Het beste dieet van 2014: DASH dieet

Het beste dieet van 2014: DASH dieet Het DASH dieet is het beste dieet van 2014. Dat is het resultaat van een Amerikaans onderzoek door U.S.News. Het DASH dieet scoorde vooral goed op veiligheid, gezondheid en tegen hart- en vaatziekten. Puur op het gebied van afvallen kwam Weight Watchers als beste uit de bus. Weight Watchers is volgens het onderzoek ook het makkelijkst vol te houden en het beste commerciële dieet. Diëten zijn er in vele vormen. De meeste mensen volgen een dieet om af te vallen, maar er zijn ook vele diëten die gevolgd worden in verband met de gezondheid. Welk dieet het beste voor jou is bepaal je zelf, al dan niet in overleg met een arts of diëtist. Persoonlijke wensen kunnen hierbij ook een rol spelen. De een wil per se brood blijven eten, de ander wil zijn lapje vlees niet opgeven, noem maar op. Daarom kan het handig zijn om de resultaten van objectief onderzoek mee te laten wegen in je keuze.

Het Amerikaanse U.S.News onderzocht wat volgens hun criteria het beste dieet van 2014 is. Het DASH dieet kwam als algeheel winnaar uit de bus. Gaat het echter puur om het afvallen dan kun je volgens U.S. News het beste bij de Weight Watchers gaan. Wat werd er onderzocht en wat waren de resultaten?


Hoe werden de diëten onderzocht?

U.S. News liet een panel van 22 dieet- en voedingsdeskundigen, voornamelijk werkzaam bij universiteiten en wetenschappelijke instituten, 32 diëten beoordelen. Van elk dieet werd bekeken hoe het scoorde op een aantal criteria:
 • Is het goed vol te houden?
 • Hoeveel gewicht kun je kwijtraken op korte termijn?
 • Hoeveel gewicht kun je kwijtraken op lange termijn?
 • Krijg je wel voldoende en gebalanceerde voeding binnen?
 • Werkt het dieet preventief tegen hart- en vaatziekten, of kan het die zelfs verminderen?
 • Werkt het dieet preventief of genezend tegen suikerziekte?
 • Is het dieet veilig om te volgen?

Het onderzoek bestond voornamelijk uit zeer uitgebreid literatuuronderzoek. Medische verslagen, overheidsrapporten en dergelijke werden nauwkeurig doorgespit. Er werd gekeken wat elk dieet beloofde en of dit strookte met de werkelijkheid. Vervolgens werd van elk onderzocht dieet een uitgebreid rapport opgemaakt.
De resultaten werden vervolgens in een aantal categorieën gerangschikt:
 • Beste dieet voor gewichtsverlies
 • Beste dieet qua gezonde voeding
 • Beste dieet tegen hart- en vaatziekten
 • Beste dieet tegen suikerziekte
 • Het makkelijkst vol te houden dieet
 • Beste dieet algemeen
 • Beste commerciële dieet (waar je voor moet betalen om het te volgen)
 • Beste vegetarische dieet

Algeheel winnaar: het DASH dieet

Gemiddeld kwam het DASH dieet als beste uit de bus. DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. Het is dus een dieet dat ontwikkeld is om hoge bloeddruk tegen te gaan. Kort gezegd mag je bij dit dieet niet snoepen, geen rood vlees eten en moet je zoutarm eten. Het DASH dieet scoorde logischerwijs goed in de categorie hart- en vaatziekten. Daarnaast werd het ook beoordeeld als heel veilig om te volgen. Het scoorde ook het hoogst in de categorie gezonde voeding.

Makkelijkst vol te houden en het meeste gewichtsverlies: Weight Watchers dieet

De kracht van het Weight Watchers principe is de sociale controle. Elke week word je gewogen in je Weight Watchers groep, waarvoor je natuurlijk niet af wil gaan. Ondertussen mag je zo ongeveer eten wat je wilt, zolang je maar niet te veel “punten” scoort. Je stelt namelijk je maaltijden samen uit een lijst met wel 40000 producten, die allemaal een bepaald aantal punten kosten. Hoe minder calorieën en hoe langer het eten een vol gevoel geeft, hoe minder punten je hoeft te tellen.

De resultaten van het onderzoek

Het voert te ver om alle onderzochte diëten hier te bespreken. Maar voor de volledigheid volgen hieronder de diëten die het beste scoorden in de diverse categorieën. Opmerkelijk is wel dat het Paleo dieet, in Nederland in 2014 juist in opmars, in dit Amerikaanse onderzoek niet goed scoorde. Zowel in de algemene rangschikking als op het gebied van afvallen eindigde het op de laatste plaats.

Beste dieet algemeen

 1. DASH dieet
 2. TLC dieet
 3. Mayo Clinic dieet
 4. Subtropisch dieet
 5. Weight Watchers

Beste dieet voor gewichtsverlies

 1. Weight Watchers
 2. Biggest Loser dieet
 3. Jenny Craig dieet
 4. Rauw voedsel dieet
 5. Volumetrics dieet

Beste dieet qua gezonde voeding

 1. DASH dieet
 2. TLC dieet
 3. Subtropisch dieet
 4. Mayo Clinic dieet
 5. Volumetrics dieet

Beste dieet tegen hart- en vaatziekten

 1. Ornish dieet
 2. TLC dieet
 3. DASH dieet
 4. Subtropisch dieet
 5. Enigine 2 dieet

Beste dieet tegen suikerziekte

 1. Biggest Loser dieet, DASH dieet
 2. Enigine 2 dieet, Flexitarisch dieet, Mayo Clinic dieet, Ornish dieet, Veganisch dieet

Het makkelijkst vol te houden dieet

 1. Weight Watchers
 2. Jenny Craig dieet
 3. Flexitarisch dieet, Subtropisch dieet
 4. Slim-Fast dieet, Volumetrics dieet

Beste commerciële dieet

 1. Weight Watchers
 2. Jenny Craig dieet
 3. Biggest Loser dieet
 4. Slim-Fast dieet, Spark Solution dieet

Beste vegetarische dieet

 1. Subtropisch dieet
 2. Flexitarisch dieet
 3. Ornish dieet
 4. Traditioneel Aziatisch dieet
 5. Vegetarian dieet

Lees verder

© 2014 - 2024 Lebonton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Afvallen met het DASH dieet (beste dieet 2017)Het beste dieet van 2017 is wederom het DASH dieet. In 2017 is dit dieet in Amerika voor het zevende jaar (2011, 2012, 2…
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Het Weight Watchers dieetHet Weight Watchers dieetEr bestaan vandaag de dag veel diëten. Zoveel, dat je soms niet meer weet welke je moet kiezen als je wilt afvallen d.m.…
Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…
Bronnen en referenties
 • Bron: http://health.usnews.com/best-diet
Lebonton (31 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.