De meest gemaakte fouten bij een dieet, hoe voorkom je ze?
Ondanks het feit dat er erg veel informatie te vinden is over het wegwerken aan een teveel van pondjes, worden dezelfde fouten bij ieder dieet keer op keer gemaakt. We hebben het hier niet over kleine uitglijertjes zoals bijvoorbeeld het eten van een stukje taart, wat niet de bedoeling was, maar over echte grote fouten, welke er voor zorgen dat we er niet in slagen om het gewicht te verliezen wat juist wel de bedoeling was.
Om vat te krijgen op deze fouten moeten we een mentaliteitsverandering te weeg zien te brengen, waardoor het lukt om de overbodige kilo’s permanent weg te krijgen.
De “Alles of niets” instelling
Alles of niets dieëters zoeken vaak een gecompliceerd dieet uit wat erg moeilijk vol te houden is. Alvorens te beginnen met het dieet wordt eerst de keuken afgestruind om alles wat niet in het dieetplan past bij het keukenafval te gooien. Ze nemen zich voor om het dieet perfect op te gaan volgen, en dat lukt ze meestal ook wel gedurende een dag, twee dagen, drie dagen, een week of zelfs een aantal weken. Maar dan volgt het onvermijdelijke, er gebeurd iets waardoor ze het dieet even niet vol kunnen houden. In hun ogen is hiermee het hele dieet voorbij. Ze spoeden zich naar de winkel en schaffen zich al die producten aan welke even daarvoor nog bij het huisvuil waren gegooid, om vervolgens zo snel mogelijk al de verloren kilo’s er weer bij te krijgen.
Indien je jezelf hier in herkend, dan moet je jezelf een aantal stevige vragen stellen. Wil je echt permanent kilo’s kwijt raken, of gaat het er bij jouw om gewicht kwijt te raken zodat je kunt genieten van het feit om zo snel mogelijk weer op je oude gewicht te zitten? Een veel betere manier is om kleine veranderingen in je eet patroon aan te brengen opdat je langzaam maar zeker je overtollige gewicht kwijt kunt raken.
De opoffering
Een andere veel gemaakte fout is om tegen het dieet aan te kijken als een periode van opoffering. Je staat jezelf niet toe om die dingen te eten die je lekker vindt omdat je op weg bent naar je streef gewicht. Je kunt wel over een perfect dieet beschikken dat er voor zorgt dat de pondjes er als het ware van af vliegen, maar wat gebeurt er indien je jouw streefgewicht hebt bereikt? Je bent helemaal vergeten om te gaan met het zogenaamde niet goede eten. De kans is dan ook groot dat je alle controle direct verliest.Het is beter om een klein beetje van alles toe te voegen bij je dieet, zodat je leert te genieten van kleine hoeveelheden. Zelfs bij dingen als bijvoorbeeld chocolade!
Zorg voor een haalbaar doel
Een reëel streefgewicht na streven is van vitaal belang bij elk dieet. Zorg ervoor dat je een duidelijk en realistisch plan hebt, en houdt de resultaten bij op papier of in een spreadsheet. Terwijl je waarschijnlijk een ideaal gewicht voor ogen staat, dan is dit, tenzij je al heel dicht bij dat streefgewicht zit, in de praktijk moeilijk te bereiken, en dus niet reëel om te bereiken. Het is zinvoller om een haalbaar doel te omschrijven. Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn om gedurende de eerste vijf weken één kilo per week af te vallen en vervolgens een halve kilo voor de daarop volgende weken. In sommige weken zul je dan waarschijnlijk meer afvallen en in ander weken minder, maar indien je de resultaten bijhoudt in een grafiek dan zul je zien dat deze ups and downs voorkomen maar er niet voor zorgen dat je stapje voor stapje bij je einddoel uit gaat komen.
Indien je jezelf herkend in deze voorbeelden, maak je dan niet ongerust. Het belangrijkste bij het volgen van een dieet is, zoals bij zoveel dingen, om gewoon vol te houden. Leer van je fouten en van je successen. Maar gebruik een fout niet als een excuus om er mee te stoppen. De enige manier om permanent je einddoel te bereiken is door middel van het maken van een afspraak met jezelf om een gezonder persoon te worden. Realiseer je, dat normaal eten inhoudt dat je de ene dag iets meer eet en de andere dag iets minder.
Leer om met mate te genieten van eten en je zult merken dat je een goede kans hebt om de valkuilen zoals hierboven beschreven zijn te voorkomen.