Natuurgeneeskunde: Vetzucht, magerzucht

Zonder voldoende energie kan het lichaam zijn werk niet doen. Deze broodnodige energie hangt af van de voedingsstoffen die door vertering in kleine bouwstenen aan het lichaamsweefsel worden gegeven. Daar worden ze voor een deel in stoffen omgezet, nodig voor het betreffende orgaan; de rest komt vrij voor de energieverbranding.

Vetzucht

Symptomen:

‘Net zoals een alcoholicus niet zonder alcohol en een roker niet zonder nicotine kan, kan iemand die lijdt aan vechtzucht niet zonder overvloedige maaltijden, het lijkt wel een verslaving. Het staat vast dat 20 % te veel aan gewicht het leven van een mens met tien jaar bekort. Maar ze leven niet alleen korter, hun levensplezier wordt met de jaren steeds minder, want te dik zijn heeft op den duur altijd verschillende kwalen tot gevolg. Aderontstekingen en moeheid doen zich veelvuldig voor. Het dik worden beperkt zich niet alleen tot het vetweefsel (buik, borst, heupen), maar er ontstaan ook vetafzettingen in de lever- en hartspier, waardoor het prestatievermogen van deze organen behoorlijk beperkt wordt. Hart en bloedsomloop werken niet goed meer, trombose en embolie, gewrichtsveranderingen en leverziekten, hersenbloedingen, nierziekten, galstenen en suikerziekte kunnen allemaal ontstaan als gevolg van dat vele eten. De eerste tekenen daarvoor zijn moeheid, hartkloppingen, drukgevoel op de borst, opzwellen van de benen, verstopping, zweten, verschillende huidziekten in de huidplooien, oppervlakkige en snelle ademhaling, pijn in het kruis, doorgezakte voeten (door de chronische overbelasting); de geslachtsfuncties verminderen, prikkelbaarheid, verhoogde bloeddruk en geestelijke labiliteit.

Oorzaak:

Te veel slapen, te weinig beweging, niet wandelen in de buitenlucht, geen gymnastiek. Zoals in veel gevallen is de tijd weer schuldig aan het vele eten. Men eet door, ook als de honger gestild is. Bovendien gebruikt men door de hoge levensstandaard voedingsmiddelen met veel calorieën. De toenemende vertechnisering maakt veel bewegen overbodig, iets dat in slechte tijden wèl gebeurt. De in de jeugd en puberteit optredende vetzucht is meestal onschuldig en verdwijnt weer als het samenspel van de inwendige klieren zich hersteld heeft. Men mag van geluk spreken dat de vetafzetting op het lichaam zichtbaar wordt, iets dat de meeste jonge vrouwen niet kunnen waarderen. Zo zorgen ze ervoor, omdat ze er leuk uit willen zien, dat ze weer op het normale gewicht terugkomen.

Behandeling:

Homeopathische en neuraltherapeutische maatregelen. Om de moeheid en de aderontsteking weg te nemen. Met behulp van hypnose en suggestie het zelftvertrouwen versterken. Steeds weer nemen we waar dat vrouwen en ook mannen één keer per jaar een soort Hollywoodkuur volgen, dus weinig eten om daarmee een radikale gewichtsvermindering te verkrijgen die in de volgende weken er weer lekker bijgegeten wordt. In andere gevallen worden hongerstillende en door verschillende winkels aangeprezen wonderkuren gebruikt, die inderdaad soms voor een snelle gewichtsvermindering zorgen. Deze methode is echter af te wijzen; zelfs een waarschuwing is op zijn plaats, omdat ze niet alleen het hart en de bloedsomloop zwaar belasten maar niet voor vetvermindering zorgen.

Wat er vlug afgaat komt er ookweer vlug bij. Het waarom is makkelijk te verklaren. Al deze preparaten zorgen ervoor dat er veel vocht verdwijnt. In vetweefsel kan zich wel 60 % water ophopen. Heeft een mens nu 10 kilo te veel aan gewicht, dan kan er dus 6 liter water opgeslagen worden.

Bij iedere kuur om af te vallen is veel geduld en zelfdiscipline nodig en wel vele maanden. Een wel- doordacht dieet is aan te raden, waarbij de wekelijkse gewichtsafname niet meer dan twee tot vier kilo mag bedragen. Veel mensen die jaar in jaar uit een tijdje een kwellende hongerkuur volgen, hebben aan een paar beperkingen genoeg, om het ideale figuur te bereiken en te houden. Maar het moet wel consequent gebeuren. Beperkt u het gebruik van zout en doe een goede keus uit alle levensmiddelen (zie ook: Verboden en toegestane produkten bij dieet).

Laat alle calorierijke produkten staan zoals gebak, genotmiddelen, pudding, compote en natuurlijk suiker en vet (vooral bij vlees en kaas). Sla, groente, rauwkost, mager vlees en kaassoorten mogen onbeperkt genomen worden. Twee tot drie aardappelen per dag en 20 g margarine of boter op het brood. Alcoholische dranken met een hoog percentage moet u vermijden. Bewegingsoefeningen zijn aan te raden.

Ook borstel massage, begietingen volgens Kneipp, baden, sauna en pakkingen; maar ook lucht- en zonnebaden ondersteunen de caloriebeperking (dagelijks 500) op natuurlijke wijze. Daarbij veel sport, vooral zwemmen, ademhalingsoefeningen en als de mogelijkheid er is veel tuinwerk doen (veel beweging in de frisse lucht). Veel werkzamer dan de Hollywoodkuren zijn: Schlenzbaden, begietingen en de Spaanse mantel. Natuurlijk zijn er ook thee- soorten die ontvetting forceren; neem het volgend mengsel: 30 g duizendbiad, 50 g mistel en 30 g blasentang; een eetlepel op een kop water opkoken en overdag sloksgewijs opdrinken. Of zoethout, jeneverbes, sennabladeren, bosbessen, rozebottels en wondklaver in gelijke delen mengen; een theelepel op een liter water koken; 10 minuten laten tïekken. Zeven en ‘s morgens op de nuchtere maag opdrinken. Ook wijndruifkuren werken vaak erg goed.

Toegestane voedingsmiddelen tijdens een ontvettingskuur

Vlees: mager rund- en kalfivlees, magere kip en kalkoen, mager wild, magere vis. Groenten: alle soorten, behalve artisjokken, linzen, erwten, maïs en bonen; aardappelen en rijst mogen beperkt gebruikt worden. Brood: roggebrood, knackebröd en vol- koren brood.

Fruit: peren, appels, perziken, pruimen, kersen, abrikozen, bramen, vossebessen, klapbessen en bosbessen, sinaasappels en mandarijnen. Alle rauwe slaatjes. Melk en kaas: karnemelk, magere kwark, alle magere kaassoorten, yoghurt. Kruiden: behalve peper, paprika en kerry, alle keukenkruiden; niet meer dan 5 g zout per dag. Drinken: thee, koffie, vruchtensap, groentesap, lichte wijn en moezelwijn.

Verboden voedingsstoffen:

Vlees: varkens- en schapevlees, vette vis (paling, gerookte vis, karper en tonijn) alle visconserven; gans, eend. Groenten: erwten, linzen, maïs, bonen en artisjokken. Brood: al het gebak, alle meelgerechten, witbrood, macaroni, spaghetti, vermicelli, pudding en griesmeel, geen slaatjes (behalve rauwe slaatjes).

Fruit: vijgen, dadels, aardbeien, druiven, ananas, noten, amandelen, kastanjes en rozijnen. Melk en kaas: slagroom, vette en halft’ette kaas. Kruiden: peper, paprika, kerry. Dranken: bier, spiritualiën, met suiker gezoete dranken, maar ook volle melk; En natuurlijk chocolade en bonbons. Het ideale lichaamsgewicht richt zich naar geslacht, grootte, leeftijd en iichaamsbouw. Als algemene regel wordt in de natuurgeneeskunde de volgende formule gegeven. Juiste gewicht in kilo’s is lichaamslengte maal borstomvang, gedeeld door 244.

Sonja Bakker dieet

Het dieet zoals dat door Sonja Bakker wordt voorgeschreven voldoet in grote mate aan de eisen die door de natuurgeneeskunde worden gesteld. Het is een uitgebalanceerd dieet dat met ondersteuning van bewegen en wandelen de nodige kilo's doet verdwijnen. Verder pleit Sonja Bakker voor een ander eetpatroon, waardoor ook op langere termijn een gezond gewicht gehandhaaft blijft.

Genezingsproces:

Een te snelle vermageringskuur is gevaarlijk als deze niet onder toezicht gebeurt. Belangrijk is: bij optreden van hartkloppingen de kuur direct afbreken.

Te mager zijn

Symptomen:

Geen eetlust, sterke vermagering, ondergewicht, is typisch voor de constitutionele magerheid. Het is eigenlijk geen ziekte maar wel een familietrek. Buiten het te weinig wegen, dat opvalt doordat er geen vetafzetting is, ligt er geen ziekte aan ten grondslag. Een uitzondering vormt een snel mager worden als gevolg van een of andere ziekte (t.b.c., tyfus), na chronische diarree en ziekten aan de maag, darmen, boosaardige gezwellen en ziekten aan de klieren.

Oorzaak:

Bij ziekelijk te mager zijn is de kwaal makkelijk te bestrijden. Veel vaker zijn bij vrouwen psychische oorzaken de oorzaak dat ze mager worden.

Behandeling:

Niet drinken tijdens het eten. Ieder gerecht moet lekker gekruid zijn, er smakelijk uitzien, verder moet er veel aftvisseling zijn om de eetlust van de patiënte op te wekken. Veel kleine maaltijden per dag. Het eten moet hoogwaardig zijn, met veel calorieën. Maar men moet er wel op letten dat men geen last krijgt van te vet eten. Langzaam overgaan op een dieet waarvan men dikker wordt: Licht verteerbare, hoogwaardige calorieën (griesmeel, macaroni, meel, etc.). Veel melk, compote en licht verteerbare vleessoorten (kip, kalfvlees), slagroom, boter, plantaardige olie gebruiken. Minder geschikt zijn de volgende voedingsmiddelen als het gaat om dikker te worden: roggebrood, volkorenbrood, gebakken aardappelen, schapevlees, gans en eend, varkensvlees, spek, reuzei, kool (Witte kool, rode kool, zuurkool), peulvruchten (witte bonen, gedroogde erwten, linzen), alcohol, koffie en sterke thee.

Genezingsproces:

Het overschakelen op het nieuwe dieet valt makkelijk. Lichamelijk rustig aandoen, opdat alle calorieën niet door de energie-stofwisseling opgezogen worden. Weinig wandelen, weinig sport, veel rust. Voor het eten een lepel druivesuiker nemen.

Ter voorkoming:

De psychische belastingen wegnemen. Echtgenoten moeten als er problemen tussen hen rijzen deze gezamenlijk oplossen. Hoe de zaken ook liggen, een uitweg is er altijd. Daarbij moet niet vergeten worden dat een schok die opgelost kan worden voor de psyche van de mens, beter is dan een schok waarvoor geen oplossing bestaat. Bij veel gewichtsverlies naar de dokter gaan.
© 2008 - 2023 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sonja Bakker: De dieetgoeroe van de 21e eeuwDieetgoeroe Sonja Bakker heeft Nederland de afgelopen jaren veroverd met haar recepten en weekmenu’s. Alsof dit nog niet…
Mathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze, Lekker eten en gezonder afvallenMathijs Vrieze is de nieuwe dieetgoeroe, na Sonja Bakker is er nu ook een boek van zijn hand, met menu's om gezond af te…
Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?Hoe gezond is een eierkoek wanneer je wilt afvallen?De eierkoek is sinds 2007 een zeer populair tussendoortje in Nederland. Ook wanneer men wil afvallen is de eierkoek zeer…

De meest gemaakte fouten bij een dieet, hoe voorkom je ze?De meest gemaakte fouten bij een dieet, hoe voorkom je ze?Ondanks het feit dat er erg veel informatie te vinden is over het wegwerken aan een teveel van pondjes, worden dezelfde…
Afvallen zonder dieetIedereen heeft al wel eens gehoord van het jojo-effect dat diëten teweegbrengt: je verliest eerst kilo's, maar in de wek…
Bronnen en referenties
  • Bron: naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.