Beginnen met diëten? Denkt u dan even aan de volgende dingen

Beginnen met diëten? Denkt u dan even aan de volgende dingen Meer dan de helft van de vrouwen heeft ooit weleens geprobeerd te diëten. Een goed dieet kan wel jaren in beslag nemen. Veel mensen houden het diëten echter niet lang vol. Het gevolg kan zijn dat u na het diëten ook weer sneller aan zult komen. In dit artikel leest u een aantal punten waar u rekening mee kunt houden als u wilt gaan diëten.

Hersenen vertekenen zelfbeeld

Vrouwen hebben vaker last van een negatief zelfbeeld dan mannen. Veel vrouwen vinden zichzelf te dik en ze vergelijken zich al snel met andere mensen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen hun eigen lichaam ook heel moeilijk in kunnen schatten als ze het niet zelf zien. Zo kunnen we van anderen denken dat ze veel slanker zijn. Dit onderzoek is gedaan door de deelnemers een hand onder een plaat te laten leggen. De deelnemers moesten vervolgens aangeven waar ze dachten dat de vingers en knokkels zich bevonden. Wat bleek? Bijna alle vrouwen schatten hun hand korter en breder in. Dit terwijl er werd gedacht dat de hersenen een redelijke inschatting zouden kunnen maken van de formaten van lichaamsdelen. Het kan dus logisch zijn dat veel vrouwen denken dat ze te dik zijn terwijl dit soms helemaal niet zo is.

Ouder worden maakt dikker

Helaas heeft de leeftijd ook te maken met dikker worden. Vooral tussen de 40 en 50 zult u op moeten gaan passen. Rond deze leeftijd neemt de maximale hoeveelheid zuurstof die men kan verbruiken gedurende één minuut (ook wel VO2 genoemd) af. Dit heeft het gevolg dat u minder calorieën zult verbranden per minuut. Mede hierdoor neemt de spiermassa af en neemt de hoeveelheid vetweefsel toe. Daarbij blijft men meestal dezelfde hoeveelheid eten en vertraagt ook nog eens de stofwisseling.

Sporten en slapen

Buitenom een ander voedingspatroon om af te vallen, kunt u daarnaast het beste sporten en slapen. Kies voor een sport die u ook echt leuk vindt. Sporten specifiek met het doel om af te vallen maakt het vaak veel zwaarder dan wanneer u elke week ergens heen gaat waar u ook echt naar uitkijkt. Misschien bevalt de sport wel zo goed dat u juist graag meerdere keren per week gaat oefenen.
Bijna het tegenovergestelde van sporten is het slapen. Als u weinig slaapt raakt de hormoonhuishouding van slag waardoor u meer vet opslaat en meer zin krijgt in zoetigheid. Als u niet genoeg slaapt heeft u ook minder energie om te bewegen, bewuste keuzes te maken en om eten klaar te maken.

Diëten is volhouden

Veel mensen houden een dieet niet lang vol. Vaak wil men in korte tijd veel bereiken terwijl langdurig aan jezelf werken uiteindelijk veel meer helpt om slank te blijven. Veel mensen nemen dan ook genoegen met even in een kleinere maat passen of minder wegen. Er is een geluksmoment waarna veel mensen weer terugvallen. Het beste is om uw leefpatroon echt aan te passen. De meeste diëten geven ook onvoldoende brandstof. Het lichaam gaat dan op een spaarstand en zodra er weer energie binnenkomt wordt dit ook meteen opgeslagen als vet. Er is dus ook een grote kans dat als u in een korte periode afvalt, u daarna weer snel aan zult komen.

Er zijn vele diëten; zoals diëten waarbij er zo weinig mogelijk koolhydraten worden gegeten of diëten waarbij men juist voornamelijk eiwitten eet. De hersenen werken echter op koolhydraten en is het voor het lichaam lastig om constant eiwitten te verweken dus het kiezen van een juist dieet is ook niet gemakkelijk.

Laat u niet verleiden

Hoewel veel mensen wegzappen bij reclames of reclames in tijdschriften snel voorbij bladeren werken deze reclames wel. Als men een reclame ziet van een grote hamburger of een verfrissend ijsje dan krijgen we ook trek in voedsel. De linker hersenhelft treedt tijdens het tv-kijken ook in een soort slaapstand waarin we veel beïnvloedbaarder zijn. Daarnaast lijkt een handje chips op een feestje niet zo onschuldig of dat zoete drankje. Als u anderen om u heen ziet eten en/of drinken doen we dat soms bijna automatisch ook.

Mensen passen hun porties vaak ook niet aan op de hoeveelheid calorieën. Neemt men patat voor één persoon, dan wordt dit vaak ook opgegeten ongeacht of het eigenlijk meer is dan u normaal eet. De porties worden ook steeds groter omdat een fastfoodketen simpelweg meer verdient aan grote menu's. Ze vragen er ietsje meer geld voor, maar de productiekosten zijn laag.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen: Gezond vermageren in korte tijdSnel afvallen betekent niet automatisch afzien. Wanneer je de verschillende strategieën voor snel afslanken slim met elk…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Afvallen door sportenAfvallen door sportenAfvallen door sporten en bewegen is vaak veel effectiever dan gewicht verliezen door middel van minder eten. Wanneer je…
Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenAfvallen door slapen: slaap essentieel bij afslankenVoldoende slaap is essentieel als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig slaap krijgt gaat je stofwisseling namelijk tra…

Zijn koolhydraten slecht voor je? Waarom wel of waarom niet?Zijn koolhydraten slecht voor je? Waarom wel of waarom niet?Zijn koolhydraten daadwerkelijk slecht voor je? Wat zijn koolhydraten überhaupt, heb je ze wel of niet nodig? Moet ik ko…
Tips bij het afvallenTips bij het afvallenVooral niet hongeren en geen crashdieet volgen. Wat dan wel? Regelmaat en bewegen zijn belangrijk bij het afvallen. Natu…
Bronnen en referenties
  • http://www.pnas.org/content/107/26/11727.abstract
  • Quest special Gezond 2010 artikel Hoezo ongezond?
  • Libelle nr. 2 4 t/m 10 januari 2013 artikel Nieuw Dieet
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verantwoord_afvallen
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.