Overeten, echt of ingebeeld

Overeten, echt of ingebeeld Veel mensen zitten geplaagd met het gevoel dat ze te veel eten. In sommige gevallen is dit ook zo. Vaak beelden ze zich dat slechts in. In dit artikel gaan we niet in op overgewicht of vermageren. We zullen het enkel hebben over de motieven om veel te eten.

Eten versus zich voeden

Wie “volgens het boekje” wil eten, zal enkele keren per dag op vaste tijden een maaltijd tot zich nemen, die liefst nog gezond is. Een gezonde maaltijd bevat de ingrediënten die ons lichaam nodig heeft en dit in de juiste verhoudingen en hoeveelheden. We zullen dus niet te veel en niet te weinig eten. Zo moeten we ons voeden volgens de theorie.

In de praktijk merken we dat we vaak eten op uiteenlopende momenten, vaak te snel en vaak ongezond. Dit heeft onder meer te maken met het jachtige leven dat we leiden.

De eetimpuls

Daarnaast is er het zgn. impulsief eten. Je loopt naar de koelkast of de voorraadkast en haalt er iets uit om in je mond te steken. Het is duidelijk dat dit niet veel meer te maken heeft met zich voeden. Hier spelen andere factoren, meestal psychologisch.

We zullen hieronder enkele eetimpulsen naderbij bekijken. Misschien ga je hier zaken in herkennen. In veel gevallen zul je een combinatie van motieven herkennen.

Eten uit honger

Eten uit honger kan zowel normaal zijn als pathologisch. Honger is in principe een signaal van het lichaam, dat het iets nodig heeft. Een niet te stillen honger echter, vraagt medische aandacht.

Eten uit luiheid

Als je een moeilijke brief moet schrijven, of een vervelend telefoontje moet doen, zoek je soms een ontsnappingsroute. Moet je het gras maaien, maar je hebt hier niet dadelijk zin in, dan kan het zijn dat je toch nog eerst even een hapje wilt eten.

Eten uit angst

Heel wat mensen eten uit angst. Ze zitten met een, meestal onbestemde angst en ze grijpen naar eten of snoep om die angst van zich af te schudden.

Eten uit verdriet

Verdriet wegeten of wegsnoepen komt heel vaak voor. Snoepen geeft troost, maar verandert uiteindelijk niets aan het probleem. Eventjes in die trip gaan is geen ramp, maar opletten zich er niet in te verliezen.

Eten uit verveling

Heel wat mensen eten uit verveling. Eens je dit door hebt, kun je wellicht een andere bezigheid bedenken!

Eten uit begeerte

Van alle eetdrang is eten uit begeerte, die waar de mensen zich het meest schuldig voor voelen. Begeerte is immers geen alibi. Anderzijds moeten we toch ook niet overdrijven. Er zijn wel ergere misdrijven dan eten! Wel moet je er rekening mee houden dat deze gewoonte op langere termijn haar tol kan eisen inzake gezondheid en fitheid.

Eten uit drang naar zoet

Wie eet uit drang naar zoet, doet dat vaak uit eenzaamheid. Ook hier weer geldt de opmerking: dat is op zich niet zo erg, maar het helpt je niet echt vooruit.

Een goede oefening

Op het moment dat je klaar staat om impulsief te gaan eten, kun je jezelf volgende vragen stellen:
  • Heb ik echt wel honger, of is het iets anders?
  • Heb ik gewoon zin (begeerte)?
  • Ga ik eten om een uit te voeren taak uit te stellen?
  • Heb ik behoefte aan koestering?
  • Zoek ik veiligheid?

Op dit moment beslis je gewoon of je aan die eetimpuls gaat toegeven of niet. Daar sta je vrij in. Misschien kun je ook wel even kijken of je antwoorden op voorgaande vragen geen tip inhouden om aan jezelf te werken.

Conclusie

Overeten heeft meestal een psychologische oorzaak. Er is dus geen enkele reden om hierbij schuldgevoel te gaan koesteren. Wel kan het zin hebben hier even bij stil te staan.

Denk er aan: alles mag en niets moet!
© 2008 - 2024 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen en stress, waarom is het zo moeilijk?Afvallen en stress, waarom is het zo moeilijk?Waarom is afvallen tijdens stress zo moeilijk? Afvallen en veel stress in je leven, is het mogelijk? Verandert je eetgew…
Gezond: Gezonde alternatieven voor snoepGezond: Gezonde alternatieven voor snoepHet lastigste bij afvallen lijkt toch het stoppen met snoepen, het tussendoortje tussen de maaltijden of de snack op de…
Is snoepen een verslaving?Is snoepen een verslaving?Is suiker net zo verslavend als alcohol? Wat zijn de effecten op de hersenen als we veel zoetigheid eten? Waarom snoepen…
Niet alles moet naar de mond, stop met snoepen!Niet alles moet naar de mond, stop met snoepen!Is het je wel eens opgevallen? Dat als je op een mooie lente dag op een bankje in de stad ziet, dat je iedereen ziet ete…

Scandinavische diëtenScandinavische diëtenDe Scandinavische diëten werden in de twintigste eeuw uitgewerkt door een aantal onafhankelijke voedings- en gezondheids…
Salilus (93 artikelen)
Laatste update: 20-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.