Trainen voor een platte buik
Veel vrouwen en mannen dromen van een platte buik of een sixpack, want dat geldt als symbool van gezondheid, schoonheid en erotische uitstraling. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om de juiste en effectieve training voor je buikspieren te vinden.
Trainen voor onze beste vriend, de buik
Hij is de beste vriend voor ons, onze
buik:
- als we worstelen met een beslissing, weet hij wat juist is;
- als we verliefd zijn, merkt onze buik dat meteen;
- en ook stress kunnen we niet voor hem verbergen.
Onze buik vertelt ons altijd wat er met ons aan de hand is. Maar als het bikiniseizoen nadert is hij vaak nét iets te prominent aanwezig en kijken we hem verwijtend aan. Hoe kunnen we dát weer goed krijgen?
Je buikspieren trainen
Het gaat allemaal maar om een paar meer spieren meer en een paar kilo minder. Maar in die combinatie schuilt nu juist het probleem.
Het goede nieuws: als je je buikspieren wil trainen en vetrolletjes wil kwijtraken, dan gaat dat behoorlijk snel. Want studies laten zien dat we met gezonde voeding en wat training rond om de taille de eerste pondjes verliezen. De buikspieren zijn een dankbare workoutpartner: ze laten zich binnen een tijdsbestek van drie tot vier weken afbouwen.
Allemaal kinderlijk eenvoudig dus:
Helder! Maar hoe krijg je dat voor elkaar in het dagelijks leven? Met een drukke baan, de kinderen ophalen, vrienden ontmoeten, de was doen en dan ook nog eens je buikspieren trainen?
Basisprincipes voor een platte buik
Op de eerste plaats moeten we de basisprincipes voor een platte buik kennen. Voor een
strak buikje (en nog veel meer voor een six-pack), is het bij lange na niet voldoende om alleen de buikspieren te trainen. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat nog lang niet iedereen dat weet. Welke factoren beïnvloeden nu de vorming van sterke buikspieren?
- krachttraining, buikspiertraining;
- conditietraining;
- gezonde voeding;
- motivatie en doorzettingsvermogen;
- stress.
Onderstaand voor elk punt van die punten een paar snelle tips.
Krachttraining
Krachttraining en vooral training van de buikspieren, moet je niet elke dag doen. De spieren hebben tijd nodig om te herstellen en nemen vooral toe in deze herstelfase.
Wil je meteen beginnen? Ga dan op de grond liggen en buig je benen. Je bovenlichaam langzaam optillen, kin naar de borst. Die positie gedurende ongeveer 3 seconden vasthouden. Je bovenlichaam iets laten zakken maar niet helemaal, om de spanning te behouden.
Conditietraining
Bij conditietraining geldt vooral één advies. Vermijd de grootste beginnersfout om in de aanvangsfase supergemotiveerd te veel en te lange trainingen te houden. Je zal onvermijdelijk op een punt belanden dat je deze hoge trainingskadans niet kan vasthouden. Het resultaat is een enorme knauw voor je motivatie en uiteindelijk zal je gedesillusioneerd opgeven.
Begin daarom langzaam en verhoog geleidelijk de trainingsbelasting. Train ook niet elke dag. Wekelijks 2 tot 3 trainingen van 45 tot 60 minuten zijn ideaal!
Gezonde voeding
Gezonde voeding is essentieel voor het realiseren van een platte buik. Om je buikspieren tevoorschijn te toveren, moet je de om de buikspieren liggende vetlaag verbranden. Dit lukt met krachttraining, conditietraining en natuurlijk de juiste en gezonde voeding.
Simpel gezegd moet je je op een
vetarme (niet vetvrije!) voeding concentreren. Bedoeld is niet om bepaalde voedselbestanddelen helemaal weg te laten. Een gezonde voeding bestaat immers uit álle hoofdbestanddelen:
Cruciaal zijn de juiste keuzes: volkorenproducten in plaats van witte-bloem-producten, gevogelte in plaats van vlees, noten in plaats van chips.
Motivatie en stress
In een rondvraag gaven de meeste mensen als redenen voor mislukte pogingen het volgende op:
- gebrek aan motivatie;
- geen doorzettingsvermogen;
- ontbrekende wil.
Veel beginners geven gewoonweg te snel op. Vaak hebben ze er een verkeerde voorstelling van over hoe snel de spieropbouw plaatsvindt. Je kan er niet na drie maanden uitzien als een bodybuilder. En stress beïnvloedt vele lichaamsfuncties negatief. Zo wordt bijvoorbeeld cortisol afgescheiden, wat de eetlust stimuleert.
Om langdurig succes te boeken bij gewichtsverlies en/of buikspieroefeningen, moet je deze 2 factoren (motivatie en stress) niet onderschatten. En het is ook verkeerd om je eenzijdig op voeding en/of training te concentreren.