Drie verschillende vormen van een vrouwenlichaam
Mannen en vrouwen hebben verschillende lichamen. Deze verschillen zijn duidelijk te zien aan de buitenkant. Minder duidelijk zijn de verschillen aan de binnenkant, bijvoorbeeld vetophoping of botstructuur. Onderling zijn vrouwen- en mannenlichamen ook verschillend. Er zijn drie lichaamstypen en binnen die drie lichaamstypen bestaan er weer drie onderverdelingen. Wat is het ideale vrouwbeeld en wie maakt dat uit?
Lichaamsbouw
Er zijn drie verschillende lichaamstypen. Het appelvormig type (endomorf), het peervormig type (mesomorf) en het bonenstaakvormig type (ectomorf). In elk van deze drie lichaamstypen zijn drie onderverdelingen. Licht gebouwd, normaal gebouwd en zwaar gebouwd.
ENDOMORF - MESOMORF - ECTOMORF /
Bron: Alephschrijft
Endomorf
De mollige appelvormige vrouw komt vooral aan op haar buik. De benen van dit type vrouw zijn korter dan hun romp. Vaak zijn hun borsten wat groter dan gemiddeld. Dit type vrouw komt snel aan. Zij hebben over het algemeen een rond gezicht.
Mesomorf
Dit type vrouw heeft de meest kenmerkende vrouwelijke vorm. De heupen zijn breder dan de schouders. Hun benen zijn ongeveer even lang als de romp. Wanneer zij aankomen dan merken ze dat als eerste op hun dijen. Zij hebben over het algemeen een vierkant of ovaal gezicht.
Ectomorf
Deze vrouwen hebben de vorm van een bonenstaak. Het zijn vaak dunne vrouwen. Hun benen zijn langer in vergelijking tot hun romp en ze hebben stevige botten. Deze vrouwen komen niet snel aan en als ze aankomen, wordt de gewichtstoename gelijk verdeeld. Zij hebben over het algemeen een hartvormig of ovaal gezicht.
Maak je niet dik dun is de mode
De westerse voorkeur gaat hier naar uit. Dat wil echter nog niet zeggen dat de hele wereld dunne vrouwen mooi vindt. Er zijn natuurlijk extreme gevallen van dun zijn, bijvoorbeeld vrouwen die
anorexia nervosa hebben. Zoals de 33-jarige Britse tweeling Mary en Katy Campbel. Maar er zijn ook gevallen van extreem dikke vrouwen, de partners vinden dit extreem dik zijn zo mooi dat zij deze dames stimuleren nog meer te eten. Er zullen altijd mensen blijven bestaan die extremen mooi vinden. Hier gaat het echter om de bevindingen van een hele gemeenschap. In verschillende Afrikaanse landen is dik zijn een schoonheidsideaal. In een samenleving als bijvoorbeeld de
Wairikestam in Nigeria krijgen de vrouwen voor een huwelijk het beste voedsel. Waardoor ze dikker en daardoor begeerlijker worden. Er zijn vrouwen van bepaalde rassen, zoals die van de Bosjesmannen uit Afrika, die extra vetafzetting op hun billen en dijen hebben. Dit noemt men ‘
steatopygie’ en het dient om in tijden van hongersnood te fungeren als energievoorraad.
Door de eeuwen heen is het schoonheidsideaal van het vrouwelijke lichaam nogal veranderd. Uit de tijd van de prehistorie kunnen we alleen afgaan op wat we denken te weten naar aanleiding van beeldjes die zijn gevonden. Er zijn beeldjes gevonden van vrouwen met weelderige vormen. Grote borsten, brede heupen en een dikke buik. De eerste korsetten dateren uit de dertiende eeuw, in die tijd zal het ideaalbeeld dus een wespentaille geweest zijn. In de tijd van Rubens was het juist weer mode om mollig te zijn, de weelderige vrouwelijke vormen kwamen terug. In de negentiende eeuw kwamen de korsetten terug. Zelfs het chirurgisch verwijderen van een aantal ribben werd niet geschuwd om aan het ideaalbeeld te voldoen.
Vetverdeling
Bij vrouwen bestaat ongeveer 20 à 25% van het lichaamsgewicht uit vet (bij mannen is dat 15 à 20%). Voor de vrouwelijke vruchtbaarheid zijn vetvoorraden erg belangrijk. Een vrouwenlichaam moet tenminste 16% vet bevatten om de noodzakelijke hormoonproductie in stand te houden. De typisch vrouwelijke rondingen worden veroorzaakt doordat het vet zich op bepaalde plaatsen ophoopt. Dat wil zeggen op de dijen, billen, bovenarmen, buik en borsten. Bij vrouwen die aan bodybuilding doen, kun je duidelijk zien waar het vet van de vrouw normaal zit. Bij een goed getrainde vrouw verdwijnen de borsten vaak geheel of gedeeltelijk. En wanneer zij professioneel bezig is met deze tak van sport, kan de eisprong en de menstruatie stoppen wegens gebrek aan vet dat de hormoonproductie in stand houdt. Ook al lijkt de westerse voorkeur er een te zijn van extreem slanke vrouwen. De meeste mannen worden instinctief aangetrokken tot een wat ronder vrouwelijk figuur. Dit komt doordat dit op vruchtbaarheid duidt. Wanneer een vrouw de menopauze achter de rug heeft, is de vetvoorraad gelijk aan die van een man. Ook zit het vet dan voornamelijk rond de taille, dit is het typische ‘buikje’ van mensen op leeftijd.
Veranderende vormen in de 20e eeuw
Alleen al in de twintigste eeuw is het ideaalbeeld van de vrouw verschillende keren veranderd
- 1920 Garçonne stijl: Dit was het Charleston tijdperk en die tijd was de ideale vorm jongensachtig. De vrouwen waren slank, elegant en zonder taille.
- 1950 Venus stijl: Marilyn Monroe was het ideaalbeeld van die periode. Zij had een zandloperfiguur. Een grote boezem, een slanke taille en brede vrouwelijke heupen.
- 1960 Stoeipoes stijl: In die tijd was het vrouwelijke beeld die van een futuristische stoeipoes zoals Jane Fonda in de speelfilm Barbarella. Zij was slank met weelderige vormen, lang haar en een pruilmondje.
- 1970 Oermoeder: Dit was het flower power tijdperk. Lang haar en weelderige vormen zoals bij Mama Cass van ‘The Mamas and the Papas’ waren de ideale vormen in die tijd.
- 1980 Strijdbaar: In de tachtiger jaren waren ideale vrouwen de vrouwen die sterk en in goede lichamelijke conditie waren. Zij waren zelfverzekerd en sensueel.
Vanaf de jaren negentig is er een breder ideaalbeeld ontstaan. Er is geen speciaal schoonheidsbeeld meer waar vrouwen aan moeten voldoen. Wanneer je nu op straat loopt en naar vrouwen kijkt, zie je veel verschillende vrouwen. Mode is tegenwoordig onderhevig aan persoonlijke smaak en niet meer zozeer aan een bepaald beeld. Tatoeages en piercings kunnen bij mannen en vrouwen. Er zijn vrouwen die hun borsten laten vergroten, maar ook vrouwen die door rugklachten hun borsten juist laten verkleinen. Sommige vrouwen dragen hoge hakken en supervrouwelijke kleding terwijl andere vrouwen juist een sportieve look hebben of in naveltruitjes lopen. De eenentwintigste eeuw is de eeuw van de vrije keus.
De grootste en de kleinste vrouw ter wereld
De grootste vrouw ter wereld ooit gemeten was Zeng Jinlian. Ze leefde van 1964 tot 1982 en was 2,47 meter. De grootste, nog levende, vrouw is de Chinese Yao Defen, zij is 2,36 meter. De kleinste vrouw ter wereld ooit gemeten was Pauline Musters. Ze leefde van 1876 tot 1895 en was 61 centimeter. De kleinste, nog levende, vrouw is de Indiase Jyoti Amge, zij is 62,8 centimeter.
Tot slot
Hoe groot je bent of juist hoe klein en hoe dik je bent of juist hoe dun, is niet zo heel belangrijk voor een bepaald ideaal beeld dat wij vrouwen onszelf willen opleggen. Belangrijk is het echter wel om je goed te voelen in je lichaam. Het is dus belangrijk om gezond te zijn, dus niet te zwaar of te licht. Let daarbij op dat de een de ander niet is en we zijn nu eenmaal geen eenheidsworst. Wees tevreden en blij met dat prachtige lichaam. Het lichaam dat je beschermt tegen invloeden van buitenaf en dat vaak op zo’n magische wijze kan herstellen. Zorg goed voor je lichaam, zodat je lichaam goed voor jou kan zorgen. Wil je weten of je te zwaar of juist te licht bent, meet je BMI (Body Mass Index) op http://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx
Lees verder