Afvallen: dit moet je vooral niet doen
Wat moet je doen als je tot je schrik bemerkt dat je “plotseling” enkele kilo’s bent aangekomen? De adviezen om af te vallen gaan veelal over wat wél je moet doen om af te vallen. Zelden krijg je echter te horen wat je níet moet doen als je wilt afvallen, terwijl het juist erg nuttig kan zijn om te weten wat je niet moet doen. Wat zijn nu de valkuilen bij het afvallen? Welke fouten moet je zeker niet maken om te voorkomen dat het afvallen niet lukt of dat je zelfs aankomt? En wat zou je dan wel kunnen doen om succesvol gewicht te verliezen?
Inhoud:
Niet doen als je wilt afvallen
Er zijn genoeg tips te vinden die je helpen bij het afvallen. Je kunt je afvalpogingen echter ook saboteren als je de verkeerde dingen doet. Dit artikel wil je daarvoor behoeden. Je leest hier daarom wat je vooral níet moet doen als je wilt afvallen.
Kies geen verkeerd doel
Ga bij het afvallen niet uit van een verkeerd doel, omdat je dan riskeert dat je het uit frustratie te snel opgeeft. Verkeerde doelen zijn bijvoorbeeld dat je 4 kilo in vier weken wilt afvallen, dat je twee kledingmaten minder wilt hebben of dat je weer in je trouwjurk wilt passen.
Een goed doel daarentegen is een doel waarover je volledige controle hebt. Voorbeelden zijn het doen van ochtendgymnastiek, het maken van een lunchwandeling of twee keer per dag groenten eten. Je hebt het dus misschien niet volledig in de hand om 4 kilo af te vallen, maar je hebt het wel in de hand om dagelijks een avondwandeling te maken.
Leg de lat niet te hoog
Bijna niemand heeft een ideaal eetpatroon, dus wees niet te hard voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Als je weet dat je een grote zoetekauw bent, dan moet je jezelf niet opleggen om 100% suikervrij te eten, want dit kan alleen maar frustratie opleveren. Het is veel effectiever om je bijvoorbeeld voor te nemen om geen
suiker in je thee of koffie te doen.
Deel voedsel niet in "goed" en "slecht" in
Het schrappen van alle "slechte voeding" uit je dieet leidt er vaak toe dat het verlangen ernaar groter wordt of dat je vreetbuien krijgt; het gevolg is dat je nog meer aankomt. Bega ook niet de fout om te veel van zogenaamde "superfoods" (bijvoorbeeld bosbessen, avocado's) te gaan eten, omdat je daardoor wellicht te veel suikers en vetten consumeert.
Bekijk een voedingsmiddel in zijn geheel. Tijdens het afvallen moet je voorkeur uitgaan naar gezonde voedingsmiddelen die niet al te calorierijk zijn. Noten zijn bijvoorbeeld erg gezond, maar bevatten tevens veel calorieën, waardoor je ze niet de hele dag door kunt eten. Om je hongergevoel in toom te houden, helpt het om
gezonde tussendoortjes te eten.
Volg nooit een dieet dat in de mode is
Als je een modedieet volgt is de kans groot dat je gelijk weer aankomt (en nog sneller en heftiger ook) zodra je met het dieet bent gestopt. De reden is hiervoor is dat een modedieet vaak een bepaalde voedselgroep uitsluit, wat moeilijk lang vol te houden is. De enige manier om af te vallen en op gewicht te blijven is het eten van echt (niet geraffineerd) voedsel dat een gebalanceerde hoeveelheid vetten, goede koolhydraten en magere eiwitten bevat.
Eet niet gedachteloos
Verorber je eten niet tijdens het werken achter de computer, of bij de televisie. Met het gedachteloos weg schrokken van een gezonde maaltijd leer je jezelf geen gezonde gewoonte aan die tot blijvend gewichtsverlies zal leiden. Eet aandachtig, richt je op de smaak, geur en textuur van je eten, want dan kunnen je hersens beter waarnemen
wat je hebt gegeten en wanneer je
genoeg hebt gegeten. Als je aandachtiger begint te eten dan zul je waarschijnlijk ook tot de conclusie komen dat je die berenklauw met pindasaus misschien niet eens zo heel erg lekker vindt. Je maakt dan automatisch gezondere voedselkeuzen.
Kwel jezelf niet
Noem jezelf geen "mislukkeling" of "vet varken" als je bent aangekomen. Je lichaamsvet zal er niet door verdwijnen. Het is in je nadeel omdat je onder andere het gevaar loopt om een emotionele eter te worden. Je hebt er meer aan om lief te zijn voor jezelf. Accepteer
voorlopig dat je bent aangekomen, en richt je erop om in het vervolg betere keuzen te maken. Met deze instelling is de kans groter dat je de gedragsverandering ondergaat die nodig is om af te kunnen vallen.
Geef geen vermogen uit aan nieuwe kleding
Omdat je gewichtstoename slechts tijdelijk is, is het onnodig om veel uit te geven aan de aanschaf van nieuwe kleding. Als je een geheel nieuwe garderobe in een grotere maat aanschaft, loop je ook het risico dat je geen dringende noodzaak ziet om af te vallen. Afvallen kost tijd, maar in de tussentijd wil je er natuurlijk wel goed uitzien. Als je er goed uitziet, voel je je ook beter. En als je je beter voelt, kun je ook je gezondere voedselkeuzes maken. Koop daarom een paar mooie, goede basisstukken die goed met elkaar te combineren zijn en die je nieuwe figuur flatteren.
Maak van het wegen geen obsessie
Maak geen obsessie van het wegen daar dit alleen maar stress oplevert. Het heeft geen zin om jezelf elke dag te wegen omdat je gewicht dagelijks kan schommelen, afhankelijk van onder andere het tijdstip, de hoeveelheid vocht die vasthoudt en je hormonen. Probeer jezelf eens per week op een vast tijdstip (bij voorkeur in de ochtend) te wegen. Houd voor ogen dat afvallen tijd en geduld vergt. Bovendien zijn er betere manieren dan wegen om je
gewichtsverlies te meten.
Negeer je hongersignalen niet
Negeer je honger signalen niet, anders leer je nooit hoe je je honger kunt stillen. Bovendien kan het negeren van je hongersignalen ertoe leiden dat je je gaat overeten. Als je succes wil hebben met het afvallen moet je goed naar je lichaam luisteren, en eten zodra je honger hebt en stoppen zodra je bijna vol bent. De kans is dan kleiner dat je je overeet.
Train niet overdreven veel
Loop niet te hard van stapel met trainen. Te veel trainen kan er alleen maar toe leiden dat je het trainen zat wordt, en helemaal stopt met trainen. Een ander gevaar is dat je te veel gaat eten, omdat je van veel trainen ook meer honger krijgt. Begin langzaam, kies een vorm van lichaamsbeweging die bij je past, en houd het vol. Betrek er ook krachttraining bij. Als je meer spieren ontwikkelt wordt je stofwisseling gestimuleerd, waardoor je meer afvalt. Een ander voordeel van krachttraining is dat je er een strakker uitziend lijf van krijgt. Het belangrijkste is echter dat je er een
actieve levensstijl op nahoudt.
Richt je niet op wat je niet kunt eten
Rouw niet om wat je niet meer kunt eten. Je maakt jezelf hiermee alleen maar ongelukkig. Het belet je ook om te genieten van wat je nog wel kunt eten en drinken.
Richt je op wat je wel kunt eten. Geniet er van om te bestuderen welk voedsel je lichaam nodig heeft om sterk en gezond te blijven. Door hiermee bezig te zijn, heb je geen tijd meer om te treuren over de zogenaamde lekkere dingen die je mist (en die er dus ook voor hebben gezorgd dat je bent aangekomen!)
Lees verder