Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezen

Dieet: Bekende diëten om gewicht te verliezen Overgewicht is een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse landen. Om van overgewicht af te komen bestaan er diverse diëten, bekende diëten die wereldwijd veel gedaan worden zijn onder andere het Atkins-dieet, Montignac-dieet en het South Beach-dieet. Bij diëten zoals het Atkins-dieet wordt de consumptie van koolhydraten zoveel mogelijk vermeden, terwijl bij het Fit for Life-dieet er juist weer veel koolhydraten worden geconsumeerd. Bij een dieetprogramma zoals Weight Watchers gaat het weer meer om een stukje coaching en steun zodat de persoon niet terugvalt in de oude gewoontes. Kortom wanneer u een dieet wilt volgen is er voor ieder wat wils.

Waarom op dieet

De belangrijkste drijfveer voor de meeste mensen om op dieet te gaan is toch het uiterlijk. Daarnaast is het afvallen een goede manier om uw lichaam in een betere gezondheid te krijgen. Veel voorkomende ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kunnen een verband hebben met overgewicht. Bijkomend voordeel van een dieet is dat mensen anders tegen hun leefwijze gaan aankijken en in het algemeen een gezondere leefstijl aanpassen.

Het Atkins-dieet

Volgens het Atkins-dieet, zorgt de consumptie van veel koolhydraten voor schommelingen in het bloedsuiker gehalte. Deze schommelingen in het bloedsuikergehalte zorgen weer voor een hongerig en vermoeid gevoel en bevordert daarmee de opbouw van vetreserves. Het Atkins-dieet schrapt de koolhydraten zoveel mogelijk uit uw voeding, afgezien van 20 gram van bepaalde groentes. U mag onbeperkt eiwit en vet eten, maar valt toch af. Later in het dieet mag u iets meer koolhydraten nemen zolang u maar afvalt richting het streefgewicht. Een nadeel van het Atkins-dieet is dat u er een erg slechte adem van kunt krijgen.

Fit for life-dieet

Het Fit for life-dieet is een bestseller van het echtpaar Diamond. Het Fit for life-dieet bevat veel waterrijk voedsel (fruit en groenten) vanwege de reinigende werking. De combinatie van koolhydraten en eiwitten in een maaltijd wordt vermeden. Samen zouden ze in de maag gaan rotten en gisten, zodat veel energie verloren gaat.

Maaltijdvervangers als dieet

Vooral shakes, repen en soepen met weinig calorieën, maar wel met belangrijke voedingstoffen. Voorbeelden zijn Biamed (alleen op recept), Herbalife, Minikuur, Modifast, Profiel en Slim Fast.

Montignac-dieet

Montignac gaat niet uit van het aantal calorieën, maar van de goede combinatie van voedingsmiddelen en de verdeling over de dag. Bij het Montignac-dieet kies je voor de goede, onverzadigde vetten, koolhydraten met een laag glycemische index (GI) en vezelrijke voeding (fruit en peulvruchten). Voldoende eiwit moet voorkomen dat u spieren kwijtraakt. Ook regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen.

South Beach-dieet

Het South Beach-dieet is gericht op de gezonde vetten en koolhydraten. Vermijd koolhydraten uit geraffineerde producten die bij fabricage veel goede vezels kwijtraken (witbrood, koek, gebak, snacks). Door de beperking van koolhydraten bij het South Beach-dieet is het gebruik van weinig vet (mager vlees, olijfolie) en dierlijke eiwitten toegestaan.

Weight Watchers-dieet

Bij het Weight Watchers-dieet worden er cursussen gegeven waarbij de deelnemers elkaar steunen en advies krijgen. Diverse afslankprogramma's, voedingsproducten en boeken maken deel uit van dit commerciële concept. Ook andere (niet) commerciële organisaties bieden de mogelijkheid om in groepsverband af te vallen. Meestal zijn de diëten in orde en gaat het oude leefpatroon op de schop.

Paleodieet

Het Paleodieet, ook vaak oerdieet genoemd, gaat er van uit dat je eet zo als onze voorouders dat deden. Bij het paleodieet wordt er veel groente, fruit, mager vlees, vis, eieren, zeewier en noten gegeten. Bij het paleodieet mogen er geen bewerkte voedingsmiddelen worden gegeten. Ook suiker en zout zijn in het paleodieet niet toegestaan.
© 2009 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weight Watchers combineren met een ander dieetAfvallen met Weight Watchers is anders dan afvallen met veel andere diëten. Weight Watchers vertelt je namelijk niet wat…
Kosten Weight Watchers vergoed door zorgverzekeraarKosten Weight Watchers vergoed door zorgverzekeraarKosten van Weight Watchers worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Daarvoor is in ieder geval een ve…
Weight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers: Afvallen en toch alles etenWeight Watchers is een bekende methode voor als je wilt afvallen. Bij Weight Watchers mag je alles eten wat je wilt, maa…
Weight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtWeight Watchers, behaal zonder moeite je streefgewichtVaak weten mensen niet meer waar ze goed aan doen met diëten. Soms trek in iets lekkers hebben, maar ook streng voor jez…

5 kilo in vier weken afslanken!5 kilo in vier weken afslanken!Misschien zijn er sinds de feestdagen enkele kilo's bijgekomen, en zou u die nu graag weer kwijt willen. U zou natuurlij…
Vet verbranden met behulp van cafeïneVet verbranden met behulp van cafeïneVerbrand vet met behulp van cafeïne. Cafeïne komt voor in bijvoorbeeld koffie thee en cola. Cafeïne voor het trainen zor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tumisu, Pixabay
P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 23-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.