Krullen knippen?

Krullen knippen? Als je geen krullen hebt, kan je ze ook niet knippen, maar er is wel een relatief nieuwe kniptechniek die mensen met slag in het haar of mensen die al daadwerkelijk krullen hebben “meer” te geven. Meer in de zin van een sterkere slag, krullen die onder controle gehouden worden en/of meer volume.

Hoe werkt het?

Het haar wordt op een speciale manier aangepakt, waarbij de natuurlijke valling van het haar gevolgd wordt en/of, als de bos haar te groot/te dik is, gestructureerd uitgedund wordt. De techniek die gebaseerd is op Curlsys van Brian McLean, is vervolgens geperfectioneerd en geënt op de bestaande haarstructuur goed te bestuderen en de natuurlijke valling van het haar middels een speciale kniptechniek te benaderen. Met een aparte manier van knippen en speciale scharen worden de lijnen gevolgd.

Speciale kniptechniek

Geen steil haar, wel knippen als steil haar

Meestal zie je dat haar wat niet helemaal recht valt, wel geknipt worden als zijnde dat het recht/steil haar is. Met als gevolg dat de valling er niet mooier op wordt. Sterker nog, niet zelden lijkt het dan of er happen uit geknipt zijn.

Anders dan anders knippen

Het begint al met een afspraak die zeker anderhalf uur duurt en waarbij de kapster eerst kijkt naar het droge haar. Hoe is de valling van het haar. Dan wordt het haar gewassen en de crèmespoeling die normaal aan het eind uitgewassen wordt, laten ze erin zitten. Dan wordt eerst gekeken om de puntjes van het haar te knippen, zoals je normaal de dode puntjes laat kippen. Vervolgens wordt je gewaarschuwd dat je niet moet schrikken, want het lijkt alsof ze hele stukken haar wegknippen.
Dan begint de speciale techniek, waarbij de kapster verschillende scharen heeft, afwijkend van de normale knipscharen. Scharen die vervolgens links- en rechtshandig zijn. Want de techniek werkt alleen als je de zijkanten met de verschillende handen knipt.

Het haar wordt ingedeeld en met heel kleine bundeltjes begint de kapster aan een van de zijkanten van het haar. Het ziet er vreemd uit, want een bundeltje haar wordt als het ware rond geknipt. Vreemd, want je denkt inderdaad dat er heel veel afgeknipt wordt, wat overigens niet het geval is. Door de speciale manier van knippen komt er wel als het ware lucht tussen de haren. Dit maakt dat het haar een mooie rustige valling krijgt met veel veerkracht. Ook als de krul te heftig is, kan met deze techniek de krul weer een mooie valling krijgen.
Last but nog least, gaat haal met krul of slag nogal eens pluizen en ook dit vermindert sterk met deze techniek. Krullen en slag worden door de techniek, en ook zonder stylingproducten, onder controle gehouden.

Drogen

Na het knippen wordt de crèmespoeling uitgespoeld en kan de styling plaatsvinden. De stylingtechniek is geënt op een rustige maar warme droging van de krullen of slag in het haar en is prima met een diffuser thuis na te doen. Je moet er alleen wat tijd voor uittrekken.
Het gaat erom dat de diffuser dicht bij de hoofdhuid gehouden wordt en de krullen of slag als het ware op de diffuser liggen en rustig drogen. Zo ga je voorzicht afwisselend naar links en rechts hangen, hang je haar rustig naar voren en zorg dat je haar goed droog is. Desgewenst kan je nog een stylingproduct gebruiken.
Haarlak als het klaar is kan, maar niet een te hard wordende haarlak gebruiken.

Wil je je haar aan de lucht laten drogen, dan kan dit natuurlijk ook. Kam je haar met een grove kam, kneed er een stylingproduct in en laat het aan de lucht drogen. Bij voorkeur vervolgens niet in de wind gaan lopen, want de kans dat je haar dan toch gaat pluizen en de natuurlijke valling niet meer zichtbaar is, is groot.

Tot slot

Krullen knippen kan dus niet, maar heb je slag dat werkt deze techniek wel degelijk om meer slag en volume te krijgen. De dikken krul die pluizig of kroezig wordt, kan er ook mee aangepakt worden. Maar let wel op, niet iedere kapper heeft kappers in huis die deze techniek beheersen. De techniek heet Curlsys en kappers moeten de opleiding er voor gevolgd hebben!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen haar kun je prima knippenJe eigen haar kun je prima knippenJe kunt zelf je haar knippen voor de spiegel. Zorg er echter wel voor dat je haar nat is en dat je over de juiste materi…
Wat doen met dik haar?Veel mensen dromen van een mooie bos dik haar. Helaas heeft dik haar ook aantal grote ongemakken. Niet alles is zo mooi…
Zelf je haar knippen: bijpunten, laagjes en boblijnSoms is je haar echt toe aan een oppepper. Droge en gespleten haarpunten zorgen voor een onhandelbare bos haar. Toch is…
Figuur en kapselFiguur en kapselWe weten langzamerhand wel dat niet elk kapsel bij een bepaald gezichtsvorm past. Dat niet elk kapsel bij een bepaald fi…

Nederlandse beautybloggersNederlandse beautybloggersEen beautyblog is een internetsite die vaak over beauty, mode en levensstijl gaat. Veel meiden dromen ervan om geld te v…
Nagellak: Crack nagellakNagellak: Crack nagellakHet versieren van uw nagels met nagellak is al erg lang bekend. U kunt alle kleuren nagellak kopen van de regenboog, en…
Bronnen en referenties
Reactie

Kim, 19-06-2014
Is dit de het offiecielle krullen knippen van de curlsys methode? Ik heb een afspraak gemaakt bij mooi hair & beautysalon is in gelderland. Ben super benieuwd naar deze speciale techniek. ;) Reactie infoteur, 19-06-2014
Ja, volgens mij wel. De slag in mijn haar wordt echt heel mooi met methode.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.