Overeten, echt of ingebeeld
Veel mensen zitten geplaagd met het gevoel dat ze te veel eten. In sommige gevallen is dit ook zo. Vaak beelden ze zich dat slechts in. In dit artikel gaan we niet in op overgewicht of vermageren. We zullen het enkel hebben over de motieven om veel te eten.
Eten versus zich voeden
Wie “volgens het boekje” wil eten, zal enkele keren per dag op vaste tijden een maaltijd tot zich nemen, die liefst nog gezond is. Een gezonde maaltijd bevat de ingrediënten die ons lichaam nodig heeft en dit in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. We zullen dus niet te veel en niet te weinig eten. Zo moeten we ons voeden volgens de theorie.
In de praktijk merken we dat we vaak eten op uiteenlopende momenten, vaak te snel en vaak ongezond. Dit heeft onder meer te maken met het jachtige leven dat we leiden.
De eetimpuls
Daarnaast is er het zgn. impulsief eten. Je loopt naar de koelkast of de voorraadkast en haalt er iets uit om in je mond te steken. Het is duidelijk dat dit niet veel meer te maken heeft met zich voeden. Hier spelen andere factoren, meestal psychologisch.
We zullen hieronder enkele eetimpulsen naderbij bekijken. Misschien ga je hier zaken in herkennen. In veel gevallen zul je een combinatie van motieven herkennen.
Eten uit honger
Eten uit honger kan zowel normaal zijn als pathologisch. Honger is in principe een signaal van het lichaam, dat het iets nodig heeft. Een niet te stillen honger echter, vraagt medische aandacht.
Eten uit luiheid
Als je een moeilijke brief moet schrijven, of een vervelend telefoontje moet doen, zoek je soms een ontsnappingsroute. Moet je het gras maaien, maar je hebt hier niet dadelijk zin in, dan kan het zijn dat je toch nog eerst even een hapje wilt eten.
Eten uit angst
Heel wat mensen eten uit angst. Ze zitten met een, meestal onbestemde angst en ze grijpen naar eten of snoep om die angst van zich af te schudden.
Eten uit verdriet
Verdriet wegeten of wegsnoepen komt heel vaak voor. Snoepen geeft troost, maar verandert uiteindelijk niets aan het probleem. Eventjes in die trip gaan is geen ramp, maar opletten zich er niet in te verliezen.
Eten uit verveling
Heel wat mensen eten uit verveling. Eens je dit door hebt, kun je wellicht een andere bezigheid bedenken!
Eten uit begeerte
Van alle eetdrang is eten uit begeerte, die waar de mensen zich het meest schuldig voor voelen. Begeerte is immers geen alibi. Anderzijds moeten we toch ook niet overdrijven. Er zijn wel ergere misdrijven dan eten! Wel moet je er rekening mee houden dat deze gewoonte op langere termijn haar tol kan eisen inzake gezondheid en fitheid.
Eten uit drang naar zoet
Wie eet uit drang naar zoet, doet dat vaak uit eenzaamheid. Ook hier weer geldt de opmerking: dat is op zich niet zo erg, maar het helpt je niet echt vooruit.
Een goede oefening
Op het moment dat je klaar staat om impulsief te gaan eten, kun je jezelf volgende vragen stellen:
- Heb ik echt wel honger, of is het iets anders?
- Heb ik gewoon zin (begeerte)?
- Ga ik eten om een uit te voeren taak uit te stellen?
- Heb ik behoefte aan koestering?
- Zoek ik veiligheid?
Op dit moment beslis je gewoon of je aan die eetimpuls gaat toegeven of niet. Daar sta je vrij in. Misschien kun je ook wel even kijken of je antwoorden op voorgaande vragen geen tip inhouden om aan jezelf te werken.
Conclusie
Overeten heeft meestal een psychologische oorzaak. Er is dus geen enkele reden om hierbij schuldgevoel te gaan koesteren. Wel kan het zin hebben hier even bij stil te staan.
Denk er aan: alles mag en niets moet!