Afvallen of gewicht verliezen moet je écht willen

Afvallen of gewicht verliezen moet je écht willen Je kan om diverse redenen besluiten dat je graag wilt afvallen. Zo kan je starten met afvallen omdat je denkt dat jouw partner of andere mensen uit jouw omgeving dit mooi vinden, omdat het beter is voor je gezondheid of omdat je zomers graag wat slanker op het strand wilt liggen. Maar afvallen heeft niet alleen te maken met de inname van een beperkte hoeveelheid calorieën en gezond bewegen. Je moet het vooral zelf heel graag willen. Als je er zelf niet 100 procent achter staat, dan is de kans vele malen kleiner dat je jouw streefgewicht ook echt behaalt en behoudt.

Met welk doel wil je afvallen

Er zijn verschillende redenen waarom je zou besluiten om af te vallen. Iedereen die afvalt, zal dit om bepaalde redenen doen. Zo zal de ene persoon afvallen omdat de dokter dit adviseert, terwijl de andere persoon het liefst wat slanker op het strand ligt. Weer iemand anders wil graag afvallen om er een gezondere levensstijl op na te houden.

Op doktersadvies

Soms is het medisch gezien noodzakelijk om af te vallen. Bijvoorbeeld omdat iemand lijdt aan obesitas, of om de klachten van een aandoening te verminderen. Iemand met knieklachten kan er baat bij hebben om af te vallen, zodat er minder gewicht op de knieën komt te rusten. Een andere medische reden om af te vallen is om de slagingskans van een operatie te verhogen. Vooral mensen met overgewicht of obesitas hebben bij een operatie een verhoogde kans op complicaties: voor de operatie een aantal kilo’s afvallen kan de kans op complicaties verkleinen.

Kinderwens

Het is algemeen bekend dat mensen met een kinderwens en overgewicht een kleinere kans hebben op een spontane zwangerschap. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook zeker voor de man. Overgewicht bij mannen zorgt namelijk ook voor een minder goede kwaliteit van het sperma. Bij vrouwen kan ernstig overgewicht voor stoornissen in de menstruatiecyclus zorgen, en het innestelen van een bevruchte eicel kan bemoeilijkt worden. Wanneer zwanger worden niet lukt, kan het dus raadzaam zijn om eens naar het gewicht van jezelf en dat van je partner te kijken. Als er sprake is van overgewicht, kan je besluiten wat gezonder te gaan eten en meer te gaan sporten, waardoor die kilo’s er weer af zullen gaan.

Vruchtbaarheidsbehandelingen
Wanneer mensen zich bij de huisarts of het ziekenhuis melden omdat zij problemen hebben met zwanger worden, komen zij vaak bij de vruchtbaarheidspoli terecht. Deze poli van de afdeling gynaecologie is gespecialiseerd in vruchtbaarheid, en de medewerkers kunnen diverse vruchtbaarheidsbehandelingen uitvoeren om de kans op zwangerschap te doen verhogen. Hoewel de vruchtbaarheidskliniek van het ene ziekenhuis strenger is als de andere kliniek, wordt er ook gekeken naar het gewicht van de toekomstige ouders. Zeker bij de vrouw is een gezond gewicht belangrijk om de kans op een zwangerschap te doen verhogen. In sommige gevallen kan een vruchtbaarheidspoli of vruchtbaarheidskliniek iemand 'dwingen' om eerst een aantal kilo’s af te vallen, alvorens zij geholpen worden middels een vruchtbaarheidsbehandeling. Vaak gaat het hierbij wel om mensen met een zeer hoog bmi. Wanneer het streefbericht bereikt is, kunnen zij weer terugkomen op de poli en kunnen de vruchtbaarheidsbehandelingen opgestart worden.

Gewicht verliezen voor de zomer

Veel mensen, en dan vooral vrouwen, willen voor de zomer graag een paar kilootjes afvallen. Zo kunnen ze zich weer mooier vertonen in hun zwemkleding, in dat mooie zomerjurkje of die korte jeans die vorig jaar zo leuk stond. Natuurlijk is voor iedereen de motivatie anders, maar het is een gegeven dat mensen er in de zomer bloter bij lopen en er dan graag wat beter uit willen zien.

Willen afvallen voor iemand anders

Heb jij ook weleens te horen gekregen van je partner of van iemand anders die je kent dat je wat te zwaar bent of dat ze kunnen zien dat je een paar kilo bent aangekomen? Die mensen bedoelen het misschien niet vervelend, maar zo’n opmerking kan je wel aan het denken zetten. Het kan zelfs zo zijn dat die paar woorden je harder raken dan je wilt toegeven. Heel veel mensen die willen afvallen, doen dit omdat iemand waar ze veel om geven heeft gezegd dat ze wat te zwaar zijn.

Afvallen om gezonder te worden

De meeste mensen die er slechte gewoontes op na houden, weten dit van zichzelf. Zij weten vaak ook dat regelmatig fastfood eten, niet ontbijten en snoep met zakken tegelijk opeten niet bevorderlijk is voor een gezond gewicht. Maar de meeste mensen blijven dit doen, omdat het gewoon lekker of makkelijker is. Als je wel wilt afvallen om gezonder te worden, is dit vaak een goede drijfveer om de poging ook echt te doen laten slagen. Naast het letten op de juiste voeding en de juiste hoeveelheden, kan je tegelijkertijd ook gaan sporten om nog gezonder te worden. Stop daarnaast ook met roken en stop of minder met het nuttigen van alcohol.

Gewicht verliezen omdat je het écht wilt: het mentale gedeelte

Wanneer je gaat afvallen omdat je denkt dat anderen dit van je willen, is de kans dat je ook daadwerkelijk afvalt en je streefgewicht bereikt, veel kleiner. Op het moment dat je er zelf klaar voor bent en er 100 procent zeker van bent dat jij wilt afvallen, is de kans op slagen vele malen groter. Dit komt omdat afvallen ook voor een groot deel psychisch is.

Bewust of onbewust bepaalt jouw psychische gesteldheid de slagingskans van afvallen. Wanneer jij afvalt voor anderen, ben je het psychisch of mentaal niet helemaal eens met je eigen besluit om af te vallen. Ga jij echter afvallen omdat je het zélf wilt, zonder dat er in meer of mindere mate druk van andere mensen wordt uitgeoefend, dan kan je er bijna zeker van zijn dat het afvallen ook echt gaat lukken.

Je leven willen of moeten omgooien; afvallen is ook mentaal erg zwaar

Iemand die graag wil afvallen en hier ook 100 procent voor wil gaan, zal over het algemeen zijn of haar leven moeten omgooien. Ga jij altijd twee keer per week naar de snackbar of eet jij met gemak een pak koek achter elkaar op? Dat is vanaf nu verleden tijd. Ook daarom is afvallen vooral een mentaal ‘probleem’. Naast het letten op gezonde voeding, moet je jouw leven omgooien en een nieuw schema zien in te bouwen in jouw dagelijkse routine. Waar je anders een pak koek uit de kast pakte, zal je er nu voor moeten kiezen om niets te eten, of je moet een gezonde snack pakken zoals een appel of een stuk komkommer.

Schrijf je streefgewicht op

Hoeveel je wilt afvallen, hangt helemaal van jezelf af. Ook jouw huidige gewicht speelt hierin natuurlijk een rol. Wil je alleen een paar kilootjes kwijtraken om dat broekje van vorig jaar weer te passen, of heb je zwaar overgewicht en wil je een gezond gewicht bereiken? Bepaal voor jezelf hoe zwaar jij graag zou willen wegen, en schrijf dit streefgewicht op een briefje.

Beloon jezelf

Om de kans op slagen nog groter te maken, kan je jezelf belonen. Deze beloning hoef je jezelf niet te geven als je streefgewicht bereikt is, maar kan ook gezien worden als een tussentijdse beloning. Wil jij bijvoorbeeld 20 kilo afvallen? Dan kan je met jezelf afspreken dat je bij elke 5 kilo gewichtsverlies jezelf een beloning mag geven. Dit hoeft niet duur te zijn en ook niet groot. Een goede beloning is om bijvoorbeeld die ene tas te kopen die je al heel lang wilt hebben. Of wat dacht je van een bezoekje aan de bioscoop met jouw beste vriend of vriendin, of een keer een nieuw boek kopen. Bedenk een beloning waar jij zelf echt heel blij van zou worden.

Zondigen mag

Afvallen kan behoorlijk lastig zijn, en het is ook niet meer dan logisch dat je verlangt naar de voedingsmiddelen die je daarvoor altijd at. Om het afvallen makkelijker te maken, kan je met jezelf afspreken dat je af en toe best mag zondigen. Zo mag je in het weekend best een stukje taart eten of een flesje bier drinken tijdens die voetbalwedstrijd op de televisie. Hou er dan wel rekening mee dat je dit ergens anders in de week compenseert. Wanneer je die taart gaat eten, neem dan een kleiner stukje dan je normaal gewend was, en neem ’s avonds bijvoorbeeld een appel in plaats van een klein koekje.

Wees niet te streng

Het beste voor jouw lichaam is om geleidelijk aan af te vallen, en niet af te vallen door een zogenoemd crashdieet te volgen. Bij een crashdieet verlies je in een paar dagen tijd meerdere kilo’s, maar na het afvallen vliegen die kilo’s er vaak gewoon weer aan. Door geleidelijk aan af te vallen, bijvoorbeeld een halve of hele kilo per week, zal jouw lichaam zich beter kunnen aanpassen aan de nieuwe levensstijl. Zo hou je het ook langer vol en na het afvallen zal jouw streefgewicht ook langer gehandhaafd worden.

Afvallen met behulp van supplementen

Er zijn diverse voedingssupplementen en dieetpoeders en -drankjes die jou kunnen helpen bij het afvallen. Hou er hierbij wel rekening mee dat deze middelen alleen hulpmiddelen zijn, de rest van het afvallen zal je toch echt zelf moeten doen. Die afslankpil of het poedertje alleen is niet voldoende!

Afvallen met een dieet

Heb je er moeite mee om elke dag jouw eigen gezonde menu samen te stellen? Dan kan je ervoor kiezen om een dieet te gaan volgen, zoals het Dr. Frank-dieet of het dieet dat ontwikkeld is door Sonja Bakker. Bij deze diëten is vaak een heel menu opgesteld, waarin staat beschreven welke voedingsmiddelen je wanneer moet eten, en in welke hoeveelheden. Zo hoef je zelf iets minder na te denken bij het afvallen, maar bereik je wel hetzelfde resultaat: een lager gewicht!

Let altijd op je voeding

Wanneer je jouw streefgewicht bereikt hebt, is het niet de bedoeling om weer in jouw oude patronen te vervallen. Ga niet gelijk weer twee keer per week naar de snackbar en eet ook niet zakken snoep achter elkaar op. Door vanaf nu ook goed te letten op wat je eet, kan je jouw streefgewicht behouden.

Ga ook bewegen

Afvallen kan je doen door gezond(er) te eten en te letten op de hoeveelheid calorieën die je tot je neemt. Daarnaast kan je ook extra afvallen door te gaan bewegen en sporten. Hierbij verbrand je ook weer calorieën, waardoor het afvallen in een wat sneller tempo zal verlopen dan wanneer je enkel let op de juiste voeding.

Hierbij hoef je niet gelijk vijf keer per week naar de sportschool te gaan en jezelf af te beulen op het loopapparaat. Ga elke dag – of een paar keer per week – een lekker stukje wandelen. Wandelen doe je minimaal een half uur achter elkaar, en dan is het het beste om stevig door te lopen. Wil je liever niet wandelen, dan kan je ook gaan fietsen of een andere sport of manier van bewegen vinden dat wel bij jou past.

Lees verder

© 2017 - 2024 Infodebster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…
Hoe je snel kunt afvallenIedereen die wat gewicht kwijt wil, wil dit graag zo snel mogelijk en met ze weinig mogelijk moeite. Er zijn een aantal…
5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?5 kilo in 1 week afvallen, is dat mogelijk?Wil jij snel 5 kilo in 1 week afvallen? Dan heb je waarschijnlijk allerlei dieettips gevonden die je hiermee kunnen help…

NOW Water Out: vocht afdrijven en zo gewicht verliezenNOW Water Out: vocht afdrijven en zo gewicht verliezenHet is mogelijk om in korte tijd veel kilo's kwijt te raken in de vorm van vocht. Onderhuids opgeslagen vocht kan net ma…
Vezeldieet: een verzadigd gevoel en blijvend gewichtverliesVezeldieet: een verzadigd gevoel en blijvend gewichtverliesVoedingsvezels staan bekend om hun positieve effecten op de darmen en stoelgang. Daarnaast geven voedingsvezels ook een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.dehormoonfactor.nl/snel-afvallen-9-mentale-motivatietips
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/de-mentale-strijd-bij-het-afvallen/?
  • http://www.dieetpsycholoog.nl/
  • http://123afvallenzonderdieet.nl/afvallen-zonder-diee/mentaal-dieet-oefeningen/
  • https://echtgezondafvallen.nl/afslanken/
Infodebster (5 artikelen)
Laatste update: 06-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.