpen. Scheren met mesjes doe je 'nat', dus op een natte huid, liefst na even douchen of baden. Dan zijn de haartjes het zachtst en het beste te verwijderen. Kleine 'smokkelstukjes' kun je soms best even droog bijwerken met een scheermesjessysteem, maar alleen zachtere haren op een gemakkelijke huid verdragen dit goed. Vaak zie je na een dag of wat toch de gevreesde huidirritatie opduiken. Ander punt is de bikinilijn. Terwijl benen en oksels vaak prima reageren op scheermesjeswerk, is de bikinilijn voor velen simpelweg een 'no-go' area voor scheermesjes. Droog scheren met een scheerapparaatje levert weliswaar een wat minder glad resultaat op, maar ook veel minder irritatie. Wie heel voorzichtig te werk gaat en wat kundigheid verzameld heeft, kan ook prima haartjes op de kin of tepelhoven verwijderen met een scheersysteempje van houder met mesjes. Maar ook hier geldt: hoe delicater het huidgebied, des te meer aangewezen is het meest geavanceerde scheersysteem.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen: ScherenVeel mensen lopen tegen het probleem aan dat er vele mogelijkheden zijn om uzelf te ontharen. Wat is nu de juiste keuze…
Stappenplan schaamhaar scheren voor vrouwenStappenplan schaamhaar scheren voor vrouwenVeel vrouwen hebben moeite met het scheren van schaamhaar, wat een bijzonder gevoelig gebied is. Een stap voor stap bege…
Nat scheren: iedere man kan het!Een goede verzorging begint met het gezicht. Nu mogen mannen zich dagelijks inspannen een glad gezicht (indien gewenst)…

Word strak, fit en ontspannen door douchenWord strak, fit en ontspannen door douchenIedereen houdt wel van douchen. Maar als je op de juiste manier de douche gebruikt kun je er nog meer voordelen uithalen…
Broze nagels, hoe krijg je ze sterker?Broze nagels, hoe krijg je ze sterker?Vervelend is het wanneer je broze nagels hebt die bij het minste of geringste afbreken. Wat kun je eraan doen om je nage…
Reactie

Madelieve, 22-12-2011
Ik scheer altijd met mannenmesjes, maar daar zie ik hier niets over. Deze zijn goed scherp waardoor ik geen last van bultjes krijg. Ik heb ook een tijd ene ladyshave gebruikt maar ik heb het idee dat deze minder dicht op de huid scheert ofzo. Mijn advies is dan ook: het scheermesje van je vriend/vader of natuurlijk een eigen mannenmesje. Als je last krijgt van bultjes, kun je ook eens scheerolie proberen voor mij echt een uitkomst!(bijv: http://www.scheermesjespro.nl/williams-shaving-oil-gevoelig/) Ik gebruik deze, maar mss is gewone huidolie ook goed te gebruiken. Succes! Reactie infoteur, 23-12-2011
Dank voor de tips, Madelieve!

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.