5 tips om gemakkelijk af te vallen

5 tips om gemakkelijk af te vallen Om af te vallen hoeft niet altijd een (strikt) dieet worden gevolgd. Door het volgen van de volgende tips gaat afvallen zonder dat je er erg in hebt. Ook gooi je onbewust je eetgedrag om, waardoor je het resultaat blijft behouden.

1. Houd bij wat je eet

Om je voedingspatroon te kunnen veranderen moet je eerst weten wat je allemaal eet. Hierdoor wordt je bewust waar het mis gaat. Maak bijvoorbeeld een Excel-bestandje aan met de datum waarop je begint met het bijhouden. Deel de dag op in zes delen: ontbijt, ochtend snack, lunch, middag snack, diner en avond snack. Noteer de hoeveelheid calorieën per geconsumeerd product. Tel aan het eind van de dag het totaal aantal calorieën op. De calorieën per voedingsmiddel kun je makkelijk op internet vinden. Het makkelijkste is om de calorieën te reduceren door de slechte snacks te vervangen door gezonde snacks. Ook kun je bakboter vervangen door (bijna) elke soort olie.

2. Drink voldoende

Hiermee wordt water bedoeld. Dus geen limonade, sappen en dergelijke. Veel mensen hebben er moeite mee om 1,5 tot 2 liter water op een dag te drinken. Dit kan ook worden opgevangen door thee en koffie waar geen suiker en melk aan toe wordt gevoegd. Calorie-arme dranken kunnen ook het best worden ontweken, omdat deze toch een negatief effect kunnen hebben op het afvallen. Zorg ook voor een groot glas water bij elke maaltijd. Zonder te merken gaat het water een stuk makkelijker naar binnen en het zorgt voor een voller gevoel. Als je de zoete dranken echt niet kan weerstaan beloon je jezelf in het weekend met een glas cola o.i.d., maar hou het beperkt! Als je bijvoorbeeld wijn erg lekker vindt, kies dan voor rode wijn in plaats van witte wijn.

3. Beweeg voldoende

Het is bijna een cliché, maar zonder genoeg beweging wordt afvallen een stuk lastiger. Er hoeft niet gelijk elke dag gesport te worden, maar wat meer lopen en wat vaker de fiets pakken scheelt al erg veel. De aanschaf van bijvoorbeeld een stappenteller is een aanrader. Dit kan tegenwoordig ook al met (gratis) apps voor op de smartphone. Gemiddeld dienen er 10.000 stappen per dag worden gezet. Dit is niet altijd haalbaar, zeker niet wanneer je een zittend beroep hebt. Stel daarom voor jezelf haalbare doelen. Ga in de pauze een blokje om, ga indien mogelijk met de fiets naar het werk, haal de kleine boodschapjes op de fiets, breng de kinderen op de fiets naar school en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. Zoek daarnaast ook uit wat voor sport je leuk lijkt en ga hiermee aan de gang. Wanneer je weinig tijd hebt zijn er vele thuis fitness dvd's te verkrijgen.

4. Plan de weegmomenten

De fout die veel mensen maken is dat ze te snel te veel resultaat willen zien. Weeg je daarom maar één keer per week op een vaste dag en vast tijdstip. Noteer de resultaten in hetzelfde Excel-bestand. Als je een beetje handig bent kun je van deze resultaten ook een grafiek tekenen waardoor de resultaten nog duidelijker voor je worden. Daarnaast kun je ook je taille opmeten en deze resultaten op dezelfde manier bijhouden. Hierdoor zie je dat je letterlijk slanker aan het worden bent. De grootste valkuil is dat je te snel wilt afvallen. In één week vijf kilo kwijt raken is niet realistisch (op langere termijn). Het is veel realistischer om tussen de 0,5 en 1 kilo per week af te vallen. Natuurlijk kunnen er af en toe uitschieters tussen zitten, maar daar hoef je geen zorgen over te maken.

5. Feestjes en andere moeilijke momenten

Ben je eindelijk zo goed bezig, komt de verleiding om de hoek kijken. Natuurlijk mag je genieten, maar doe het wel met mate. Trakteer jezelf op tijd op iets lekkers, maar houdt het wel beperkt. Neem een paar stukjes chocola in plaats van een hele reep. Neem een klein stukje taart in plaats van een grote punt. Tegenwoordig is het op verjaardagen hip om ook gezonde snacks neer te zetten zoals tomaatjes, komkommer, paprika en dergelijke. Hier kun je rustig van pakken. Pas echter wel op met de kaas, pinda's en worst. Hier zitten vele calorieën meer in. Spreek voor jezelf af dat je maar twee of drie stukjes kaas of worst op een avondje pakt en voor de rest alleen gezonde dingen. Wat daarnaast ook nog een valkuil is, is het drinken. Vaak wordt er veel zoetigheid geschonken en alcoholische dranken. Spreek voor jezelf af dat je begint met koffie of thee (zonder suiker en melk) en daarna over gaat op water. Eén of twee glazen fris of drank kunnen geen kwaad, maar beperk je er wel zoveel mogelijk in.
© 2014 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Op dieet en toch zoveel eten als je wiltOp dieet en toch zoveel eten als je wiltAfvallen met een dieet is niet makkelijk. Het kan dan enorm helpen om één dag in de week zoveel te eten als je wilt. Die…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…

10 bewezen manieren om het metabolisme te versnellen10 bewezen manieren om het metabolisme te versnellenWanneer je effectief wilt afvallen is het een aanrader om niet alleen op het voedingspatroon te letten, maar er ook voor…
Snel afvallen volgens Chinese geneeswijzenSnel afvallen volgens Chinese geneeswijzenFutloosheid, moeheid, niet goed in je vel zitten... Dit zijn allemaal zaken die met overgewicht te maken kunnen hebben.…
Cabelona (43 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.