DNAFit of DNAflop?
De genen in ons lichaam bepalen ons type haar en de kleur van onze ogen. Het is ook duidelijk dat genen van invloed zijn op ons gewicht en zelfs onze sportieve prestaties. Al deze informatie ligt opgeslagen in het DNA. Wat als we deze genetische informatie konden gebruiken voor een persoonlijk dieet- en beweegadvies? HealthCity beweert dat zij de sleutel tot succes hebben met DNAFit.
Genotype / fenotype
Het genotype is de verzameling van genen en het fenotype is het geheel van waarneembare eigenschappen. Het fenotype komt tot stand door het genotype en externe milieufactoren. Dat betekend dus dat als jij erfelijke aanleg hebt om sterk te worden en veel krachttraining gaat doen dat je waarschijnlijk ook sterk zal worden. Maar dat betekend ook dat als jij erfelijke aanleg hebt voor een bepaalde eigenschap, maar deze niet traint, dat deze eigenschap zich ook niet verder ontwikkeld.
Wat is DNAFit?
Bij DNAFit wordt DNA afgenomen via wangslijm. Vervolgens wordt het DNA opgestuurd naar het laboratorium van DNAFit waar het wordt geanalyseerd. Binnen 3 weken ontvang je een uitgebreid rapport per mail met daarin informatie over je genetische uithoudingsvermogen, kracht, risico op letsel, voedingsbehoefte en informatie over gevoeligheid voor o.a. koolhydraten, vetten, gluten, alcohol en cafeïne. Aan de hand van dit rapport kan je gaan trainen met een gecertificeerde DNAFit trainer van HealthCity. Het zou dé manier zijn om fit en gezond te worden! Maar hoe goed werkt het? En hoe wetenschappelijk is het?
Wetenschappelijk
Elk energiebeperkt dieet leidt tot resultaat. Hetzelfde geldt voor fanatiek sporten, wat je vaak ziet wanneer mensen beginnen met afvallen. Dus deze aanpak zal ook vast werken, maar niet omdat men inspeelt op de genen. Bij het analyseren van het DNA wordt gekeken naar 45 specifieke genen. Volgens Paul de Bakker, Medische genetica UMC Utrecht, spelen honderden genen een rol dus zeggen die 45 genen niet zoveel. Ook de wetenschappelijke onderzoeken die zijn gebruikt zeggen niet zoveel. De conclusie luidt vaak: ‘’Verder onderzoek is nodig‘’. Een van de conclusies van een gebruikt onderzoek zegt al genoeg: ‘’Ondanks een toename in het gebruik van dergelijke testen, ontbreekt het bewijs voor het nut van genetische testen ten opzichte van traditionele selectie technieken in het voorspellen van atletisch vermogen‘’.
Bloedgroepdieet
Het bloedgroep is ook een dieet die gebruikt maakt van je genen. Hier wordt gekeken naar de bloedgroep. Iedere bloedgroep heeft voedingsmiddelen die het lichaam beïnvloeden, positief of negatief. Maar net als DNAFit is ook dit bloedgroepdieet verre van wetenschappelijk onderbouwd. Buiten dit dieet is er geen enkel ander goed onderzoek te vinden dat het verband tussen bloedgroepen en de spijsvertering en de mate waarin mensen voedingsstoffen opnemen aantoont.
Conclusie
Het is onduidelijk welke genen het verschil uitmaken en of we deze wel kunnen beïnvloeden door middel van training en een dieet. Het is dus onwaarschijnlijk dat DNAFit zal werken op langer termijn. Er is veel meer onderzoek nodig naar deze aanpak net als voor andere genotype diëten. Dus tot die tijd gewoon voldoende beweging en een gezonde gevarieerde voeding en daar heb je geen DNA test voor nodig!
© 2014 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Bronnen en referenties
- www.dnafit.com
- http://www.dnafit.com/us/science/
- http://www.rtlnieuws.nl/editienl/hoe-fit-jouw-dna
- http://www.healthcity.nl/over-ons/nieuws/alles-wat-je-moet-weten-over-dnafit
- http://www.chivo.nl/content/clip-persoonlijk-di%C3%ABet-en-trainingsprogramma-op-basis-van-onze-genen-met-dna-fit
- http://www.perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2014/08/29/DNAFitr+Persoonlijk+Trainings-+en+dieetadvies+op+basis+van+DNA