Alzheimer voorkomen: het belang van voeding
Inmiddels is wel bekend dat Alzheimer niet valt te voorkomen, maar je kan wel de kans hierop verlagen of het verloop van het ziekteproces vertragen. Dit kan door geestelijk langer actief te blijven, door gezond te eten en door genoeg te bewegen. De vraag is dan wat verstaan wordt onder gezond eten? Het klinkt eenvoudig, maar niet iedereen weet wat gezond eten precies inhoudt. Welke voedingsstoffen heb je nodig en in welke hoeveelheden?
Mediterrane voeding
Bij goede voeding ter voorkoming van Alzheimer moet je denken aan veel fruit en groenten, weinig suikers en weinig verzadigde vetten en veel volle granen; met andere woorden het mediterrane dieet. Met name in Griekenland en in Zuid-Italië blijken mensen minder vaak ziek te worden en langer te leven dan in de rest van de Westerse landen. Wetenschappers van de Columbia Universiteit durven zelfs te beweren dat mediterrane voeding de kans op Alzheimer met veertig procent vermindert.
Iedere week vis
Om Alzheimer te helpen voorkomen is het eten van vis en dan vooral de vette vissoorten belangrijk. Volgens onderzoek door Nikolaos Scarmeas, professor neurologie aan de Columbia Universiteit in New York zorgt een dieet dat rijk is aan Omega-3-vetzuren voor een verminderd risico op Alzheimer. Het advies is dan ook om minimaal twee keer per week vis te eten en daarvan één keer een vette vissoort zoals makreel, zalm, paling, haring en sardines. Nu is het natuurlijk niet zo dat iedere week vis eten voldoende is om Alzheimer te voorkomen. Naast vis is kip ook toegestaan in een gezond mediterraan dieet. Het is verstandig om rood vlees en orgaanvlees te vermijden. Deze twee voedingsstoffen verhogen de kans op Alzheimer.
Groenten en fruit
Dat groenten en fruit gezond zijn, weten we natuurlijk wel. In rode druiven zit resveratrol, een stofje dat goed is voor de hersenen en veroudering van de hersenen vertraagt. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat af en toe een glas rode wijn goed voor je is. Vitamine E is een stofje dat we vaak te weinig binnenkrijgen. Het zit veel in kiwi’s, dus ook deze fruitsoort kan je het best geregeld eten. Daarnaast komt vitamine E ook voor in boerenkool, rode peper en spinazie.
Nog een reden om veel groenten te eten is dat foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) beschermt tegen de ziekte van Alzheimer. Foliumzuur zit in broccoli, sperziebonen, spinazie, spruitjes en in volkoren producten. Eet iedere dag twee stuks fruit en minimaal 150 gram groenten.
Noten
In noten zit onder andere vitamine E, dus iedere dag een handje vol noten is heel gezond. Walnoten zijn daarnaast ook nog eens leveranciers van omega-3-vetzuren. Denk er bijvoorbeeld eens aan om af en toe noten door het eten te doen als vleesvervanger. Het is gezond snoepen om ’s avonds voor de televisie een handje noten op te eten.
Zorg voor voldoende vocht
Iemand met beginnende Alzheimer moet erop bedacht zijn dat hij of zij voldoende drinkt. Vaak is de prikkel om te drinken minder sterk aanwezig en wanneer het lichaam geen signaal afgeeft om te drinken, wil dit er weleens bij inschieten. Minstens anderhalve liter per dag geldt ook voor Alzheimerpatiënten. Wanneer dit een probleem blijft, kan je ervoor kiezen wat vaker soep te eten met veel verse groenten. Gezond eten waarbij je ook wat extra vocht binnenkrijgt.
Eieren en melkproducten
Bij veganisten komt Alzheimer iets meer voor dan bij de rest van de bevolking. Dit lijkt te komen door een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine zit in vlees, vis, melkproducten en eieren. Af en toe een ei of een melkproduct is dus beslist niet slecht voor je.
Kijk uit met suiker
Suiker levert weinig goeds op. Het zorgt alleen voor snelle energie en voor gewichtstoename. Cake, koekjes, taart en andere zaken die veel suiker bevatten kan je het beste zo min mogelijk eten. Volgens een in 2013 in The New England Journal of Medicine gepubliceerd onderzoek zouden hogere glucosespiegels het risico op dementie verhogen. Suikerrijke voeding werd al eerder in verband gebracht met een kleinere hippocampus. Om het grof en simplistisch uit te drukken: teveel suiker maakt dik en dom.
Toch zin om te snoepen? Kies dan voor pure chocolade. Hier zit flavonol in, wat hersenbeschermende eigenschappen heeft. Je krijgt bij een gezond voedingspatroon genoeg flavonol binnen, maar het is in ieder geval niet alleen maar ongezond.
Kijk uit met zout
Teveel zout is niet goed voor je en wanneer dit leidt tot een hoge bloeddruk vergroot dit het risico op dementie. Daarentegen zijn er voldoende kruiden die een positieve werking hebben:
- Citroenmelisse verhoogt de activiteit van acetylcholine en verbetert hiermee de hersenfunctie.
- Curcumine (een kruid dat in curry zit) bevordert de groei van nieuwe zenuwcellen in de hersenen.
- Ook salie, kaneel en gember zouden positief kunnen werken in geval van dementie. De reden hiervoor is nog niet gevonden.
Meer lezen over het voorkomen van Alzheimer
In het boek ‘100 eenvoudige manieren om Alzheimer te voorkomen’ geeft voormalig medisch correspondent Jean Carper tips om de kans op Alzheimer te verkleinen. Er worden in dit boek ook voedingstips gegeven, met daarbij een zeer gedetailleerde uitleg over het hoe en waarom. Jean Carper heeft het boek geschreven toen ze er achter kwam dat ze zelf drager was van het Alzheimer-gen (ApoE3 en ApoE4).