Vitamines en hun werking

Vitamines als Vitamine C en vitamine B zijn erg belangrijk voor onze gezondheid. Ook gebruiken bodybuilders stoffen zoals creatine om sterker te worden. Maar hoe werken deze vitaminen en stoffen en waar zitten ze in?

De B-vitaminen

De B-vitaminen zijn erg complex en moeten onderling ook goed samen werken. Veel B-vitaminen ondersteunen o.a. een aantal enzymen die bij de dissimilatie van glucose betrokken zijn.

Vitamine B1 (thiamine)

Thiamine is een onderdeel van thiaminepyrofosfaat (TPP), een co-enzym van decarboxyase en transketolase. Deze dragen bij aan het omzetten van koolhydraten. Dit maakt het een zeer belangrijke vitamine voor sporters. Vitamine B1 is vooral te vinden in graanproducten, vers fruit en groente.

Vitamine B2 (riboflavine)

Riboflavine wordt teruggevonden in de co-enzymen flavinemononucleotide (FMN) en flavine-adenine-dinucleotide (FAD). Vitamine B2 komt onder andere in melkproducten voor en in groentes zoals broccoli, asperges en spinazie.

Vitamine B3 (niacine)

Niacine speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen. Er zijn twee vormen, nicotinezuur en nicotinamide Niacine is een bouwsteen voor de co-enzymen nicotineamide-adeninedinucleotide (NAD) en nicotineamide-adeninedinucleotidefosfaat (NADP). Niacine is zeer belangrijk in de energievoorziening en aan de regeneratie van de huid, spieren, zenuwen en het DNA. Niacine is terug te vinden in kip, wild, vis, paddenstoelen, melkproducten en eieren. Ook lever, koffie, volkorenproducten, verschillende groentes en vruchten bevatten niacine.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5, onderdeel van co-enzym-A, speelt een belangrijke rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten, vetten en koolhydraten. Zonder pantotheenzuur kunnen een aantal hormonen niet worden aangemaakt. Het komt voor in verschillende plantaardige en dierlijke producten. In eiwit, volkoren producten, noten, rijst, vruchten, groente, melk en biergist zijn grote hoeveelheden aanwezig.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Pyridoxine werkt samen met foliumzuur(B11) en cobalamine(B12). Samen spelen ze een rol in het opnemen van ijzer, en het maken en transporteren van aminozuren. Het aanmaken van ijzer is erg belangrijk, want meer ijzer betekent meer hemoglobine en dus een betere zuurstofopname in het bloed. Ook de aanmaak van rode bloedcellen waaraan pyridoxine bijdraagt is goed voor de zuurstofopname. Vitamine B6 maakt deel uit van het co-enzym PLP(pyridoxal 5-fosfaat). Dit co-enzym draagt bij aan de afbraak van koolhydraten. Vitamine B6 vindt men in vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen, groente, melkproducten, noten en bananen

Vitamine B11 (foliumzuur), Vitamine B12 (cobalamine)

Naast de functie besproken bij vitamine B6, spelen vitamine B11 en B12 een belang rijke rol bij de opbouw van DNA en RNA. Foliumzuur en cobalamine spelen ook een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C is een zeer belangrijke vitamine. Zo draagt het bij aan de synthese van neurotransmitters(een molecuul dat helpt bij de zenuwprikkeloverdracht) en collageen(een belangrijk eiwit voor weefsel als kraakbeen). Ook stimuleert het de opname van ijzer door de darmwand. Ascorbinezuur helpt bij de aanmaak van witte bloedcellen en daarmee met het bestrijden van eventuele infecties. Ook is Vitamine C betrokken bij het herstel en de genezing van wonden. Vitamine C komt veel voor in fruit. Vitamine C is een antioxidant. Deze antioxidante werking van vitamine C is voor sporters erg belangrijk. Bij inspanningen komen vrije radicalen vrij, die verantwoordelijk kunnen zijn voor infecties aan de luchtwegen. Vitamine C kan deze vrije radicalen neutraliseren.

Vitamine E (alfa-Tocoferol)

Vitamine E is net als vitamine C een antioxidant. Ook zorgt vitamine E voor een sneller herstel en een betere instandhouding van spieren en andere weefsels. Vitamine E beschermt ook de celmembranen, waardoor na de inspanning minder eiwitten kunnen lekken. Dit zorgt voor een sneller herstel.

Inositol

Inositol, soms ook wel vitamine B8, vitamine H of biotine genoemd, zit in alle dierlijke weefsels. Inositol helpt als co-enzym het enzym acetyl-CoA-carboxilasem die als katalysator werkt bij de afbraak van vetzuren. De stof verstrekt de cellen en verlicht ook enkele vormen van spierpijn.

Creatine (methylguanidine-azijnzuur)

Creatine is een eiwit dat bestaat uit drie aminozuren: arginine, glycine, en methionine. Het menselijk lichaam gebruikt creatine in zijn cellen om energie te transporteren. Sporters en bodybuilders gebruiken het vaak om hun prestaties te verbeteren. Het komt vooral voor in vlees en vis, en het wordt aangemaakt door de lever.
© 2007 - 2024 Krohndehli, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…

Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
Hypoglykemie dieet & tipsHypoglykemie dieet & tipsHypoglykemie (hypoglycemie) is een onevenwichtige bloedsuikerspiegel, hetgeen soms zelfs tot diabetes type 2 kan leiden.…
Krohndehli (17 artikelen)
Laatste update: 03-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.