Voeding tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het heel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dit is belangrijk voor je baby, maar ook voor jezelf. De gezonde voeding heeft een dubbel doel. Enerzijds jezelf in goede conditie te houden en anderzijds je baby de noodzakelijke voedingsstoffen te geven voor een optimale ontwikkeling. Tijdens de zwangerschap moet je alvast niet "voor twee" eten. Dat is een fabeltje. Met een gevarieerde voeding, en af en toe een gezond extraatje, heb je de perfecte voeding voor een fitte en energierijke zwangerschap. Vermijd rauwe kazen en let goed op voor toxoplasmose.
Eet volgens een normaal patroon voor een gezonde voeding tijdens de zwangerschap
Geloof niet in het fabeltje dat je tijdens de zwangerschap dubbel zoveel moet eten. Het klopt inderdaad dat je kindje mee-eet. Toch volstaat - de eerste vier maanden - een gezonde en evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap. Vanaf de vijfde maand zal je energiebehoefte wel wat toenemen. Belangrijk is om dan wat extra brood, aardappelen, groentjes, fruit, vis of vlees te eten. Wie onbezonnen heel veel gaat eten, zal te maken krijgen met overgewicht. Overgewicht kan tijdens de zwangerschap leiden tot verhoogde bloeddruk of zwangerschapsdiabetes.
Calcium en ijzer zijn onontbeerlijk
Calcium is heel belangrijk voor de opbouw van het beendergestel van je kleine spruit. Calcium vind je terug in melk, kazen, yoghurt enzovoort. Ook ijzer is onontbeerlijk tijdens de zwangerschap. De hoeveelheid ijzer in je bloed bepaalt immers je dagelijkse energiebehoefte. Indien je bloedarmoede wil voorkomen, eet je dus best regelmatig rood vlees, groentjes (spinazie), graanproducten enzovoort. Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen of pompelmoezen zorgen dan weer voor wat extra vitamine C en een gezonde blos op je wangen.
Geen extra vitaminen of mineralen, wel foliumzuur
Je zou denken dat je extra vitaminen en mineralen moet innemen. Maar niets is minder waar. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt immers voor voldoende opname van vitaminen en mineralen. Een teveel aan vitamine A en D kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Deze vitaminen vind je terug in boter en lever. Enkel indien je arts of gynaecoloog het voorschrijft, kan je extra vitaminen of mineralen innemen. Pas op dat moment zal er medisch gezien een reden zijn voor een extra opname.
Foliumzuur (vitamine B11) is extra ondersteunend voor de aanmaak van het bloed en artsen schrijven dit ook voor ter preventie van een open ruggetje bij je baby. Foliumzuur wordt aangeraden om in te nemen vanaf het moment dat je zwanger wil worden, tot en met de derde maand van de zwangerschap.
Geen dieet tijdens de zwangerschap
Diëten kan je in principe je hele leven. Tijdens je zwangerschap mag je alvast niet op dieet. Je kind en jijzelf hebben immers behoefte aan alle noodzakelijke voedingsstoffen. Het risico bestaat dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt wat nefast is voor jullie beiden. Diëten wil echter ook zeggen dat je lichaamsvet zal verbranden. Wanneer je vet verbrandt, komen afvalstoffen in je bloed terecht, met een mogelijk schadelijk effect voor de gezondheid van je baby. Een gemiddelde vrouw komt tijdens haar zwangerschap ongeveer tien tot vijftien kg aan. De uitzonderingen bevestigen de regel met af en toe gewichtstoenames van meer dan twintig kg. Het nadeel is echter dat je al die extra kilootjes terug kwijt moet geraken.
Pas op voor voedselvergiftigingen en toxoplasmose
Toxoplasmose, of in de volksmond "kattenziekte" genoemd, is een parasiet die in de grond of in uitwerpselen van katten kan voorkomen. De infectie is gevaarlijk voor de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Heel belangrijk hierbij is een goede handhygiëne. Salmonella is de meest gekende voedselvergiftiging en kan ook gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van je kindje.
Vijf extra tips voor een gezonde voeding
- Eet geen rauw vlees of niet-doorbakken vlees zoals américain, gehakt of rauwe vis. Alle gerechten met rauwe eieren zoals mayonaise, chocomousse zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen.
- Neem enkel gepasteuriseerde kazen. Bij deze kazen zijn de bacteriën die je ziek maken gedood. Niet-gepasteuriseerde kazen of rauwe kazen zoals Camembert, Brie en Roquefort mag je niet eten. De vermelding hiervan vind je terug op de verpakking.
- Bij het klaarmaken van groentjes dien je deze twee tot drie keer te wassen. Zo kan je ervoor zorgen dat alle bacteriën verdwenen zijn. Indien je op restaurant gaat, dan kan je vragen of de groenten meermaals zijn gewassen. Vertel er gewoon bij dat je zwanger bent. Vertrouw je het niet, dan kan je eventueel een gerecht zonder groentjes nemen.
- Laat je partner de kattenbak verschonen om het risico van toxoplasmose te vermijden.
- Tracht koffie en alcohol te vermijden. Drink maximaal twee tot drie koppen koffie per dag. Te veel cafeïne kan immers een laag geboortegewicht veroorzaken. Alcohol drink je best niet. Bij een speciale gelegenheid kan één glaasje eventueel wel, uiteraard op eigen risico.