Make-uptips: kleuren kiezen voor je maquillage

Hoe kies je de beste kleuren voor je maquillage? Welke kleuren pas bij je ogen? Of bij je lippen? En waarmee kan je ze combineren?

Make-uptips


Vooraf

Er bestaan twee types kleuren:
  • Warme kleuren: gele, oranje en rode tinten
  • Koude kleuren: roze, paarse en blauwe tinten

Vermijd om teveel warme en koude make-upkleuren door elkaar te gebruiken. De combinatie van beide soorten kleuren is vaak niet erg geslaagd.

Kleuren die bij de kleur van je ogen passen

  • Lichtbruine ogen: hier passen zowat alle kleuren goed bij: donkerbruin, oranje, grijsgroen, grijsblauw, kakigroen,...
  • Blauwe ogen: vermijd om teveel blauw te gebruiken. Als je toch blauw wil gebruiken, kies dan voor een soort blauw dat aanleunt bij paars, grijs of groen. Het mooiste resultaat bereik je met oranje-achtige of abricozentinten
  • Groene ogen: verkies blauwpaars, paars, lichtpaars
  • Donkerbruine ogen: Net zoals bij lichtbruine ogen zijn zowat alle kleurcombinaties mogelijk. Vermijd wel al te lichte tinten of nacré-tinten die het wit van je ogen een gele schijn lijken te geven.

Je ogen in de verf zetten met kleur

Als je je ogen in de verf wil zetten, kies dan voor een kleur die complementair is aan de kleur van je iris. Als je ogen blauw zijn, kies dan voor een make-up in abrikozentinten. Zie de foto bij dit artikel voor de complementaire kleuren: kleuren die tegenover elkaar liggen zijn complementair.

Houd ook rekening met alle kleurschakeringen binnenin de iris. Ogen zijn zelden uit één enkele kleur opgebouwd. Er zijn dus in werkelijkheid vele kleurcombinaties mogelijk.

Weetje

Zwart en bruin doen het wit van je ogen goed uitkomen.

Je lippen in de verf zetten met kleur

Als je je lippen in de verf wil zetten, ga dan te werk zoals bij je ogen. Kies een complementaire kleur. Heb je blauwe ogen, kies dan voor een oranje/bruin-achtige lippenstift als je je lippen extra wil doen uitkomen.

Tip

Plaats nooit overdreven focus op zowel je ogen als je lippen. Zet één van beide in de schijnwerpers en houd de andere neutraal, zacht gekleurd

Weetje

Chocoladebruine en pruimpaarse matte lippenstift, geven je teint een bleek uitzicht en kunnen je zelfs ouder doen lijken.

Kleuren die bij je teint passen

Hoe kan je nu zien welke kleuren er het beste bij je teint passen? Probeer verschillende kleuren lippenstift uit en kijk welke het beste resultaat geeft. Bij welke kleur voel je je op je gemak? Is de kleur harmonieus met je teint of is ze eerder choquerend?

Je kan ook sjaaltjes in verschillende kleuren langs je gezicht houden en kijken welke je het beste staat. Als je geen heel assortiment sjaaltjes in je kleerkast hebt hangen, ga dan gewoon naar een kledingwinkel waar je voor de spiegel alles kan uitproberen. Bekijk het resultaat op je teint, ogen, haar,...

Je uiteindelijke maquillage-kleuren kiezen

Denk aan alle bovenstaande tips, maar houd zeker ook rekening met de kleur van je kleding als je een harmonieus geheel wil creëren. En als het eerste resultaat een beetje tegenvalt, geef dan de moed niet op een herbegin gewoon. Oefening baart kunst.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips: een stralende teintHet tijdperk van de klassieke “rouge” die je veel te rode wangen gaf, is voorbij. Er bestaan nu honderd-en-één soorten f…
Maquillage tips: correcties aanbrengenHebt u wel eens kleine problemen met uw make-up? Dan kunnen deze tips u zeker verderhelpen om de nodige correcties aan t…
Make-up tips voor vrouwen met een licht getinte huidVrouwen met een licht getinte huid, zullen ontdekken dat het niet altijd even gemakkelijk is om goede make-up te kiezen.…
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…

Make-up tips: mascaraWaar moet je allemaal op letten bij het aanbrengen van mascara? Hoe vermijd je klontertjes en hoe bewaar je je mascara h…
De Sauna, meer dan rust!De Sauna, meer dan rust!De sauna: voor veel mensen niet meer dan een dagje ontspanning en rust. Maar het is meer dan dat... Hartstikke gezond!
Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 23-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.