Alli dieet en afslanken met andere soorten diëten

Alli dieet en afslanken met andere soorten diëten Alli is de nieuwe hype in het afslanken! Dat komt goed uit, want het afslankseizoen is weer begonnen! De zomer staat immers voor de deur en vaak mag er wel wat van het gewicht af. Een dieet wordt dan in overweging genomen. Nu zijn er tientallen diëten bedacht in het verleden, maar dat gaat nog steeds door (denk aan het Sonja Bakker-dieet en de Alli pil). Een paar worden er hier besproken. Belangrijk: bij het lijnen zijn vitaminesupplementen een essentiële aanvulling.

Afslanken met Alli

Alli is geen dieet, maar wordt in combinatie met een vetarm dieet toegepast. Alli is een geneesmiddel dat de werkzame stof orlistat heeft. Orlistat is een stof die enzymen blokkeert, zodat die geen vetten kunnen verteren in de maag en darm. Indien ze worden geblokkeerd, worden bepaalde vetten in de voeding niet verteerd. Ongeveer een kwart van het ingenomen vet passeert hierdoor onverteerd de darm. Het lichaam kan zodoende de vetten niet gebruiken als energiebron of omzetten in vetweefsel. Dit draagt bij tot gewichtsverlies. Maar let op: alleen de pil slikken om niet aan te komen of zelfs gewicht te verliezen werkt niet geheel. Het is meer een hulp bij het diëten. Je lichaam krijgt dan immers minder vetten binnen, door Alli nog minder, en zal "overtollig" vetweefsel gaan verbranden. Het verliezen van gewicht zal dan eenvoudiger gaan. Alli 60 mg is zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar bij de meeste drogisten.

Het Stillman dieet

Dr. Irwin Stillman’s dieet voor een snel gewichtsverlies, dat vaak ook wel het waterdieet wordt genoemd, omdat degenen die op dit dieet zijn acht glazen water per dag moeten drinken, is eigenlijk een programma dat geheel uit eiwitten bestaat – dus geen vetten of koolhydraten.

Eiwitten

Het verbiedt groenten en fruit, zuivelproducten en granen, en er wordt van gezegd dat het per dag ongeveer 275 calorieën meer opbrandt dan een dieet dat hetzelfde aantal calorieën heeft, maar toch andere elementen, zoals koolhydraten en vetten bevat. Je hoeft dus geen calorieën te tellen, maar je wordt evenmin geacht jezelf vol te proppen. Het gemiddelde gewichtsverlies schijnt dan tussen de twee en zeven kilo per week te liggen.

Supplementen

Zelfs dr. Stillman erkende de noodzaak van innemen van supplementen, wanneer men volgens zijn dieet te werk gaat. Hij adviseerde iedereen die dit dieet volgde een multivitamine-mineraaltablet, en een krachtig multivitamine-mineraaltablet voor iedereen die het dieet volgt en boven de veertig is of heel weinig voedsel eet. Vitaminegoeroe Earl Mindell vindt dit te weinig en adviseert onder andere omdat door het vele drinken de B-vitaminen, evenals de C sneller uit het lichaam worden gespoeld, het raadzaam is een vitamine B-complex (depotpreparaat) in te nemen.

Dieetproduct van Dr. Atkins / Bron: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)Dieetproduct van Dr. Atkins / Bron: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)

Het Atkins dieet: koolhydraten

Dit dieet negeert aantallen calorieën geheel en richt zich totaal op beperking van koolhydraten. Maar in tegenstelling tot andere diëten met weinig koolhydraten, gaat dr. Atkins uit van een volledige uitbanning van koolhydraten – althans in de eerste week. Het gevolg is dat het lichaam ketonen (hele kleine koolstoffragmenten die een bijproduct van onvolledig verbrande vetten zijn) gaat uitstoten in hoeveelheden die voldoende zijn voor een aanzienlijk gewichtsverlies.

Koolhydraten zijn de eerste brandstoffen die het lichaam verbruikt voor het verkrijgen van energie en wanneer het lichaam geen koolhydraten meer krijgt aangevoerd, gaat het lichaam, volgens dr. Atkins, vetten opbranden om toch de benodigde hoeveelheid energie te kunnen leveren. Er is veel voor te zeggen en eveneens veel tegen in te brengen, maar wanneer u op dit dieet bent, adviseert dr. Atkins een krachtig vitaminesupplement (vitamines, mineralen en anti-oxidanten).

Dit dieet lijkt heel erg op het Weight-Watchers dieet. Dit dieet houdt onder meer in dat nergens suiker aan wordt toegevoegd. Wel is het gebruik van niet-calorische suikervangers toegestaan.

Het Scarsdale dieet

Dit nog rigoureuze veertien dagen durende dieet, waarmee je tien kilo gewicht kunt verliezen, werd samengesteld door dr. Herman Tarnower, die het beroemd maakte via zijn boek The complete Scarsdale Medical Diet. Het is in principe een variatie op een dieet met weinig calorieën, weinig vet, weinig koolhydraten en veel eiwitten. Het verschil tussen het Scarsdale dieet en het Stillman en Atkinsdieet is dat dr. Tarnower een nauwkeurig omschreven dieet samenstelde, waarvan niet mag worden afgeweken. Met andere woorden: je eet precies wat er elke dag voor elke maaltijd op het dieet staat. Niets meer en niets minder, althans niet gedurende de eerste veertien dagen.

Omdat bij dit dieet alle verantwoordelijkheid van de schouders van de dieetvolger wordt afgenomen (de persoon in kwestie hoeft alleen maar de instructies te volgen) is dit dieet erg populair en effectief geweest. Tegenwoordig speelt Sonja Bakker in op dit idee met haar boeken en voorgeschreven recepten.

Aanvullende supplementen

Zoals ook bij alle andere diëten het geval is, worden supplementen aanbevolen vanwege de plotselinge vermindering van voedselgebruik.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenDieet: Bekende diëten om gewicht te verliezenOvergewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er…
Voor- en nadelen van bekende diëtenVoor- en nadelen van bekende diëtenMet het stijgen van het lichaamsgewicht stijgt ook het aantal diëten. Inmiddels zijn er zoveel diëten dat je door de bom…
Alli of Xenical, wat zijn de verschillen?Alli of Xenical, wat zijn de verschillen?Alli en Xenical bevatten dezelfde werkzame stof, namelijk de stof ‘Orlistat, om af te vallen. Toch wordt het ene middel…

Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Het ziekenhuisdieet: 5 kilo afvallen in 5 dagen!Het ziekenhuisdieet: 5 kilo afvallen in 5 dagen!Binnen 5 dagen 5 kilo kwijt? Dat kan! Het ziekenhuis staat al geruime tijd bekend als een dieet om heel snel gewicht te…
Bronnen en referenties
  • Het groot Vitaminen boek - Earl Mindell
  • http://www.vetvrij.com/2007/08
  • Website Online Drogist over Alli
  • Afbeelding bron 1: JeepersMedia, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

Mevrouw de Wit, 19-05-2009
Het Stillmandieet dieet heeft totaal geen effect gehad, ik weeg nog steeds 80 kilo.
Ik stap daarom ook over op het Modifast dieet met enige hoop dat het werkt.

vriendelijke groeten Mevrouw de Wit. Reactie infoteur, 19-05-2009
Bedankt voor uw reactie en ik wens u veel succes!
Hopelijk werkt dat dieet wel bij u.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.