Verantwoord afvallen is beter

Verantwoord afvallen is beter Zo vlak na de jaarwisseling neemt menigeen zich voor nu echt af te gaan vallen en dat is dé trigger voor de vervangende maaltijden-makers om reclame te gaan maken voor al deze maaltijdvervangers. Ze hebben natuurlijk gelijk dat als je je weet te houden aan deze producten, je afvalt. Maar is het ook een structurele oplossing en is het wel zo goed voor je lichaam?

Wel of niet maaltijdvervangers nemen?

Vragen die gesteld worden, worden meestal direct weggeschoven door de voorstanders van deze producten. Ook wel logisch, want als iemand dit als dé oplossing voor zijn/haar overgewicht ziet, dan ontkom je er niet aan om het eens te zijn met hetgeen er gezegd wordt over inname van deze producten.

Strikt genomen klopt het ook wel wat ze zeggen. Er worden genoeg stoffen aan toegevoegd om je alle vitamines binnen te laten krijgen. Maar daarmee maak je het nog niet gezond om te doen, zeker niet als het om een langere periode gaat. Natuurlijk wel als je snel even enkele kilo’s kwijt wilt en binnen afzienbare tijd weer in je normale eetpatroon zit, maar het zijn geen wondermiddelen als je een aanzienlijk overgewicht hebt. Een structurele oplossing ligt altijd in het veranderen van je eet- en leefpatroon (herkennen, erkennen en handelen) en niet om “even” wat kilo’s kwijt te raken, die zitten er dan immers net zo snel weer aan. De praktijk wijst uit dat de kans dat je nog zwaarder wordt, groot is.

Wat is verantwoord?

Verantwoord is dat je kijkt naar hoeveel kilocalorieën je binnenkrijgt, versus je nu verbruikt. Als je aankomt, kan het niet anders zijn dan dat je meer consumeert dan je verbruikt. Analyseer waar hem dat in zit. Veel mensen realiseren zich kilocalorieën in bepaald eten niet. Gewoon een weet of wat alles noteren wat er je mond in gaat.
Als je voor jezelf in beeld hebt waar het door, komt kan je of rigoureus dat eten uit je voedingspatroon schappen, je gaat minderen of je kijkt hoe je in totaliteit gezonder kunt leren leven.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Immers een ander aspect is het gegeven dat je lichaam ook beweging nodig heeft en krijgt je lichaam de dagelijkse beweging ook daadwerkelijk? Men gaat momenteel uit van minimaal een half uur per dag, maar er zijn ook al artsen die zeggen dat je zeker een uur of wat per dag moet bewegen. Waarbij het niet uitmaakt of je loopt, fietst, zwemt … zolang je lichaam maar in beweging is én je calorieën verbruikt. Want dat is het tweede aspect. Behalve dat het goed is voor je lichaam is het ook van belang om alles wat je binnenkrijgt ook verbruikt wordt. We leven immers niet meer in een tijd dat je reserves op moet bouwen, omdat er enig moment schaarste op zal treden. Bijvoorbeeld door een invallende winter (denk maar aan de dieren die dit nog wel hebben).

Wat er in komt en weer uit gaat

Heel plastisch gaat het om verbruik en voedingsstoffen. Wat komt er allemaal binnen en haal je daar je vitamines uit die je lichaam nodig heeft? Vervolgens wat verbruikt je lichaam, komt er weer aan ontlasting uit en verbruik je tijdens het bewegen. Een optelsom maakt in hoeverre je minder moet eten, mogelijk structureel te weinig beweegt of een combinatie van beide.

… en dan daadwerkelijk gaan afvallen

Het is evident dat wanneer je af wilt vallen je meer moet verbruiken dan je inneemt. Maar dat neemt niet weg dat je al je voedingsstoffen wel binnen moet krijgen. Dit maakt dat snel afvallen meestal niet goed werkt voor de lange termijn. Als je al je voedingsstoffen inneemt die je moet hebben ben je zo een stuk verder als het gaat om wat je binnen mag krijgen. Jezelf alles ontzeggen werkt voor de lange termijn ook niet, en ook al beweeg je goed, dan nog zal het niet snel gaan.

Maar ook al verbruik je iedere dag maar 100 of 200 kilocalorieën meer op dan je inneemt, dan verlies je al gewicht. Alleen niet snel … en daarin zit hem voor veel mensen de bottleneck. Mensen willen snel resultaat zien, anders is het niet “leuk” meer. Dit terwijl gezond leven helemaal niet “leuk” hoeft te zijn. Het is feitelijk gewoon het onderhoud van je lichaam en dat je daarbij lekker wilt eten is prima, maar wel altijd in ogenschouw nemend dat er meer uit moet dan er in komt.

Tot slot

Verantwoord gaat eigenlijk nooit snel, dat moet je op voorhand incalculeren en accepteren. Als je daar moeite mee hebt of je wilt direct resultaat, dan heeft het geen zin. Maar tel daar bij op dat het niet alleen om de snelle kilo’s gaat. Het gaat ook om de lange termijn, want je lichaam tors je je hele leven mee. Maak je keuze en accepteer de gevolgen.
© 2015 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen bij overgewicht en ondergewichtWat kun je nu krijgen voor aandoeningen als je overgewicht hebt of ondergewicht. Maar het gaat nu ook eens over ondergew…
Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Kinderen en diëten, is dat wel verstandig?Het komt regelmatig voor dat kinderen te zwaar zijn en daarom moeten afvallen. Maar is het wel verstandig om kinderen op…
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Overgewicht en mogelijke oorzakenOvergewicht en mogelijke oorzakenGezondheid wordt steeds belangrijker voor mensen en een gezond gewicht is daar een groot onderdeel van. Maar wanneer is…

Slimmer met je voeding omgaanWanneer je wilt gaan afvallen, aankomen of je lichaam wilt behouden in de huidige staat dan moet je weten waar je mee be…
Te hoge cholesterol? Het cholesterol verlagend dieet helptIs je slechte cholesterol te hoog? Dan is het de hoogste tijd om daar wat aan te doen. Een te hoge concentratie aan slec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Janeb13, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.