Grijze huid rond piercing

Grijze huid rond piercing Meer en meer mensen nemen een tattoo of piercing. Lichaamsjuwelen zitten al jaren in de lift. Vele mensen staan soms niet stil bij het verschil in kwaliteit van lichaamsjuwelen en wat de gevolgen kunnen zijn van minder kwalitatief materiaal. Een van de grootst voorkomende problemen is het vormen van grijze huid rond de betreffende piercing.

Verkleuringen door goedkoop materiaal

De oorzaak van verkleuringen op de huid komen meestal door het gebruik van goedkoop materiaal. In goedkope juwelenzaken kun je voor aanvaardbare prijzen piercingjuwelen vinden. Op de verpakking staan deze aangegeven als zilveren juweeltjes, maar wat de meeste klanten niet beseffen is dat het werkelijk gebruikte percentage zilver minder dan 1% is! Deze juwelen bevatten dus nog heel wat andere metalen die door aanraking met onder andere lichaamsvocht gaan oxideren en hierdoor grijze plekjes veroorzaken op de huid.

Argyrie

De gebruikte term voor deze verschijning is Argyrie. Het is een dermatologische aandoening waarbij bepaalde plekjes op de huid een grijskleurige schijn gaan vertonen. De oorzaak hiervan kunnen zilver, zilverstof of bindingen (bv. zilverjodide) zijn. Zilverzouten nestelen zich in het huidoppervlak, door aanraking met de zon en lichaamsvochten gaan ze oxideren. Argyrie kwam in de 18de en 19de eeuw erg veel voor in Europa, dit omdat zilveroplossing in massa gebruikt werden in de meest courante medicijnen, waardoor mensen veel te hoge waarden zilver in hun bloedbaan krijgen en zo zichzelf besmetten. Hierbij ontstonden geen kleine vlekjes, maar werd het hele lichaam geïnfecteerd. Meestal vertonen de nagels als eerste verkleuring en zo zet de aandoening zich verder over het gehele lichaam.

Chirurgische oplossing

Argyrie is volgens geneeskundige bronnen onomkeerbaar. In het verleden ging men dikwijls over tot lasertherapie of het verwijderen van de bovenste huidlaag. Dikwijls brachten deze methodes geen soelaas. De voornaamste reden hiervoor is dat het zilver zich vastzet tot de diepste lagen van de huid, het aanpakken van de bovenste lagen brengt dus geen redding.

Alternatieve aanpak

Het volledig verwijderen van de grijze vlekken is onbegonnen werk, wel kan er gepoogd worden om de zichtbaarheid te verminderen door volgende zaken toe te passen:
  1. Bij opmerken van vlekken, verwijder onmiddellijk de betreffende juwelen. Als je het gaatje wenst te behouden, vervang dan met een chirurgisch roestvrij staal om 100 % zeker te zijn dat verdere contaminatie tegen te gaan. Dit type bodypiercings is te verkrijgen in alle betere piercingzaken, de exacte benaming is 316L of 316VLM.
  2. Voor het inbrengen van het nieuwe juweeltje, ontsmet de binnen en buitenkant van de lichaamsopening grondig. Best ga je hiervoor langs bij de apotheker en vraag hem of haar raad over een goed product dat een degelijke ontsmetting voorziet.
  3. Herhaal het reinigen 2 à 3 keer per week, in de loop van de volgende weken en maanden zou de grijze vlekken moeten vervagen. De kans dat ze volledig verdwijnt is gering.
© 2012 - 2024 Boer_staf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen een ontstoken tepelpiercing?En tepelpiercing wordt door sommige mannen en vrouwen als een mooie versiering gezien. Je hebt tepelpiercings in verschi…
Het verzorgen van een piercingHet is zeer belangrijk voor het genezingsproces van je nieuwe piercing, dat je hem goed verzorgd. Veel mensen vergeten d…
Piercing (to pierce)Piercing (to pierce)Een piercing is gaatje dat in de huid wordt gemaakt en komt van het Engelse woord ‘to pierce’ dat doordrukken betekend.…
Septum piercing: het laten zetten, genezing en verzorgingEr bestaan allerlei soorten piercings. Bekend zijn bijvoorbeeld de navelpiercing, de helix- en de tongpiercing. De septu…

Droge lippen/gesprongen lippen - oplossingenDroge lippen/gesprongen lippen - oplossingenNormaal heeft de huid zestien verschillende huidlagen; lippen hebben er echter maar vier. Daardoor zijn ze gevoeliger vo…
Beauty: Natuurlijke ‘voeding’ voor de huidBeauty: Natuurlijke ‘voeding’ voor de huidNormaal gesproken gaan fruit, groenten en andere levensmiddelen alleen in het lichaam en doet uiteraard zijn werk voor o…
Boer_staf (14 artikelen)
Laatste update: 11-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.