Welke voeding vermindert de kans op kanker?
Slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging zijn verantwoordelijk voor verschillende soorten van kanker. Volgens het World Cancer Research Fund zouden 30% van alle kankergevallen voorkomen kunnen worden door verandering van voeding. Welke voeding moet je dan mijden wanneer je kanker wilt voorkomen en wat zou je dan juist wel moeten eten?
Voeding en kanker
Dat eten invloed heeft op het krijgen van kanker is waarschijnlijk wel bekend. Diëten zoals het Moermandieet en het Houtsmullerdieet zijn gebaseerd op het idee dat een bepaald voedingspatroon kan helpen bij het voorkomen en/of bestrijden van kanker. Naast voeding is ook drinken en een gezond gewicht belangrijk. Wat nu daadwerkelijk het verband is tussen kanker en voeding is moeilijk wetenschappelijk aan te tonen. Toch zijn een aantal verbanden inmiddels wel min of meer wetenschappelijk aangetoond.
Drinken is belangrijk
Veel mensen drinken te weinig. Per dag zou je minimaal 1,5 liter water moeten drinken. Rooibosthee, groene thee en andere kruidenthee zijn goede alternatieven. Genoeg drinken voorkomt te veel eten en ophoping van afvalstoffen in het bloed, waardoor het bloed verzuurt (acidose). Hierdoor raakt je stofwisseling verstoord. Drink dus voldoende.
Veel groenten en fruit
Het is bewezen dat het eten van veel groenten en fruit effectief kan zijn bij de bestrijding van kanker aan de mond, keelholte, het strottenhoofd, de longen, slokdarm, maag en prostaat. Het gaat dan vooral om broccoli, tomaten, watermeloen, spinazie, erwten, paprika, wortelen, spruiten, druiven, bonen, sinaasappels, bessen, komkommer, sla, knoflook, aardbeien, kiwi, bloemkool, waterkers, courgette. De vitamine C, vitamine E, selenium, flavonoïden, carotenoïden en foliumzuur in het groenten en fruit zouden helpen bij de bescherming tegen DNA-schade en zelfs kunnen helpen bij het repareren van reeds aanwezige DNA-schade.
Ook vezels zijn erg belangrijk, omdat deze zorgen voor een goede stoelgang en goed functionerende darmen, waardoor de kans klein is dat schadelijke elementen in de voeding onnodig lang in het lichaam blijft en door het contact met de darmwand ontstekingen in de darmen en op termijn DNA-schade gaat veroorzaken.
Vooral niet doen
Eigenlijk gaat voeding tegen kanker hoofdzakelijk over bewust gezond eten en bewerkt voedsel vermijden. Dus niet te veel snoep, koek, taart, frisdrank, chips, kant-en-klaar maaltijden en junkfood (je kan het beste alles vermijden wat uit een frituurpan komt), maar gewoon natuurlijk voedsel.
Het Westers voedingspatroon bevat over het algemeen teveel koolhydraten. Het is dus verstandig om bepaalde koolhydraatleveranciers te vermijden en dan bedoelen we de slechte koolhydraten. De koolhydraten in koek, cake, witte rijst, witte pasta, wit brood en aardappelen. Iemand die kanker heeft kan het beste volledig suikervrij eten.
Wanneer je een chemokuur moet ondergaan, kan je beter geen vette vis eten of visolie capsules nemen. Het blijkt namelijk dat dit het effect van de chemokuur vermindert.
Vermijd verbrand voedsel. Verbrande randjes aan het vlees bij de barbecue kan je beter laten liggen, net zoals brood met hele donkere korsten bij de bakker. Toch gekocht, eet dan vooral de korsten niet op.
Vermijd gegrild en rood vlees zoveel mogelijk en eet geen vlees wat allerlei bewerkingen heeft ondergaan, zoals knakworstjes, rookworst, leverpastei en cornedbeef. Deze bewerkte vleessoorten zijn vreselijk ongezond en kan je dus beter volledig schrappen van het menu.
Eet niet te zout, teveel zout zou het risico op maagkanker kunnen vergroten. Het lijkt erop dat teveel zout in de maag een gunstige omgeving creëert voor de Helicobacter Pylori. De veroorzaker van onder ander de maagzweer. Deze bacterie komt erg veel voor. Men schat dat van alle mensen van 60 jaar of ouder dertig procent deze bacterie bij zich draagt.
Vooral wel doen
Eet gevarieerd en zorg dat je niet teveel van één voedingsmiddel binnenkrijgt. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die volgens onderzoek kanker kunnen helpen voorkomen en/of genezen. Hieronder noemen we er een aantal:
- Drie maal daags een eetlepel honing gemengd met een theelepel kaneelpoeder.
- Iedere dag één glas rode wijn.
- Af en toe een glas granaatappelsap drinken. Veelbelovend onderzoek aan de Universiteit van California laat zien dat het drinken van granaatappelsap kan zorgen dat actieve kanker in remise gaat. Baat het niet dan schaadt het niet, al is dit natuurlijk geen vervanging van reguliere medicatie.
- Kruid je eten geregeld met kurkuma, evt. gecombineerd met zwarte peper of gele uien om de gunstige effecten van kurkuma te vergroten.
- Tomaten met kruiden en olijfolie uit de oven (zorgt voor betere opname van de lycopeen uit de tomaten). Tomaten zijn ook goed te combineren met broccoli of avocado. Deze combinaties halen het beste in elkaar omhoog.
- Iedere week een kop koffie met een stukje pure chocolade (kan borstkanker voorkomen). De chocolade mag puur genoemd worden wanneer hij minstens 70 % cacao bevat. De reden hiervan zijn de polyfenolen in pure chocolade. Deze vertragen de groei van kankercellen.
- Selenium en sulforafaan combineren in één maaltijd, dus kip met broccoli, zalm met waterkers of sla met eieren.
- Meng fruit af en toe door elkaar in een fruitcocktail. Vooral van sinaasappels, appels, druiven en bosbessen is bekend dat deze fruitsoorten gecombineerd, het beste in elkaar naar boven halen.
- Goede koolhydraten zoals we vinden in havermout en volkoren producten zijn onmisbaar voor het lichaam. Zij zorgen ervoor dat het voedsel sneller de darm passeert, zodat schadelijke stoffen niet alsnog in het lichaam worden opgenomen. De vezels in deze producten werken beschermend tegen darmkanker.