Voeding met E-nummers: hyperactiviteit, leerproblemen
E-nummers zijn niet meer weg te denken uit onze voeding. Er zijn E-nummers die beter te vermijden zijn, maar er zijn ook E-nummers echt vermeden zouden moeten worden. E-nummers die door de EU goedgekeurd worden, kunnen leiden tot hyperactiviteit, nervositeit en gedragsveranderingen. Helaas worden sommige E-nummers nog als onschuldig beschouwd, terwijl niets minder waar is.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.E-nummers die vergiftigen en van invloed zijn op het cognitieve vermogen
E-nummers zijn helaas niet meer weg te denken uit onze voeding. Er zijn E-nummers die je beter kan vermijden maar ook E-nummers die je
echt zou moeten vermijden. Additieven, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, zoetstoffen en andere E-nummers die door de EU zijn goedgekeurd kunnen onder meer leiden tot hyperactiviteit en nervositeit. Een Engelse studie toonde aan dat bij kinderen tussen de 3 en 9 jaar oud, snoep en frisdrank gedragsveranderingen stimuleren. Zij vertoonden onstuimig gedrag en een gebrek aan concentratie en andere cognitieve vaardigheden. Additieven die de meeste invloed hebben op het gedrag zijn kunstmatige kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen en diverse zoetstoffen. Enerzijds moet men natuurlijk niet in een kramp raken, anderzijds beseffen dat overdaad schaadt
Niet in een kramp raken, maar uitgaan van 'overdaad schaadt'
Er zijn E-nummers die nog als onschuldig worden beschouwd, E-nummers die niet ongevaarlijk zijn maar waarover nog tegenstrijdige wetenschappelijke conclusies zijn en E-nummers die echt gevolgen hebben voor geestelijke en lichamelijk welzijn. Uit de laatste categorie (E-nummers die absoluut vermeden moeten worden) worden in dit artikel een aantal beschreven. Krijgt men kleine hoeveelheden van sommige onderstaande E-nummers binnen dan is er geen man overboord. Maar overdaad schaadt en laat dit nu het probleem zijn in onze westerse wereld.
Propyleenglycol E-1520
Propyleenglycol wordt veel toegepast in geneesmiddelen. Wie een slechte nierfunctie heeft loopt risico op vergiftiging. Normaal gesproken wordt propyleenglycol door de nieren uitgescheiden. Maar wanneer nieren een verminderde werking hebben zijn zij niet voldoende in staat om deze stof uit te scheiden. De symptomen die men dan kan krijgen zijn onder andere hartritmestoornissen, agitatie, orgaanfalen en coma. In veel voedingsmiddelen wordt dit niet gebruikt, maar wel in soepen als champignonsoep én in E-405 (Propyleenglycoalginaat).
Ook wordt de stof in cosmetica gebruikt. Propyleenglycol is een vochtvasthoudend middel, vandaar. Propyleenglycol wordt ook als fabrieksantivries gebruikt en hebben een sterk huidirriterende werking. Propyleenglycol in cosmetica zorgt dan ook nog voor lever en nierbeschadigingen in sommige gevallen.
Polyvinylchloride E-1201
Dit is een gevaarlijk verdikkingsmiddel, emulgator, glansmiddel en stabilisator. Maar ook een glansmiddel voor snoep! Het wordt gebruikt om mieren te doden, haarlak, coatings, printpapier en zit in lijmstiften. De voornaamste toepassingen van PVP zijn: haarlak, farmaceutische oplosbare tabletten, lijmen, coatings voor printerpapier en de inkten voor inkt-jet printers en in voedingswaren dient PVP onder andere als bindmiddel of stabilisator om de voedingswaren een glanzend uiterlijk te geven. PVP was bovendien tot 2000 het basisingrediënt van de lijm in Pritt-stiften toen het werd vervangen door chemisch gemodificeerd zetmeel. Het is schadelijk voor onder andere de luchtwegen.
Xylitol (E-967), saccharine (E-954)en aspartaam (E-951), zoetstoffen
Bevatten het giftige formoline, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van migraine. Behalve formoline bevatten deze stoffen ook methylalcohol en deze stof verhoogt de kans op borstkanker en MS. Formoline tast onze hersens en geheugen aan en kan zelfs onze hersenstructuur wijzigen! Dit bleek uit een grootschalig onderzoek in China. De effecten van formoline gaan nog verder dan het wijzigingen van onze hersenstructuur, maar kan zelfs leiden tot hersenbeschadigingen en Alzheimer.
- Enkele producten die aspartaam bevatten: www.goedgeweten.be/ingredienten/e951/*/
- Enkele producten die saccharine bevatten: www.goedgeweten.be/ingredienten/e954/*/
- Enkele producten die xylitol bevatten: www.goedgeweten.be/ingredienten/e967/*/
Sorbinezuur E-200
Sorbinezuur zit in limonadesiroop, mayonaise, curry, gebak, koek en koekjes. Van nature zit sorbinezuur in bepaalde bessen, maar wordt meestal synthetisch bereid. Dit zuur kan irritatie van de huid oproepen en irritatie van de luchtwegen. Het mag volgens de warenwet in talloze voedingsmiddelen en producten gebruikt worden, ondanks de vele irritaties en allergieën die deze stof tot stand brengt. Sorbinezuur maakt histamine vrij en moet daarom vermeden worden in een histaminevrij dieet. Paradoxaal genoeg zit sorbinezuur in luchtwegensiroop zoals dropsiroop.
- Enkele producten die sorbinezuur bevatten: www.goedgeweten.be/ingredienten/e200/*/
Azorubine (karmozijnrood) E122
Azorubine is een synthetische rode azokleurstof die onder andere in snoep (met felle kleuren), alcohol en frisdrank voorkomt. In de natuur komen Azokleurstoffen niet voor. Men mag hier maar 4 mg per kg lichaamsgewicht van hebben. Azo kleurstoffen worden in verband gebracht met ADHD en astma. Vooral bij mensen die intolerant zijn voor salicylaten die onder andere in aspirine zitten versterkt het allergische reacties en reacties als netelroos en ademhalingsproblemen. De WHO adviseert de kleurstof niet te gebruiken bij peuters, baby’s en kinderen. Azokleurstoffen zijn verboden in Amerika, Japan, Noorwegen en Zweden. Vreemd is dan dat het voedingscentrum én de Europese Voedselveiligheidsautoriteit meldt dat Azokleurstoffen veilig zijn. Uit onderzoeken blijkt toch echt dat kinderen hyperactief worden van Azokleurstoffen. Tóch heeft de EU besloten dat producten met Azokleurstoffen een waarschuwingsetiket moeten krijgen.
- Enkele producten die Azorubine en azo-kleurstoffen bevatten: www.goedgeweten.be/ingredienten/e122/*/
E-nummers van alle azo-kleurstoffen zijn:
- E102(tartrazine)
- E104 (chinolinegeel)
- E110 (zonnegeel)
- E122 (carmoisine)
- E123 (amarant)
- E124 (ponceau 4R)
- E129 (allurarood)
- E151 (briljant zwart)
- E154 (bruin FK)
- E155 (bruin HT)
- E180 (rubis pigment, litholrubine HK)
Cochenille E-120
Cochenille (karmijn) is een natuurlijke kleurstof. Men haalt de kleurstof uit de schildluis die in de natuur voorkomt op Opuntia soorten. De schildluis heeft binnenin een rood pigment (cochenille). Cochenille wordt gebruikt in voeding en wordt veel toegepast in cosmetica: in lippenstiften en nagellakken. Qua voeding: in vruchtengelei, jam, sap, aardbeisiropen, rode soepen zoals tomatensoep. Van cochenille mag je 5mg per kg lichaamsgewicht, maar overdaad schaadt. Wordt er veel gesnoept, en gebruik gemaakt van siropen en geleien, vruchtenyoghurt, drinkyoghurt, dan is er al snel sprake van overdaad. Cochenille in cosmetica kan allergische reacties opwekken, en in voeding kan dit voor hyperactiviteit en concentratiestoornissen zorgen. In sommige gevallen veroorzaakt cochenille anafylactische shock.
- Enkele producten die karmijn bevatten: www.goedgeweten.be/ingredienten/e120/*/
Benzoëzuur E-210
Benzoëzuur is een conserveringsmiddel en voedingszuur, tegen gisten en bacteriën in zure producten. Benzoëzuur komt voor in veel fruit, champignons, kaneel, kruidnagel, en zuivelproducten. Het wordt chemisch gemaakt uit tolueen. Ook hiervan mag maar 5mg per kg lichaamsgewicht gebruikt worden. Benzoëzuur is een histaminevrijmaker en kan allergische reacties, anafylactische shock en ademhalingsproblemen veroorzaken.
- Enkele producten waar Benzoëzuur inzit: www.goedgeweten.be/ingredienten/e210/*/