Vasten: één keer per dag eten vergeten

Vasten: één keer per dag eten vergeten Vasten houdt je gezond. En een vastendieet kan gemakkelijk in het dagelijks leven worden ingepast. Gewoon één maaltijd per dag weglaten en jezelf ook nog een plezier ermee doen. Vrijwel elke grote religie kent perioden om te vasten. En wetenschappers tonen aan dat het niet alleen in religieus opzicht aan te bevelen is dat mensen af ​​en toe niets eten, maar ook biologisch. Ons lichaam is geprogrammeerd om van tijd tot tijd te vasten. Ons gestel kent een tijd om te eten en een tijd om te hongeren. Dit heeft niets te maken met bikinifiguur of six pack. Het is gewoon gezond.

Inhoud


Minder eten, maar hoe dan?

Je kunt op veel manieren minder eten. Mensen die wel eens vaker een dieet volgen, weten dat maar al te goed. In beginsel zijn er zijn twee varianten te onderscheiden:
  • constant minder eten;
  • of de intervallen tussen maaltijden verlengen. Dat wordt in vaktaal intermitterend vasten genoemd.

Vet wordt na 18 uur verbrand

Als je eet, gaat de energie simpel voorgesteld naar de lever. Daar wordt het opgeslagen als glycogeen. Het duurt ongeveer 12 tot 18 uur voordat het glycogeen in de lever is afgebroken. Maar bij dat punt geraakt het lichaam nooit met drie maaltijden per dag. Tenzij je fysiek erg actief bent.

Als we maar lang genoeg niets eten

Maar als we maar lang genoeg niets eten, heeft de lever de tijd om het glycogeen af ​​te breken. Daarna begint de vetverbranding, waarbij zich ketonen vormen. De Romeinen profiteerden daar al van, ook al konden ze dat niet beredeneren. Als een van hen een epileptische aanval had, werd hij zonder eten in een ruimte opgesloten. Dat zou, zo dacht men toen, de demonen verdrijven. Maar in werkelijkheid hielpen de ketonen. Die worden tegenwoordig nog steeds ingezet tegen epilepsie. In Siberië worden patiënten die lijden aan hypertensie, diabetes, reuma of allergieën behandeld met vastenkuren. En niet zonder succes.

Levensverwachting neemt toe als energie-inname vermindert

In laboratoriumproeven neemt de levensverwachting van muizen en ratten met 30 tot 40 procent toe, als je de energie-inname via voedsel vermindert. Althans dat beweerde de Amerikaanse onderzoeker Mark Mattson in februari 2014 in een lezing aan de Johns Hopkins University. Hij onderzocht de relatie tussen energie-inname door het lichaam en hersenziekten als parkinson of alzheimer. Vasten is volgens hem goed voor de hersenen. In dierproeven kan men heel goed uitleggen waarom dat is en hoe het werkt, aldus Mattson.

Vasten is gezond voor het lichaam

Onderzoeker Mattson zegt dat de hersenen door de belasting van het vasten, leren omgaan met stress. Tijdens het vasten activeert het lichaam zelfhelende mechanismen. Het speelt daarbij een ondergeschikte rol of men elke dag 16 uur lang afziet van voeding, één dag per week het eten achterwege laat, of elke maand een paar dagen vast. Hoofdzaak is dat men het met enige regelmaat doet. En passend bij de levensstijl.

De voordelen van intermitterend vasten

Net als bij sporten, voel je je ook beter met intermitterend vasten. Dit komt omdat in beide gevallen eiwitten in de hersenen worden aangemaakt, die op hun beurt nieuwe zenuwcellen vormen en nieuwe verbindingen ertussen. Dat verbetert de leer- en geheugenprestaties. Deze eiwitten helpen Parkinson te voorkomen. Mattson beweert ook dat intermitterend vasten ervoor zorgt dat de cellen defect DNA repareren.

Vastendieet heeft positieve effecten

Niet alleen Mark Mattson stelt dat een vastendieet positieve effecten heeft op de gezondheid. Zijn beweringen worden grotendeels onderschreven door de conclusies van hoogleraar Patrick Schrauwen, onderzoeker bij de Universiteit Maastricht. Wie ‘s avonds om pakweg 18.00 uur zijn laatste maaltijd gebruikt, heeft ‘s nachts gevast. Het lichaam stelt vast dat er geen reserves meer zijn, en zal actief op zoek gaan naar energievoorraden om te herstellen. Dat is een gezond proces. Je kan het vergelijken met het doen van lichamelijke inspanning. De spieren worden in een stresstoestand gebracht en gaan zichzelf versterken zodat ze een volgende maal beter met die stresstoestand kunnen omgaan. Probleem is volgens Schrauwen alleen, dat onze nachten steeds korter worden: de mens slaapt minder en eet meer. Maar als we ‘s avonds om 22.00 uur nog een flinke snack naar binnen werken, zal het lichaam niet meer vasten.

Een mens leeft voor een derde deel van wat hij eet

Vasten hoeft niet gevaarlijk te zijn. Daarvan zijn evolutionaire biologen wel overtuigd. Reeds de allereerste dieren op aarde zouden over een mechanisme hebben beschikt, dat hen in staat stelde om langere periodes van honger te overleven, zonder dat hun gezondheid daaronder leed. Drie warme maaltijden en meerdere tussendoortjes, zijn wel het laatste waarvoor we geschapen zijn. Nieuw is die kennis niet. 4000 jaar geleden versierden de oude Egyptenaren een piramide met een inscriptie die min of meer luidt: “Een mens leeft voor eenderde deel van alles wat hij eet. Van de resterende tweederde leven de artsen.”

Wie moeten niet vasten?

Wie regelmatig vast, behoudt zijn slanke lijn en is gezonder. Maar dat laatste is niet voor iedereen waar.
  • Kinderen en pubers moeten in principe niet vasten. Als het gaat om het bestrijden van echt overgewicht, moet men zich wenden tot specialisten en er vooral voor zorgen dat er geen klassieke vastenkuur plaatsvindt. De betrokkene heeft meer baat bij een langdurige verandering van zijn voedingsgewoonten;
  • Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, mogen nooit vasten;
  • Ook ouderen kunnen beter niet vasten. Voor hen zorgt een iets hogere body mass index statistisch gezien voor meer gezondheid en een langere levensduur.

Vasten in religieuze context

Er zijn verschillende manieren om te vasten. Welke vorm je kiest, hangt af van wat je wil bereiken. Vasten in religieuze context is vaak bedoeld om meer rust te hebben om na te denken. Jezus deed het in de woestijn, moslims vasten tijdens de Ramadan, Boeddhisten en Joden doen het ook. Alle grote religies kennen perioden om te vasten.

Vasten bij de joden

Joden kennen verschillende religieuze feestdagen waarop ze vasten, Yom Kippur is de belangrijkste. Ze onthouden zich van eten en drinken, evenals tabak en seks. Het lichaam moet worden gereinigd van zonden.

Moslims vasten tijdens Ramadan

Gedurende een maand onthouden zij zich gedurende de dag van eten en drinken. Voor sommigen van hen is dat niet geheel ongevaarlijk. Met name als ze in hete gebieden wonen of als de Ramadan in de zomer valt. Vasten bij de moslims is bedoeld om de ziel te reinigen en de relatie met God te versterken.

Christenen vasten van Aswoensdag tot Pasen

Anno 2018 leggen veel christenen vasten nogal luchtig uit. Ze onthouden zich van alcohol gedurende 40 dagen, maar eten normaal. De vastentijd is terug te leiden op de Bijbel: Jezus vastte 40 dagen in de woestijn. Tegenwoordig zouden we zeggen: “om de gedachten weer op orde te krijgen”.

Vasten bij de Boeddhisten

Boeddhisten kennen geen strenge regels voor vasten. Boeddha was weliswaar tegen gulzigheid, maar ook tegen totale ontbering. Gevast wordt als voorbereiding op de meditatie. Boeddhistische monniken vasten bijna een halve dag.

Alle wereldreligies kennen uitzonderingen, bijvoorbeeld voor zieken, kinderen, bejaarden of zwangere vrouwen.

Het nut van detoxkuren

Het modewoord 'detox' is de benaming voor ontgifting. Oorspronkelijk werd het gebruikt voor de ontwenning van drugs. Maar toen ontdekte de wellness-industrie het concept en onderschreef het met de volgende 'theorie'. Tegenwoordig werken er zoveel schadelijke omgevingsstoffen (zware metalen, gassen, weekmakers, residuen van bestrijdingsmiddelen) op ons in, dat het lichaam daar niet meer uit eigen beweging van herstelt. De gifstoffen zouden zich dan ophopen, ons organisme vervuilen en, afhankelijk van de bron, zelfs vetten binden. De altijd vindingrijke markt bood ook meteen oplossingen. Voor veel geld krijg je niet alleen sap en theekuren, maar ook pillen, poeders en pleisters, bedoeld om nachts gift uit de voetzolen te trekken. Wie zich die detoxkuren niet kan veroorloven, is dus zogezegd ‘op sterven na dood’.

Lever en nieren scheiden alles uit wat schadelijk is

Dat dat niet het geval is, heeft één simpele reden: ons lichaam, met name lever en nieren, scheiden nagenoeg alles uit wat nutteloos of schadelijk is. We hoeven dus geen cent te spenderen als we het lichaam willen ontgiften. Maar we kunnen dat proces ondersteunen door tijdelijk niet te eten en meer (vooral water) te drinken. Dat geldt vooral voor degenen die te zout of te zoet eten en te veel slechte vetten consumeren. Zoals hiervoor al vermeld, breekt vasten ook vetweefsel af. En met het water krijgt ons lichaam de nodige ondersteuning bij het wegspoelen van de giffen. Een verbazingwekkend eenvoudige detoxkuur, maar met kraanwater maak je maar weinig kosten.
© 2018 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Door te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je gezondheid verbeterenDoor te vasten kan je je eigen gezondheid verbeteren. Er zijn verschillende manieren om te vasten zoals Calorie Restrict…
Het 5/2 vastendieet; voor wie wil afvallen of gezond levenHet 5/2 vastendieet; voor wie wil afvallen of gezond levenIn augustus van 2012 zond de BBC een spraakmakende documentaire uit over het zogenaamde '5/2 dieet' (5:2 dieet). In de d…
Vasten, waarom doen we dat?Vasten, waarom doen we dat?Een week lang niet eten, alleen groentebouillon, thee, water en vruchtensappen en toch energie en geluksgevoelens hebben…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…

Scandi Sense dieet: maakt afvallen gemakkelijkScandi Sense dieet: maakt afvallen gemakkelijkHet Scandi Sense dieet is een dieet ontwikkeld door de Deense Suzy Wengel. De auteur - die zelf haar leven lang heeft ge…
Hoeveel maagsap en darmsap produceer je per dagHoeveel maagsap en darmsap produceer je per dagEr wordt altijd het advies gegeven om tussen de 1,5 en 2 liter te drinken per dag. Dit water is nodig om je lichaam goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jean Fortunet, Wikimedia Commons (CC BY-1.0/bewerkt)
  • https://www.youtube.com/watch?v=4UkZAwKoCP8
  • http://www.johnshopkinshealthreview.com/issues/spring-summer-2016/articles/are-there-any-proven-benefits-to-fasting
  • Bijdrage in Dagblad De Limburger van 14 februari 1017 "Vasten, shocktherapie voor je lijf"
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.