Alkalisch dieet: wat mag wel en niet?

Alkalisch dieet: wat mag wel en niet? Het alkalisch dieet is erop gericht om uitsluitend of hoofdzakelijk producten te eten en drinken die een alkalisch effect hebben op het lichaam. Een alkalisch effect is het tegenovergestelde van een verzurend effect. Het zorgt ervoor dat je pH-waarde op orde blijft waardoor je een stuk gezonder bent. Het alkalisch dieet is vooral goed voor je nieren. Daarnaast wordt ook beweerd dat het een gunstig effect kan hebben op de botten, spieren en darmen.

Alkalisch dieet


Wat is het alkalisch dieet?

Het alkalisch dieet mag dan een dieet heten, het is niet gericht op gewichtsverlies. Het alkalisch dieet is erop gericht gezonder te worden door de pH-waarde of zuurtegraad van het voedsel dat je inneemt onder controle te houden. Dit doe je door zo veel mogelijk alkaline-bevorderende producten te eten. Het op het juiste niveau houden van de pH-waarde of zuurtegraad is aantoonbaar goed voor de nieren. Het vermindert namelijk de kans op het ontstaan van nierstenen en urineweginfecties. Daarnaast wordt ook wel beweerd dat kan helpen oedeem te bestrijden en botverlies en spierafbraak tegen te gaan waardoor bijvoorbeeld osteoporose niet of in minder heftige mate optreedt. Voor dit laatste is echter nooit wetenschappelijk bewijs gevonden. Wel zijn er aanwijzingen dat een alkalisch dieet de kans op darmkanker verkleint. Dit is vooral het gevolg van feit dat het alkalisch dieet goeddeels vegetarisch is. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat de hoeveelheid vet in het lichaam kan afnemen door de pH-waarde van het bloed onder controle te houden. Dit komt doordat zuren worden opgestapeld in vetweefsel. Het vasthouden van vet staat hier dus deels mee in verband.

Het alkalisch dieet is grotendeels vegetarisch. Dit komt doordat de meeste vlees- en vissoorten licht tot sterk verzurend zijn. Daarnaast zijn ook cafeïne, alcohol, veel zuivelproducten en verwerkte voedingsmiddelen uit den boze.

pH-waarde

De pH-waarde of zuurtegraad van het bloed wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. De ideale waarde is daarbij 7,365. Om inzichtelijk te maken op welke manier de pH-waarde invloed kan hebben op onze gezondheid wordt vaak het voorbeeld van de goudvis aangehaald. Een goudvis zwemt de hele dag in zijn kom. Als het water waarin hij zwemt vervuild is, dan kan de vis zelf onmogelijk gezond blijven. Op een vergelijkbare manier kunnen wij mensen onszelf nog wel zulke goede gewoonten aanleren, als wij ons bloed vervuilen door het te veel te laten verzuren, dan kunnen wij ook niet gezond blijven.

Welke producten zijn alkalisch?

Het alkalisch dieet is erop gebaseerd dat je zo veel mogelijk alkalische producten in je dieet op moet nemen. Mensen die dit dieet volgen gebruiken hiervoor een zuur-base tabel. Hiervan circuleren er diversen op het internet. Erg overzichtelijk is de zuur-base tabel van de Amerikaanse arts Dr. Alex Guerero, die diverse Amerikaanse topatleten van voedingsadviezen voorziet. Hieruit wordt direct duidelijk dat bepaalde categorieën voedingsmiddelen bijna compleet uit den boze zijn zoals vlees, vis, granen en peulvruchten. De enige categorie die per definitie goede producten bevat is groente. Andere categorieën zoals fruit, vetten en zuivel zijn erg verdeeld waardoor je erg op moet passen met wat je eet.

Groente

De meeste groentesoorten zijn niet verzurend maar juist alkalisch waardoor ze goed in een alkalisch dieet passen. Sommige producten zijn extra goed omdat ze zelfs hoog alkalisch zijn. Dit zijn vooral aardappelen, bieten, broccoli, courgette, groene kool, komkommer, paprika, pompoen, rode kool, sperziebonen, spinazie, spruitjes en wortelen. Andere veel gegeten groenten zoals uien, bloemkool, rapen en witlof zijn slechts licht alkalisch.

Granen

Granen dienen in een alkalisch dieet in zijn geheel te worden vermeden. Gierst, witte rijst en tarwe zijn sterk verzurend. Wil je dan toch graag een graanproduct nuttigen, kies dan voor boekweit, bulgur, gerst, haver, quinoa, rogge of spelt. Deze granen zijn slechts licht verzurend. Brood kan ook beter vermeden worden, maar wil je toch graag brood eten kies dan voor volkoren of donker gistvrij brood en zeker niet voor wit brood of brood met gist.

Zuivel

Zuivel is een lastiger categorie. Licht alkalische zuivelproducten zijn eigeel, verse karnemelk, verse wei en ongepasteuriseerde volle melk en boter. Licht verzurend daarentegen zijn eieren, zachte kazen, gepasteuriseerde melk en naturel yoghurt. Zuivelproducten die echt vermeden dienen te worden zijn verwarmde boter, scherpe kaas, kefir en gezoete yoghurt.

Vlees en vis

Vlees en vis passen in hun geheel niet in een alkalisch dieet. Wil je toch zondigen kies dan voor baars, bot, forel, sliptong, oester, kip of lam. Alle andere vis- en vleessoorten zijn sterk verzurend.

Noten en peulvruchten

Op paranoten en amandelen na, passen noten en peulvruchten absoluut niet in een alkalisch dieet. Deze zijn allemaal licht tot sterk verzurend. Terwijl bijvoorbeeld pompoen wel goed is zijn pompoenpitten niet goed.

Fruit

Fruit is wederom een moeilijke categorie. Alhoewel het vreemd klinkt is het vooral goed om citroenen en limoenen te gebruiken. Dit geeft maar weer eens aan dat de zuurtegraad niets te maken heeft met de smaak zuur. Tevens is het goed om avocado's, bananen, grapefruits en ongekookte tomaten te gebruiken. Sterk verzurend daarentegen zijn ananas, frambozen, kiwi's, mandarijnen, nectarines, rode bessen, sinaasappels en zwarte bessen. Alle andere (niet-gedroogde) fruitsoorten zitten hier tussenin en zijn licht verzurend.

Water en andere dranken

Dranken die goed in een alkalisch dieet passen zijn verse groentesap, amandelmelk, kruidenthee en plat (niet-bruisend) water. Zeker niet gekozen moet worden voor alcoholhoudende dranken, koffie, melk, frisdrank, zwarte thee en bruisend water.

Zelf de pH-waarde van je lichaam controleren

Het is mogelijk om zelf de pH-waarde van je lichaam te controleren. Alles wat je hiervoor nodig hebt is een bekertje opgevangen urine en een zuurbase strip. Je scheurt een strip af en houdt deze gedurende één seconde in de urine waarna je eventuele druppels afschudt. Na twee minuten vergelijk je de kleur van de strip met het bijbehorende kleurenspectrum. Een goede teststrip is op de 0,1 punt nauwkeurig. Deze teststrips zijn erg goedkoop. Voor circa € 10 euro koop je een boekje met 100 teststrips en een registratiekaart (2020).
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zin van het zuurbase-dieetAl sinds het begin van de twintigste eeuw en daarvoor is er veel te doen rondom een mogelijk verband tussen voeding en v…
Waarom het drinken van citroenwater onzin isWaarom het drinken van citroenwater onzin isCitroenwater wordt gemaakt door ongeveer een halve citroen uit te knijpen in water. Citroenwater wordt op veel gezondhei…
Je lichaam ontzuren met voeding: hoe en waarom?Misschien heb je wel eens iets gehoord over het ontzuren van je lichaam met de juiste voeding. Maar waarom eigenlijk? En…
Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Hoe stel ik een vergelijking op voor een zuur-basereactie?Een zuur-basereactie is een chemische reactie waarbij, zoals het woord eigenlijk al aanduidt, een zuur met een base reag…

Sportvasten, geen dieet maar een kuurSportvasten, geen dieet maar een kuurSportvasten meer dan alleen een dieet om af te vallen en op gewicht te blijven. In tegenstelling tot veel andere dieetvo…
Je lichaam ontgiften in 10 dagen met de suikerdetox!Je lichaam ontgiften in 10 dagen met de suikerdetox!Snoep en suikergoed kunnen veel gevaarlijke ziekten veroorzaken zoals diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, onvruchtba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/het-alkalisch-dieet
  • http://www.optimalegezondheid.com/wat-zit-er-in-het-alkalisch-dieet-deel-2/
  • http://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet/
  • Dr. Alex Guerrero. - “In Balance for Life” (boek)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 31-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.