Je haar lang laten groeien én mooi houden

Je haar lang laten groeien zonder problemen of zelfs de haargroei versnellen… is dat mogelijk? Ja! Maar… het blijkt nog niet zo makkelijk om je haar lang te laten groeien, zonder last te krijgen van dode haarpunten en matige kapsels… De vraag is dus; hoe houd ik mijn haar gezond zodat ik een mooie lange coupe kan creëren?

Lange lokken

Welke vrouw droomt nou niet van een weelderige haardos tot aan je middel à la Blake Lively? De meeste vrouwen willen graag hun haar lang hebben, omdat ze het vrouwelijk vinden staan, omdat ze er dan meer mee kunnen of omdat ze het gewoon mooi vinden staan bij zichzelf natuurlijk. Daarbij voelt lang haar voor de meeste vrouwen ook het veiligst. In tegenstelling tot een korte coupe past lang haar vrijwel bij iedereen, omdat het natuurlijk staat. Een kort kapsel kan super mooi zijn, maar past niet bij ieder gezicht. Wat een nadeel is aan lang haar ten opzicht van kort haar, is dat je snel een saai kapsel krijgt als je niet uitkijkt. Als je niet vaak genoeg naar de kapper gaat of aandacht aan de gezondheid van je haar besteedt, krijg je snel een suffe uitstraling met lang haar. Hieronder lees je hoe je dat kan voorkomen, en hoe je zorgt dat je je haar zo gezond en snel mogelijk lang laat groeien.

De haargroei versnellen

Haar groeit met een gemiddelde snelheid van 1,25 centimeter per maand. Dit betekent dus dat je haar per jaar zo’n 15 centimeter kan groeien. Dit is voor veel vrouwen eigenlijk nog niet snel genoeg… Er bestaan geen wondermiddelen waardoor je haar in een korte tijd heel lang groeit. Wel is de haargroei heel goed te stimuleren. Voeding en gezondheid spelen daarbij een hele belangrijke rol.

Ten eerste is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D, een vitamine die je haar zeker nodig heeft, wil je het lang laten groeien. In de zomer zal je haar dus sneller groeien dan in de winter, maar zorg ook dan dat je vaak buiten bent.

Naast vitamine D is vitamine B ook erg goed voor je haar. Vitamine B zit ook in de voedingssupplementen voor huid en haar. Die kan je kopen bij de drogist, maar als je gezond eet zou er eigenlijk al genoeg van binnen moeten krijgen. Vitamine B komt voor in dierlijke producten, zoals ei, vis, vlees en melk en verder ook in bruin brood, aardappelen en noten. Naast deze vitaminen zorgt ook silicium voor gezond en stevig haar. Ook hiervan zijn supplementen te koop bij de drogist. Daarnaast zit silicium in brandnetel- en paardenstaartthee.

Tenslotte is de haargroei het meest te stimuleren door middel van een hoofdhuidmassage. De hoofdhuid bevat namelijk relatief heel weinig bloedvaten, waardoor masseren noodzakelijk is. De massage is ook nog eens goed tegen hoofdpijn en geeft je een ontspannen gevoel.Masseer je hoofdhuid minstens één keer per dag, het liefst nog vaker. Doe dit in ieder geval als je je haar wast. Je masseert je hoofhuid door met de toppen van je vingers de huid over het bot heen te bewegen. Ook kan je je hoofdhuid licht bekloppen.

Geduld en fases

En al stimuleer je de haargroei op alle mogelijke manieren, het lang laten groeien van je haar kost nou eenmaal veel tijd en geduld.

Daarbij zit je ook nog met het probleem van de ‘lelijke fases’, dit zijn de overgangsfases tussen twee kapsels. Hier komt meestal het punt dat je toch naar de kapper gaat om er weer een fatsoenlijk kapsel in te laten knippen en meestal blijf je dan op die lengte hangen. Wil je dit voorkomen dan zal je jezelf een doel moeten stellen. Niet alleen het einddoel van het lange haar, maar ook tussendoelen. Kies steeds een kapsel dat ongeveer 5 centimeter langer is dan het kapsel dat je nu hebt, zodat je daar naartoe kan werken. Ook al heb je nog niet precies de goede lengte voor het kapsel, je kan het wel aan je kapper laten zien zodat die je haar zo kan knippen dat het er in kan groeien.

Haarverzorging

Als je lang haar hebt zal je wel meer aandacht en verzorging in je haar moeten steken dan iemand die een korte coupe heeft. Dit is logisch natuurlijk, alleen doorkammen duurt al een stuk langer, zeker als je erg dik haar hebt of klitgevoelig bent. In dat geval kan een anti-klitspray een uitkomst bieden. Je komt dan veel gemakkelijker door je haar heen en zal veel minder haren uittrekken. Lang haar is veel gevoeliger voor afbreken en gespleten haarpunten, borstel daarom niet terwijl je haar nog nat is, en gebruik een grofgetande kam of borstel.

Gebruik met het wassen haarproducten speciaal voor lang haar. Deze voorkomen namelijk droog haar en gespleten punten. Verder is het belangrijk dat als je gaat zonnen je een haarcrème met zonnefactor gebruikt. UVA-straling is namelijk niet alleen slecht voor je huid, ook voor je haar. Laat je haar niet los als je gaat zwemmen, maar doe een hoge knot in. Je haar wordt namelijjk ook niet blij van chloor en zout.

Nu nog iets waar veel fabels over bestaan en sommige vrouwen tegen op zien: regelmatig naar de kapper gaan! Het is namelijk écht belangrijk om je haar elke 6 tot 8 weken te laten bijknippen, ook (eigenlijk juist) als je je haar wilt laten groeien. Je hoeft natuurlijk niet steeds 5 centimeter van je lengte af te laten halen, het enige wat belangrijk is is dat de dode punten weggeknipt worden. Je hebt dan veel minder kans dat je haar afbreekt, dan groeit het dus ook beter.

Instant lang haar

Tja, heb je het geduld niet of geen zin in gedoe met halflange kapsels, dan is er natuurlijk ook de mogelijkheid om extensions te laten zetten. Er zijn tegenwoordig zulke goede methodes in het aanbrengen van extensions dat ze bijna niet meer te onderscheiden zijn van je eigen haar. De nieuwste techniek maakt gebruik van een hechtingsmethode waarbij dunne extensions tegen dunne plukken van je eigen haar worden aangehecht met een wasachtige keratine. Er wordt natuurlijk haar gebruikt, waardoor het eindresultaat er 100% natuurlijk uit ziet. Het enige probleem bij deze techniek is de prijs… De prijzen variëren van enkele honderden tot zelfs enkele duizenden euro’s. Dit is natuurlijk lang niet voor iedereen weggelegd. Een geschikter alternatief is de invlecht methode. Hiervan zijn de kosten tussen de €150 en €600 euro.
© 2011 - 2024 Appleann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haar sneller laten groeienJe haar sneller laten groeien is mogelijk onder de goede omstandigheden. Als je je haar op een bepaalde manier behandelt…
Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Hoe kan ik mijn haargroei versnellen?Haargroei is grotendeels door een factor van gezondheid en is genetisch bepaald, hoewel er enkel een paar stappen genome…
Haargroei versnellen - Doe je haar sneller groeienHoe kunt u uw haargroei versnellen en stimuleren? Er zijn verschillende redenen waarom iemand zijn haar sneller wil doen…
Synthetische hair extensions, voor- en nadelenSynthetische hair extensions, voor- en nadelenWelke vrouw droomt er nu niet van een bos mooi en vol haar? Helaas zijn veel mensen niet gezegend met zo'n mooie bos haa…

Beauty: Natuurlijke make-upBeauty: Natuurlijke make-upWe zijn ook als het om make-up gaat steeds meer begin met de natuur te betrekken bij de totstandkoming van cosmetica. Op…
Schoonheidstips voor anti-verouderingSchoonheidstips voor anti-verouderingActrice Sophia Loren is een bekende schoonheid voor vele mensen. Zij heeft in het verleden haar geheimen wel eens prijs…
Bronnen en referenties
  • www.kapsels.net
  • www.haarweb.nl
  • www.girlscene.nl
Appleann (93 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.