De schoonheid van echt natuurlijke make-up

De schoonheid van echt natuurlijke make-up Natuurlijk make-up of natuurlijk opgemaakt is vaak doorspekt van foundation en natuurlijk kleuren, maar echt een natuurlijke uitstraling is ook eventueel wat oneffenheden laten zien, zolang de natuurlijke schoonheid van een mens maar tot uiting komt. De kunst van een natuurlijke make-up is de specifieke kenmerken wat de mens zo mooi maakt - van een gezicht goed tot uiting te laten komen.

Basismaterialen

Omdat ieder gezicht anders is en je juist niet met veel make-up in natuurlijke kleuren gaat werken, is het van belang goed naar het gezicht te kijken. Er zijn wel wat basisproducten die ook bij een echt natuurlijke make-up niet mogen ontbreken.

Huid

Bij de huid hoort nu eenmaal een goede dagcrème en staat eigenlijk los van de make-up. Zoek een goede dagcrème bij je huid en breng deze als eerste op (nadat je huid gereinigd is uiteraard).
Om te bedenken of je wel een foundation nodig hebt, is het goed te kijken naar de huid. Immers, een natuurlijk gezicht is niet strak getrokken qua kleur, maar kent nuances. Heb je een egale huid dan kan je de foundation mogelijk achterwege laten. Maar je kunt ook voor een gekleurde dagcrème kiezen of een foundation die heel dun is en een lichte waas op de huid legt, maar transparant is. Kies voor dat laatste als je vindt dat net iets te veel onregelmatigheden hebt in je gezicht.
Een huid met kleine nuances die je niet storend vindt, kun je wellicht zonder rouge de dag door laten brengen. De lichte nuance kan je huid al enige speelsheid en diepte geven. Heb je een vollere foundation gekozen die meer afdekt of matig transparant is, dan wordt je gezicht egaler van kleur en is het voor wat diepte wellicht goed om in een beige/bruin tint wat rouge op te brengen. Dit kan je huid weer een natuurlijk effect geven. Kijk bij het opbrengen goed naar de vorm van het gezicht en wees voorzichtig met rouge.

Ogen

De ogen zijn ook bij natuurlijke kleuren altijd voorzien van mascara, dit tenzij je diepgekleurde wimpers van jezelf hebt. Afhankelijk van het gezicht is een warme bruintint mascara mooi of toch het geijkte zwart. Zet de ogen niet te zwaar aan, maar zorg met name dat de wimperuiteinden goed voorzien zijn van mascara. Laat oogpotloden zoveel mogelijk weg. Hooguit een diepbruin oogpotlood onder het oog, om het iets te benadrukken. Veeg het lijntje uit met bijv. een wattenstaafje, anders kan het te zwaar overkomen. De wenkbrauwen niet vergeten en kunnen bijgetekend worden met een speciaal potlood. Maar ga bij een natuurlijke make-up ook uit van een natuurlijke vorm. Een oogschaduw kan achterwege blijven, maar een warme bruin/beige tint kan in de juiste vorm de ogen ook een beetje benadrukken. In ieder geval voorzichtig met oogschaduw.

Mond

De mond kent bij een natuurlijke make-up geen felle kleuren, maar roze rood tinten die dicht bij de lippenkleur passen, mogen wel. Niet te veel glans, want dat maakt het weer minder natuurlijk. Een gloss mag ook, maar een gloss met een mooie zachte glans. Vooral geen glitters in de lippenstift of gloss.

Eyecatcher

Ieder gezicht commercieel aantrekkelijk of niet heeft wel iets wat je er uit kunt laten springen, kunt benadrukken. Als je jezelf opmaakt is het de vraag of je dit van jezelf weet of vooruit durft te komen. Bij de professional is het de kwaliteit van de man of vrouw om dit naar voren te halen.
Het kan overigens van alles zijn, maar te denken valt aan:
  • sprekende ogen (qua vorm bambi-achtig of juist amandel, maar kan ook een opmerkelijke kleur zijn of prachtig lange en gekrulde wimpers)
  • hoge jukbeenderen
  • opvallende mond (bijv. dikke lippen, grote mond/lach, uitgesproken kleur)
  • mooie huid

Benadruk de eyecatcher

Om de eyecatcher te benadrukken is het belangrijk om de rest van je gezicht, wat hoort bij een natuurlijke make-up, heel neutraal aan te pakken. Ga hierbij altijd uit van zachte kleuren die horen in de natuur en de kleuren van het lichaam. Beige/bruintinten, zacht rozekleuren en offwhite/zandkleur.

Enkele voorbeelden

De eyecatcher kan je dan met de natuurlijke kleuren iets meer naar voren halen. Denk hierbij aan de ogen, waarbij je de vorm iets wil benadrukken. Laat de dikke zwarte lijnen weg, maar werk wel met een eyeliner in een warme kleur en maak een subtiele lijn om de vorm te benadrukken. Breng twee lagen mascara aan en krul desgewenst de wimpers met een wimper krultang. Dit geeft je weer een meer open blik.

Maar de mond kan ook een eyecatcher zijn. Is het de vorm, zorg dan dat je met natuurlijke kleur de liplijn goed tekent, eventueel nog iets benadrukt, en met een zelfde kleur lippenstift de lippen inkleurt. Maar als de kleur opvallend is, werk dan alleen met een zachte gloss.

Heb je opvallende jukbeenderen, zorg dan dat je met een goede zachte kleur rouge, de jukbeenderen benadrukt.

Tot slot

Maar combineer het voor de rest altijd met een neutrale make-up in zachte kleuren. Zo krijg je overall een natuurlijke make-up, maar benadruk je net dat ene aspect uit je gezicht iets meer. Geen dikke pancakes of andersoortige lagen over elkaar en geen nadrukkelijke lijnen in je gezicht die het vaak alleen maar harder maken.
Alle merken hebben de natuurlijke kleuren in het assortiment, let alleen bij neutrale kleuren op een glitter. Er zijn nogal wat merken die een meer of mindere schittering in de make-up willen verwerken. Dit kan wel mooi zijn, maar als je een natuurlijke make-up wil, dan hoort dit er niet bij.

Bevestig de natuurlijke make-up met een fixatie (een spray die een onzichtbare beschermende laag over het gezicht legt). Meerdere merken voeren dit product, maar ondermeer The Bodyshop heeft een prettige die ook hydrateert, te weten Vitamin E face mist.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organiseren van je make-up tasjeEen make-up tasje is natuurlijk heel handig, want je kunt dan altijd en overal je make-up bijwerken. Toch is een make-up…
Blauwe mascara en de juiste make-upBlauwe mascara is niet iets dat we vaak zien, maar het is wel degelijk te verkrijgen en je kunt er leuke effecten mee cr…
Beauty: Uitgelopen make-upBeauty: Uitgelopen make-upIedereen die make-up gebruikt overkomt het wel eens. Is het niet een onverwachte regenbui, dan toch wel die welgemeende…
Ogen opmaken wanneer je wat ouder wordtOgen opmaken wanneer je wat ouder wordtJe uiterlijk wordt voor een groot deel bepaald door je ogen. Ze spelen een zeer belangrijke rol bij de communicatie. Doo…

Gezichtsreiniging, basis van een gezonde huidGezichtsreiniging, basis van een gezonde huidDe gezichtsreiniging van het natuurcosmetica merk Weleda staat garant voor een goed begin van een gezonde gezichtshuid.…
Zo krijg je make-up vlekken uit je kledingZo krijg je make-up vlekken uit je kledingMake-up geeft heel makkelijk af op je kleding. Het is heel vervelend en het kan vlekken geven die slecht te verwijderen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.