Hypoglykemie dieet & tips

Hypoglycemie wordt soms ook met een c geschreven; hier is gekozen voor hypoglykemie.
Hypoglykemie en bloedsuikerspiegel
Bij hypoglykemie is er sprake van extreme schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Kort samengevat: bij hypoglykemie is er sprake van een overmatige afgifte van insuline door de alvleesklier als reactie op o.a. een hoge inname van (verkeerde) suikers uit de voeding. Door de sterke toename van de insuline ontstaat een sterke daling van de bloedsuikerspiegel. Deze extreme daling moet vervolgens weer opgevangen worden (vicieuze cirkel). Door deze voortdurende fluctuerende prikkeling, wordt de alvleesklier (en ook bijnier) overactief; welke op langere termijn uitgeput kan raken. De één lijkt er gevoeliger voor te zijn dan de ander (mogelijk mede door een erfelijke factor). Bij sommige mensen lijkt dit uiteindelijk zelfs te kunnen leiden tot diabetes dellitus, oftewel diabetes type 2.Hypoglykemie en stress
Stress lijkt ook een belangrijke rol in het geheel te spelen. De vraag is echter of dit nu een kwestie van de kip of het ei is. Stress kan een gevolg van een laag bloedsuikergehalte, maar er ook een oorzaak van zijn. Oorzaak en gevolg zijn dus niet altijd even makkelijk te onderscheiden. Eén ding is zeker: als je in een toestand van een (te) lage bloedsuikerspiegel terechtkomt, zit je in een vicieuze cirkel. Wil je weten hoe dit bij jou zit, doe dan de hypoglykemie-test.Evenwichtsherstel
Een succesvolle aanpak of behandeling van hypoglykemie dient vooral gericht te zijn op het opnieuw in evenwicht brengen van de verstoord geraakte stofwisseling. Met als uiteindelijk doel: uit de vicieuze cirkel te komen middels een regelmatig suikergehalte in het bloed. Voor een belangrijk deel is dit te bereiken middels een aangepast dieet, c.q. de juiste voedingsstoffen. Het lichaam moet weer aangezet worden tot de oorspronkelijke capaciteit om suikers of koolhydraten te maken uit normaal, volwaardig en gezond voedsel.Voedingstips
Belangrijk is om regelmatig kleine maaltijden te gebruikenRegelmatig kleine hoeveelheden per dag (ca. 5 tot 7 keer) is beter dan 2 of 3 keer per dag een grote portie. Een frequente verspreiding van kleine maaltijden over de dag, zorgt ervoor dat er een beter verdeelde opname van de koolhydraten in het lichaam plaatsvindt. Of anders gezegd: kunnen extreme pieken en dalen in de Bloedsuikerspiegel binnen de perken gehouden of voorkomen worden.
Geraffineerde producten: eet ze niet of zo min mogelijk
Vermijdt of beperk het gebruik van de volgende producten (voedingsarm, ook wel lege calorieën genoemd):
- Geraffineerde graanproducten zoals witte bloem, wit brood, witte rijst of pasta e.d.
- Witte suiker, maar ook rietsuiker, honing, stroop, siroop e.d.
- Voedingsmiddelen met verborgen of verkeerde suikers. Dat deze in koek, snoep, chocolade, ijs en gebak e.d. zitten, zal niemand verbazen. Deze suikers zitten echter in veel meer producten dan je denkt. Onder andere in kant en klaar maaltijden, in hartige snacks en natuurlijk -deze is bekend- in frisdranken
- Poederproducten zoals puddingpoeder, melkpoeder, soep- en aardappelpureepoeder.
Ongeraffineerde voedingsmiddelen: eet ze voldoende
Ongeraffineerde voedingsmiddelen bevatten goede koolhydraten, de zogenaamde vezels. Vezel- en zetmeelrijke voedingsmiddelen, tevens rijk aan vitamines en mineralen zijn o.a:
- Granen (volle), graanvlokken, tarwekiemen
- Volkorenmeel
- Noten
- Aardappelen
- Fruit (beter geen fruit met 15% of meer koolhydraten zoals: bananen, druiven, vijgen en dadels)
- Peulvruchten
- Groenten (die bovendien ook goede, langzaam verteerbare koolhydraten bevatten)
- Rauwkost.
Verder is het belangrijk om rustig te eten en goed te kauwen. Hierdoor verbetert het spijsverteringsproces en hiermee de stofwisseling. Ook is het raadzaam om bij een maaltijd met koolhydraatrijke producten (aardappelen, zilvervliesrijst, pasta, brood e.d.) tegelijkertijd eiwitten te eten (o.a. ei, vis, noten/zaden, peulvruchten, melkzure producten). Eiwitten zorgen in de alvleesklier namelijk voor de aanmaak van Glucagon (hormoon), dat een goede compenserende factor is voor Insuline.
Voedselbereiding: zo min mogelijk verzadigde vetten
De twee meest gebruikte methoden (in Nederland) zijn nog steeds 'ouderwets' bakken en braden in de koekenpan; overwegend met margarine of bak- en braadboter. Ten eerste zijn de verzadigde vetten niet goed voor de gezondheid, maar ook deze manier van bereiden niet. Door verhitting van vetten kunnen er namelijk schadelijke stoffen (toxines) ontstaan. Vetten die minder schadelijk zijn bij verhitting zijn bv:
- Roomboter
- Sesamolie
- Olijfolie
- Arachide olie
Tegenwoordig gaan steeds meer mensen over tot roerbakken. Roerbakken is beter, daar de olietemperatuur door het constante roeren niet zo hoog wordt.
Gebruik Voldoende Onverzadigde Vetten
De goede onverzadigde vetten of vetzuren komen voor in o.a. de voedingsstoffen:
- Oliën (gebruik zoveel mogelijk koudgeperste olijf-, zonnebloem-, lijnzaad- maïskiem, saffloer olie e.d.
- Vette vissoorten (o.a. makreel, zalm, sardines, haring e.a.)
- Noten en zaden
- Pompoen- en Pijnboompitten
- Pesto (groene).
Onverzadigde Vetten vertragen de afgifte van koolhydraten (glucose) aan het bloed. Voor meer informatie over onverzadigde vetten: Omega vetzuren.
Hypoglykemie: belangrijke aspecten
Naast een ander voedingspatroon, c.q. goede voeding, hetgeen centraal staat bij de regulatie (evenwichtsherstel) van de bloedsuikerspiegel, zijn er meerdere aspecten die een rol spelen, zoals:- Probeer roken, alcohol- en koffie gebruik zo veel mogelijk te beperken en zeker ook cola of andere frisdranken
- Een (zeer) regelmatig eetpatroon is essentieel
- Zoveel mogelijk ontspannen, rust nemen, 'onthaasten' en ontspannende bezigheden
- Vermijdt of reduceer stress of stressvolle situaties zo veel mogelijk
- Lichaamsbeweging: probeer dit dagelijks te doen, als is het maar een kort wandelingetje (of desnoods stofzuigen)
- Het lichaamsgewicht; vooral overgewicht
- Gebruik van vet vlees en kaas; gebruik zoveel mogelijk de 'magere soorten'
- Gebruik van veel zuivelproducten (gebruik zoveel mogelijk de niet vette en zure varianten)
- Aanvullende Voedingssupplementen (en eventueel medicatie) kunnen ook belangrijk zijn.
Supplementen, vitaminen, mineralen
Voedingssupplementen kunnen een positieve ondersteuning bieden bij de regulering van de bloedsuikerspiegel. Volgens diverse publicaties komen de volgende middelen hier het meest voor in aanmerking:- Multi Vitaminen
- Vitamine C: algemene weerstandverhoging, ondersteuning van de bijnier (bloedsuikerregulatie)
- Vitamine B complex: normaliseren de suikerstofwisseling, stimuleren de werking van leverfuncties
- Vitamine B3: bevordert vorming van de Glucose Tolerantie Factor (bevordering werking van insuline)
- Vitamine E: verbetert de glucosetolerantie
- Calcium, Magnesium: ondersteunen o.m. de bijnier (betrokken bij bloedsuikerregulatie)
- Chroom: ondersteunt de alvleesklier, de glucosetolerantie en de werking van het hormoon insuline
- Zink, Mangaan, Selenium hebben een ondersteunende functie
- Kava Kava heeft een relaxerende en ondersteunende werking
- Omega vetzuren: onverzadigde vetzuren vertragen de afgifte van koolhydraten (glucose).
Hypoglykemie Dieet de eerste weken
De eerste weken bij de aanpak van hypoglykemie zijn moeilijk, daar de vaak voorkomende suikerverslaving doorbroken moet worden. Er kan zelfs een gevoel van verslechtering ontstaan, omdat het lichaam moet 'afkicken'. Bij een ernstig hypoglykemisch beeld, kan het zelfs een paar maanden duren voordat de klachten verminderen of verdwijnen. Hoewel dit dieet relatief snel kan zorgen voor een gezonder en beter gevoel, blijft het belangrijk om het - ook bij stukken beter voelen - bovengenoemde voedingspatroon zoveel mogelijk te blijven volgen. De reactie op de genoemde 'verkeerde' voedingsstoffen verdwijnt namelijk niet. Indien er helemaal geen verbetering optreedt, is het raadzaam om nader onderzoek te laten doen door een deskundige (homeopathisch, orthomoleculair of natuurgeneeskundig) arts.Sommige zorgverzekeraars (aanvullende verzekering) vergoeden zowel consulten als (voedings)supplementen of middelen (geregistreerde middelen en/of met ZI nummer).
Tip: kookboek hypoglykemie
Een aanrader voor recepten/gerechten die aansluiten bij een hypoglykemiedieet: 'Het Heden Ik kookboek' van Annemarie Reuzenaar (uitgeverij: Kosmos). Een boek dat ook geschreven is voor ME/CV.Lees verder
- Omega vetzuren 3, 6 & 9
- Hypoglykemie (Hypoglycemie)
Warning: Undefined array key 2132 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202