Natuurlijke cosmetica producten

Natuurlijke cosmetica producten We zijn bezig met schoonheid, we zijn bezig met de natuur (het behoud daarvan) en wat beter dan te kijken waar je het verantwoord kunt combineren. Sommige merken pretenderen het, maar zijn inmiddels ook ontmaskerd. Er zijn echter een aantal producten die wel voldoen aan de criteria om te behoren tot de “groene cosmeticaproducten”. Let altijd goed op als je producten koopt.

Groen of groener?

Er zijn cosmeticalijnen die geheel gebaseerd zijn op de natuur, denk hierbij aan bijvoorbeeld de fransman Yves Rocher, waar je inmiddels ook bij aankoop van producten bomen kunt laten planten. Maar er zijn ook cosmeticalijnen die steeds meer overgaan op de natuurlijke producten of die schoorvoetend de eerste producten introduceren. Het bewust zijn de natuur ook deze manier te gebruiken is eeuwenoud, maar door de industrialisatie is men enig moment doorgeschoten in de kunstmatig gefabriceerde producten.

Het assortiment groeit gestaag en dat is een goed teken, want dat wil zeggen dat je als consument steeds meer keus hebt en producten en prijzen kunt vergelijken. Dit alles wel met dien verstande dat we de natuur er niet voor vernielen, maar verantwoord met de natuur om blijven gaan.

Natuurlijke producten

Een aanrtal willekeurige voorbeelden van producten met natuurlijke bestanddelen.

Haarproducten

Misschien zijn de natuurlijke haarproducten nog wel het meest bekend. Zijde is zo’n product wat al eeuwen gebruikt wordt en verschillende merken voeren het. Kijk wel goed op de verpakking in hoeverre een dergelijk product verwerkt is. Soms is de toegevoegde waarde zo minimaal dat je je af kunt vragen of het nog enig effect heeft.
  • Biosilk is een glans en verzorgingsproduct met zijde, dit is alleen bij de betere kapper te koop.
  • In de drogisterij vindt je bijvoorbeeld Guhl. Het product met jojoba en ginkgo (een boom) helpt bij krullend jaar pluis te voorkomen.
  • L’Oreal heeft een olie die voor het wassen aangebracht moet worden. Er zit macadamiaolie in die zorgt voor zacht haar en extra glans.
  • Bamboo is ook goed voor het haar. Alterna heeft een shampoo die het haar helpt glad te maken, zonder het te verzwaren. Zeker bij dun en ietwat futloos haar een uitkomst.

Gezichtsproducten

  • Sisley heeft jojoba en ginkgo in een oogproduct verwerkt. Het helpt de zwellingen bij de ogen weg te nemen en doet ook nog werk tegen de kraaienpootjes.
  • Wat niet al te bekend is, is dat er ook mascara is waar natuurlijke producten in verwerkt zijn. Ondermeer Dr. Hauschka, wat in de reformwinkel te koop is, werkt met boomhars als conserveringsmiddel in de mascara. Zeker voor mensen die allergisch zijn voor de kunstmatig gefabriceerde conserveringsmiddelen, is dit een goed alternatief.
  • Clarins gebruikt de schors van de kartafrayboom om deze in de crème voor de huid te verwerken. Het helpt de huid te egaliseren.
  • Garnier heeft bamboe in een oog en dag/nachtcreme verwerkt. Het is verwerkt in de lijn voor de rijpere huid en helpt tegen verslapping van de huid.

Lichaamsproducten

  • Macademia wordt ook in lichaamsproducten producten. De olie heeft een sterke werking en The Body Shop heeft het in verschillende crèmes verwerkt (Body Butter Duo).
  • Aloë vera wordt door een groot aantal merken verwerkt in lichaamsproducten. Het verzacht en herstelt. Je ziet het in bodylotions, maar ook veel in handcrèmes.

Natuurlijke bossen

Planten en bomen worden steeds meer gebruikt en zolang men de oerbossen in tact laat, is er niets aan de hand. Er gaan steeds meer stemmen op, om producten met bomen en planten extracten deels ten goede te laten komen aan deze oerbossen of in ieder geval een bijdrage te leveren. En eigenlijk is dat dus door ze met rust te laten … een goede zaak! Enkele oerbossen zijn inmiddels werelderfgoed (Unesco), maar niet allemaal. Aandacht hiervoor blijft belangrijk en als we dan verantwoord met de aangelegde natuurgebieden omgaat, kan het prima samengaan met wat de mens er graag uit wil halen.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het succes van Yves RocherHet succes van Yves RocherYves Rocher is één van de succesvolste cosmetica leveranciers. Yves Rocher is al jaren een begrip voor vele vrouwen in N…
Dr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDe verzorgingsproducten van Dr. Hauschka Cosmetica omvatten producten voor gezicht, lichaam, mond en lippen, haren, bene…
Yves Rocher en de kruidenHet is jaren geleden dat ik ontdekte dat zelfs cosmetica-giganten zoals Ives Rocher blijkbaar in planten geïnteresseerd…
Natrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNatrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNaTrue is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Mensen die alleen natuurlijke cosmetica producten willen gebruiken, w…

Welk huidtype heb ik? (de verschillende huidtypes)Welk huidtype heb ik? (de verschillende huidtypes)"Welk huidtype heb ik?". Dit is een zeer belangrijke vraag die je jezelf moet stellen wanneer je op zoek bent naar een g…
Het perfecte lichaamHoe ver gaan mensen in het verkrijgen van het perfecte lichaam? Welke eigenschappen heeft dat lichaam? Bestaat dit perfe…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.