Het belang van darmflora: gezonde darmen
Soms is het nodig dat er een deel van de darm verwijderd wordt, bijvoorbeeld bij kanker of de ziekte van Crohn. Het kan ook zijn dat iemand last heeft van het kortedarmsyndroom. In dat geval is er een tekort aan goed functionerend darmweefsel. Al deze afwijkingen geven ongeveer dezelfde klachten. Een goed dieet is hierbij noodzakelijk, maar ook mensen zonder darmafwijkingen moeten goed zorgen voor hun darmflora.
Darmparasieten
Wanneer het evenwicht in de darmflora uit balans is, heb je niet gelijk een darmontsteking te pakken, maar vaak merk je wel al dat er problemen zijn. Een teveel aan schadelijke darmparasieten kan de volgende klachten geven:
- bloedarmoede
- obstipatie afgewisseld met diarree
- winderigheid en stinkende ontlasting
- slijm bij de ontlasting
- opgezette buik
- vermoeidheid
- gewrichtspijnen
- misselijkheid
Het kan zelfs zo ver gaan dat deze darmparasieten bacteriën en schimmels om zich heen gaan verzamelen. Hierdoor kunnen spier-, en gewrichtspijnen en ontstekingen in de gewrichten ontstaan. Onderschat dus nooit het belang van een gezonde darmflora, dit is van essentieel belang voor onze gezondheid.
Volgens onderzoekers van het Alkek Centre for Metagenomics and Microbiome research van het Baylor College of Medicine kan een onbalans in de darmflora voor de volgende ziekten verantwoordelijk zijn:
- reumatoïde artritis
- depressiviteit
- alzheimer
- obsessieve-compulsieve stoornissen
- diabetes
- gewichtsproblemen, zowel teveel aankomen als teveel afvallen is mogelijk
Groenten eten
De goede bacteriën in onze darmen hebben groenten nodig om hun populatie in stand te houden. De schadelijke bacteriën in de darmen groeien door glucose. Het is belangrijk om hierin goed de balans te bewaren, dus voldoende groenten te eten. Wanneer je dit niet doet, vergroot je de kans op een darmontsteking. Om de groei van de schadelijke bacteriën te remmen, kan je de suiker beter een tijdje laten staan, of hier in ieder geval mee minderen.
Wanneer je niet gewend bent aan het eten van groenten en problemen hebt met je darmflora, moet je de hoeveelheid groenten die je tot je neemt, niet ineens drastisch verhogen. Doe dit geleidelijk aan om problemen zoals een opgeblazen gevoel en veel gasvorming te vermijden. Je lichaam heeft tijd nodig om aan je nieuwe voedingspatroon te wennen. Sommige mensen reageren wel bijzonder heftig op bonen, prei en uien, dus wanneer dit bij jou het geval is, kan je deze groenten beter achterwege laten.
Voldoende beweging en voldoende drinken
Bewegen stimuleert de samentrekkingen van de darmen, waardoor het voedsel niet te lang op één plek blijft en soepel het darmkanaal passeert. Bovendien helpt lichaamsbeweging bij het behouden en/of verkrijgen van een gezond lichaamsgewicht.
Voldoende vocht zorgt er voor dat afvalstoffen zich niet ophopen in de darmen, maar worden afgevoerd. Drink dus iedere dag voldoende vocht en dan bij voorkeur water.
Vermijd verzadigd vet
Teveel verzadigd vet prikkelt de darmen, vooral vette sauzen (satésaus, mayonaise, knoflooksaus), gefrituurd eten en toetjes met veel room kunnen problemen veroorzaken. De afvalproducten hiervan passeren minder makkelijk het darmkanaal waarvan een opgeblazen buik met zowel obstipatie als diarree het gevolg kan zijn. Bovendien kan (volgens onderzoekers van de Universiteit van Wageningen) verzadigd vet ernstige ontstekingsreacties veroorzaken.
Goede vetten zijn weer wel belangrijk voor een goede darmflora. Denk bij leveranciers van goede vetten aan vette vis (zalm, paling, forel, haring, makreel, sardientjes), kaas, walnoten, hazelnoten, olijven en avocado.
Volle yoghurt
Volle yoghurt zit boordevol probiotica. Wanneer je last hebt van je darmen, is het verstandig om iedere dag een schaaltje volle yoghurt te eten. Dit versnelt de maaglediging, stimuleert de darmpassage en ondersteunt de werking van de darmflora. Daarnaast remt het ook nog de vorming van ongewenste bacteriën zoals de E.coli. Een schaaltje volle yoghurt is dus zeer gezond.