Afvallen met het chocoladedieet

Chocoladeconsumptie
Chocolade is bij veel mensen een geliefd product. In Nederland eten we per jaar al zo'n 5 kilo chocolade per persoon. Maar dit is nog niks vergeleken met de chocoladeconsumptie in Zwitserland, waar zo'n 11,4 kilo chocolade per persoon per jaar gegeten wordt. Melkchocolade is bij veel mensen het meest geliefd. Toch blijkt dat juist pure chocolade mensen een gelukkig gevoel kan geven.Voordelen chocolade
Chocolade bevat een aantal goede eigenschappen dat het vooral te danken heeft aan de cacao die erin verwerkt is. Omdat pure chocolade het meeste cacao bevat heeft deze soort ook de meeste goede eigenschappen. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter en heeft daardoor geen van onderstaande eigenschappen.Antioxidanten
Hoe hoger het cacaoaandeel in de pure chocolade, hoe meer goede antioxidanten de chocolade bevat. De belangrijke anti-oxidanten uit chocolade zijn flavonoïden en polyfenolen. Antioxidanten staan erom bekend dat ze schadelijke vrije radicale in het lichaam kunnen opruimen. Ook wordt er beweerd dat de antioxidanten in chocolade je een gelukkig gevoel kunnen geven. Het eten van een stukje pure chocolade van ten minste 70 procent cacao kan daarom voor een geluksmomentje zorgen.
Hart- en vaatziekten
De flavonoïden in pure chocolade kunnen er ook voor zorgen dat de bloeddruk verlaagt. Hierdoor kan de kans op het overlijden aan hart- en vaatziekten verkleinen bij het eten van een klein stukje pure chocolade. Omdat chocolade ook veel verzadigde vetten bevat is een grotere portie juist weer ongunstig. Dit is vooral het geval bij het eten van chocolade met een lager cacaogehalte, zoals melkchocolade, omdat dan de negatieve effecten van het verzadigd vet groter zijn dan de positieve effecten van de geringe hoeveelheid cacao die aanwezig is in de chocolade.
Vezels
Chocolade kan je een vol gevoel geven doordat het een grote hoeveelheid vezels bevat. Een stukje pure chocolade van 10 gram met 74 procent cacao bevat evenveel vezels als een halve bruine boterham of 35 gram broccoli. Naast dat vezels zorgen voor een vol gevoel bevorderen ze ook de stoelgang en kunnen ze slechte stoffen zoals cholesterol binden.
Bloedsuiker
Een ander positief effect van pure chocolade is dat het de bloedsuikerpieken kan verminderen. Hoge suikergehaltes in het bloed kunnen ervoor zorgen dat er veel insuline aangemaakt wordt waardoor de bloedsuikerspiegel ineens snel daalt. Door deze snelle daling krijgen mensen behoefte om meer suiker te eten waardoor het risico op snaaien groter is. De vezels in pure chocolade zorgen ervoor dat het geleidelijk verteerd wordt. Maar ook de flavonoïden in pure chocolade zorgen voor een reductie in de insulineweerstand waardoor de bloedsuikerspiegel minder zal pieken. Door een klein stukje pure chocolade te nemen kan dit effect verminderd worden, waardoor pure chocolade kan helpen je minder te laten eten.
Nachtrust
Pure chocolade kan bij slechte slapers de nachtrust verbeteren. Dit is vooral te danken aan het hoge magnesiumgehalte in de cacaopoeder. Magnesium draagt bij aan een goed werkende pijnappelklier. Deze klier maakt melatonine aan die ons slaapritme reguleert. Daarbij zorgt magnesium voor een afname van het stresshormoon cortisol waardoor pure chocolade een ontspannend effect kan hebben.
Voedingswaarde
Ondanks de goede eigenschappen van chocolade, kan chocolade wel dik maken. Chocolade bevat namelijk veel energie. Dit komt door de grote hoeveelheid cacaoboter die in chocolade verwerkt is. Daarnaast bevat chocolade suiker. In het algemeen geldt dat hoe hoger het cacaogehalte is, hoe minder suiker de chocolade bevat. Dit wil niet zeggen dat pure chocolade minder energie bevat. Er wordt namelijk meer cacaoboter in pure chocolade verwerkt waardoor de calorieën toenemen. Hieronder staan de voedingswaarde van 100 gram pure chocolade met 70 tot 85 procent cacao en 100 gram melkchocolade met 32 procent cacao.[/TH][TH]Pure chocolade (70-85% cacao) | Melkchocolade (32% cacao) | |
---|---|---|
Energie kcal (kJ) | 584 (2443) | 541 (2266) |
Eiwit (g) | 7,8 | 9,2 |
Koolhydraten (g) | 35,2 | 55 |
waarvan suiker (g) | 24 | 55 |
Vet (g) | 43,2 | 31,5 |
waarvan verzadigd vet (g) | 24,6 | 19 |
Vezels (g) | 11,5 | 1,2 |