Tips om te beginnen met afvallen

Beginnen met afvallen kost vaak moeite. Mensen in je omgeving denken er vaak niet aan en de verleidingen zijn groot als je anderen ziet eten. Je weet misschien niet eens welke voeding of gewoonten de verkeerde zijn. Stop met frisdranken en energie drankjes.

Ban frisdranken uit

Frisdranken en energie dranken zijn een grote bron van suikers in het dagelijks gebruik. Door de suiker in deze dranken stijgt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. Je raakt hier aan verslaafd en het zal dan ook moeilijk zijn om hier mee te stoppen. Je voelt je echter veel beter als je hier mee stopt. Het beste is om al deze dranken uit te bannen. Doe dit eventueel stapsgewijs en begin met een drankje minder per dag. Bouw het zo op met een gezonder alternatief. Water wordt in ons lichaam gebruikt voor het afvoeren van afvalstoffen en we hebben er dan ook minimaal twee liter per dag van nodig.

Weeg af en controleer je porties

Minder eten is een van de beste manieren om af te vallen (mits je genoeg van de juiste voedingsstoffen binnen krijgt). Maaltijden afwegen en bij het koken van te voren afwegen, helpt je daarbij. Eet langzaam, dat zorgt dat je eerder een vol gevoel zult hebben.

Eet een goed ontbijt

Een goed ontbijt met veel vezels, granen en zuivel zorgt ervoor dat je spijsvertering een kick-start maakt en direct energie begint te verbranden. Muesli met yoghurt of magere melk is daarbij een goed begin. Breng hier variatie in met andere vezel en zuivel ontbijten.

Eet gevarieerd en begin met koken

Probeer keukens van andere landen. Doorgaans zijn de keukens uit het Midden-Oosten en Zuid-Europa gezonder. Neem de tijd voor het maken van een maaltijd en probeer verschillende dingen uit om zoveel mogelijk variëteit in het voedingspatroon te brengen. Afhaalmenu’s zijn ongezond. Beperk deze tot een minimum van maximaal een keer in de twee weken en hooguit een keer per week. Voel je niet schuldig als je een afhaalmenu of friet eet, maar geniet er van. Beperk bij friet de mayonaise en verkeerde sauzen.

Beweeg elke dag

Beweeg elke dag 30 minuten, of minimaal vier uur in de week. Hoe meer je beweegt, hoe makkelijker het afvallen gaat. Ga iets doen wat je leuk vindt of minder vervelend. Mocht je niets leuk vinden, ga dan wandelen en doe dit dan minimaal 30 minuten per dag. Maar dan wel elke dag. Ook wandelen zet je spijsvertering al aan het werk.

Tussendoortjes

Beperk de ongezonde tussendoortjes tot hooguit een keer in de week en bij voorkeur niet. Vervang alle tussendoortjes door gezonde tussendoortjes als fruit. Zorg verder dat je met de tussendoortjes vijf tot zes maaltijden inclusief fruit per dag nuttigt met tussenpauze van circa twee tot tweeënhalf uur. Op deze manier blijft de spijsvertering continue aan het werk. Daardoor blijf je aan het verbranden.

Doelen stellen

Stel je doelen niet te hoog, maar deel ze op in kleinere stukjes. Begin bijvoorbeeld eerst met vijf kilogram en verdeel dit over een haalbaar aantal weken. Maximaal een kilogram per week. Maar beter nog is je gezonde voedingspatroon op te delen en als doel te stellen. Begrijp verder wat je eet en hoeveel je eet. Je lichaam heeft een dagelijkse portie voeding nodig in de juiste samenstelling om te kunnen blijven functioneren. Voor vrouwen 2000 kcal en voor mannen 2500 kcal. Ga daar bij het afvallen niet te ver onder zitten.

Samen afvallen

Breng mensen in je omgeving op de hoogte als je wilt beginnen met afvallen. Dan kunnen ze er rekening mee houden. Zoek eventueel iemand op om mee te doen en bijvoorbeeld samen te gaan sporten. Je kunt je aan elkaar optrekken en hebt iemand om op terug te vallen. Ook kun je er een competitief aspect aan hangen om het voor elkaar leuker te maken.
© 2013 - 2024 Evertse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Het RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondHet RAUW dieet snel en succesvol afvallen, maar ongezondAls je graag enkele overtollige kilo's wilt verliezen, dan geloof je graag in de vele dieet en afvaltips die dieetgoeroe…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…

Slechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetSlechte en stinkende adem tijdens het volgen van een dieetVeel mensen hebben een reden om een dieet te volgen. Het volgen van een dieet kan overigens wel gepaard gaan met enkele…
Alles over vetten en vet verbrandenDe lichaamsvetten zijn samengesteld uit vetzuren en glycerol. De vetten zijn voor ons lichaam van groot belang, ze worde…
Bronnen en referenties
  • http://www.weightloss.com.au
Evertse (47 artikelen)
Laatste update: 31-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.