Afvallen met het chocoladedieet

Afvallen met het chocoladedieet Een chocoladedieet klinkt voor veel chocoladeliefhebbers als een droomdieet. Maar het chocoladedieet bestaat echt. Het dieet is bedacht met als doel af te vallen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je tijdens het dieet onbeperkt chocolade eet. Wel mag je zes kleine stukjes pure chocolade per dag, waardoor je minder zal eten tijdens de maaltijden en minder snel zal gaan snacken. Het grote voordeel van het chocoladedieet is dat je niet veel hoeft aan te passen aan je dagelijkse voedingspatroon en dat je elke dag meerdere keren kan genieten van een lekker stukje chocolade!

Chocoladeconsumptie

Chocolade is bij veel mensen een geliefd product. In Nederland eten we per jaar al zo'n 5 kilo chocolade per persoon. Maar dit is nog niks vergeleken met de chocoladeconsumptie in Zwitserland, waar zo'n 11,4 kilo chocolade per persoon per jaar gegeten wordt. Melkchocolade is bij veel mensen het meest geliefd. Toch blijkt dat juist pure chocolade mensen een gelukkig gevoel kan geven.

Voordelen chocolade

Chocolade bevat een aantal goede eigenschappen dat het vooral te danken heeft aan de cacao die erin verwerkt is. Omdat pure chocolade het meeste cacao bevat heeft deze soort ook de meeste goede eigenschappen. Witte chocolade bevat alleen cacaoboter en heeft daardoor geen van onderstaande eigenschappen.

Antioxidanten

Hoe hoger het cacaoaandeel in de pure chocolade, hoe meer goede antioxidanten de chocolade bevat. De belangrijke anti-oxidanten uit chocolade zijn flavonoïden en polyfenolen. Antioxidanten staan erom bekend dat ze schadelijke vrije radicale in het lichaam kunnen opruimen. Ook wordt er beweerd dat de antioxidanten in chocolade je een gelukkig gevoel kunnen geven. Het eten van een stukje pure chocolade van ten minste 70 procent cacao kan daarom voor een geluksmomentje zorgen.

Hart- en vaatziekten

De flavonoïden in pure chocolade kunnen er ook voor zorgen dat de bloeddruk verlaagt. Hierdoor kan de kans op het overlijden aan hart- en vaatziekten verkleinen bij het eten van een klein stukje pure chocolade. Omdat chocolade ook veel verzadigde vetten bevat is een grotere portie juist weer ongunstig. Dit is vooral het geval bij het eten van chocolade met een lager cacaogehalte, zoals melkchocolade, omdat dan de negatieve effecten van het verzadigd vet groter zijn dan de positieve effecten van de geringe hoeveelheid cacao die aanwezig is in de chocolade.

Vezels

Chocolade kan je een vol gevoel geven doordat het een grote hoeveelheid vezels bevat. Een stukje pure chocolade van 10 gram met 74 procent cacao bevat evenveel vezels als een halve bruine boterham of 35 gram broccoli. Naast dat vezels zorgen voor een vol gevoel bevorderen ze ook de stoelgang en kunnen ze slechte stoffen zoals cholesterol binden.

Bloedsuiker

Een ander positief effect van pure chocolade is dat het de bloedsuikerpieken kan verminderen. Hoge suikergehaltes in het bloed kunnen ervoor zorgen dat er veel insuline aangemaakt wordt waardoor de bloedsuikerspiegel ineens snel daalt. Door deze snelle daling krijgen mensen behoefte om meer suiker te eten waardoor het risico op snaaien groter is. De vezels in pure chocolade zorgen ervoor dat het geleidelijk verteerd wordt. Maar ook de flavonoïden in pure chocolade zorgen voor een reductie in de insulineweerstand waardoor de bloedsuikerspiegel minder zal pieken. Door een klein stukje pure chocolade te nemen kan dit effect verminderd worden, waardoor pure chocolade kan helpen je minder te laten eten.

Nachtrust

Pure chocolade kan bij slechte slapers de nachtrust verbeteren. Dit is vooral te danken aan het hoge magnesiumgehalte in de cacaopoeder. Magnesium draagt bij aan een goed werkende pijnappelklier. Deze klier maakt melatonine aan die ons slaapritme reguleert. Daarbij zorgt magnesium voor een afname van het stresshormoon cortisol waardoor pure chocolade een ontspannend effect kan hebben.

Voedingswaarde

Ondanks de goede eigenschappen van chocolade, kan chocolade wel dik maken. Chocolade bevat namelijk veel energie. Dit komt door de grote hoeveelheid cacaoboter die in chocolade verwerkt is. Daarnaast bevat chocolade suiker. In het algemeen geldt dat hoe hoger het cacaogehalte is, hoe minder suiker de chocolade bevat. Dit wil niet zeggen dat pure chocolade minder energie bevat. Er wordt namelijk meer cacaoboter in pure chocolade verwerkt waardoor de calorieën toenemen. Hieronder staan de voedingswaarde van 100 gram pure chocolade met 70 tot 85 procent cacao en 100 gram melkchocolade met 32 procent cacao.

Pure chocolade (70-85% cacao)Melkchocolade (32% cacao)
Energie kcal (kJ)584 (2443)541 (2266)
Eiwit (g)7,89,2
Koolhydraten (g)35,255
waarvan suiker (g)2455
Vet (g)43,231,5
waarvan verzadigd vet (g)24,619
Vezels (g)11,51,2

Het dieet

Tijdens het chocoladedieet is het de bedoeling dat je voor en na iedere maaltijd een klein stukje pure chocolade eet. Deze chocolade moet tenminste 70 procent cacao bevatten. Het stukje chocolade moet ongeveer een grote van een halve duimnagel hebben. Dit komt neer op ongeveer een half blokje chocolade of ongeveer 2,5 gram chocolade. Verder eet je gewoon drie gezonde maaltijden per dag en neem je geen tussendoortjes. Tussendoor drink je water, koffie, thee of light frisdranken. Het dieet mag je zo lang volgen als nodig is. Tussendoor snacken is bij dit dieet ten strengst verboden. Tijdens de maaltijden mag je eten wat je wil, maar ongezonde en calorierijke maaltijden kun je beter niet nemen, je zal dan namelijk minder afvallen. Als je niet van heel pure chocolade houdt, kun je beginnen met chocolade met 50 procent cacao en dit langzaam opbouwen tot een variant met 70 procent cacao. Je zal de bittere smaak van de pure chocolade langzaam gaan waarderen.

Werking van het dieet

Door de pure chocolade voor en na de maaltijd te eten, wordt de stofwisseling versneld. Dit is te danken aan de opwekkende stof cafeïne. Cafeïne versnelt de vetverbranding wat gunstig is voor de stofwisseling. Ook zal de chocolade snacken tegengaan, omdat de chocolade je een voldaan gevoel zal geven. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de maaltijd minder zal eten. Het geheim is het effect op de bloedsuiker van pure chocolade. Doordat het bloedsuikergehalte niet piekt zal je minder eten. De vezels zorgen vervolgens voor een voldaan gevoel. Omdat je toch zes keer per dag een stukje zoete chocolade eet zal ook de behoefte aan iets lekkers tijdens het dieet bevredigd worden.

Hoeveel val je af

Hoeveel je afvalt tijdens dit dieet is van tevoren niet te voorspellen. Het hangt mede af van hoe actief je bent, je leeftijd, je geslacht en wat je eet tijdens de maaltijden. Over het algemeen zal je ongeveer een halve tot een kilo per week af kunnen vallen. Dit is een gezonde manier van afvallen waardoor het dieet geschikt is voor mensen die het langere tijd willen volgen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…
Drie recepten voor chocoladedrankenEen lekkere traktatie voor een koude winteravond of na een lekkere maaltijd. Geniet van je zelfgemaakte: chocolade-eierp…
Alles over chocolade: chocolade een bron van antioxidantenAlles over chocolade: chocolade een bron van antioxidantenChocolade, maar dan alleen de pure vorm is een bron van antioxidanten. Maar over pure chocolade is veel meer te vertelle…

Kroketje rundergal? Dierlijke E-nummers in voedingKroketje rundergal? Dierlijke E-nummers in voedingIedereen weet dat er E-nummers die zijn goedgekeurd door de Europese Unie verstopt zitten in voedingsmiddelen. De meeste…
Het MIND-dieet, een dieet voor de hersenenHet MIND-dieet, een dieet voor de hersenenEr worden jaarlijks verschillende diëten ontworpen. Veel van deze diëten zijn niet vol te houden. Bovendien krijg je er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein, Pixabay
  • http://www.elle.nl/beauty-health/health/a506099/er-bestaat-dus-zoiets-als-een-chocolade-dieet-en-ik-heb-het-geprobeerd/
  • http://www.afvalleniseenkeuze.nl/het-chocolade-dieet/
  • https://echtgezondafvallen.nl/pure-chocolade-afvallen/
  • http://www.nyxzorgvoorslaap.nl/magnesium-en-slaap/
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=1321
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne
  • http://www.ergogenics.org/cafeine-verbrandt-vet-op-twee-manieren.html
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 29-04-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.