Afvallen op middelbare leeftijd? Zeven tips om jou te helpen

Afvallen op middelbare leeftijd? Zeven tips om jou te helpen Afvallen op middelbare leeftijd is zeker mogelijk. De menopauze wordt vaak als excuus gebruikt om niet te kunnen afvallen. Lees hier zeven tips om gewicht te verliezen op middelbare leeftijd.

Gewicht verliezen op middelbare leeftijd moeilijk?

Er zijn miljoenen boeken en bijna net zoveel diëten die ons allemaal beloven dat we zullen afvallen. Zoals we tegenwoordig steeds meer weten is dat deze diëten en programma’s niet werken op de lange termijn. Afvallen op middelbare leeftijd wordt steeds vaker als frustrerend ervaren en zelfs als onmogelijk gezien.

Afvallen op middelbare leeftijd is zeker mogelijk

Ik geef je hier zeven tips waarmee je ook op middelbare leeftijd gemakkelijker gewicht zult verliezen. Het zijn tips die je los van elkaar kunt toepassen. Kies de tips die voor jou belangrijk kunnen zijn en negeer de overige tips.

1) Zoek geen excuses waarom je niet zou kunnen afvallen

Stop met de vele excuses zoals: “ik kan niet afvallen want ik zit in de menopauze” en “overgewicht zit bij mij in de familie” of “ik heb een beroep waarbij ik de hele dag zit waardoor ik vanzelf overgewicht krijg”. Schrijf voor jezelf een nieuwe slagzin waarin bijvoorbeeld de volgende woorden voorkomen: gezond, fit, meer bewegen etc.

2) Wat zijn de redenen waarom je geen gewicht verliest?

Zorg dat je weet wat jou precies tegenhoudt om gezonder te eten en meer te bewegen. Wat zij jouw belemmeringen waardoor het voor jou moeilijk is om gewicht te verliezen?
Schrijf al deze belemmeringen op een lijst en bedenk een serieus plan van aanpak om deze belemmeringen te overwinnen.

3) Kies er bewust voor om gewicht te verliezen

Wees bewust van jouw taalgebruik (ook in gedachten). Probeer te zeggen en/of te denken: “ik kies ervoor om dit koekje te nemen of deze snack” i.p.v. “ik neem dit koekje maar of deze snack omdat er niets anders is, ik heb geen andere keuze”.
Door je ervan bewust te zijn van datgene wat jij eet ook jouw keuze is, kun je veel betere keuzes maken.

4) Beloon jezelf zo af en toe

Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Er is eigenlijk niets te bedenken waar je continue voor de volle 100% mee bezig kunt zijn en zo is het ook met gewicht verliezen. Neem zo af en toe iets wat je lekker vindt, maar wat toch niet helemaal past in het patroon om af te vallen. Kies deze momenten voor jezelf zo uit dat je het kunt zien als een beloning.

5) Met hulp of begeleiding heb je meer kans op succes

Zorg voor ondersteuning. Je zult dit vele malen eerder gehoord hebben en nu ga ik er ook weer over beginnen. Ik doe dit om het belang ervan te benadrukken. Je hebt gewoon een grotere kans op succes als je een begeleider, een maatje die ook wil afvallen of zelfs een online programma of forum die jouw voortgang in de gaten houdt en nagaat of jij je wel aan de gemaakte afspraken houdt. Op deze manier wordt het ook leuker om af te vallen op middelbare leeftijd.

6) Vermijdt hongergevoel

Eet bij een hongergevoel. Welk programma je ook volgt, een hongergevoel is nooit goed. Hongergevoel kan betekenen dat jouw lichaam in de “opslagstand” staat waarbij het lichaam geen calorieën meer verbrandt omdat het lichaam ervan uitgaat dat er voorlopig geen voedsel meer binnenkomt. Het is verstandig om deze momenten van hongergevoel zoveel mogelijk te beperken door regelmatig kleinere porties te eten. Heb je toch een moment van hongergevoel dan kun je het beste een stuk fruit, groente of eiwitten nemen om hier een einde aan te maken.

7) Meer bewegen

Meer bewegen. Voor velen van ons op middelbare leeftijd wordt meer bewegen als problematisch gezien, maar dit hoeft het zeker niet te zijn. Je zou kunnen beginnen met lopen. Lopen kan bijna iedereen en je kunt het bijna overal doen en je kunt het gemakkelijk aan jouw dagelijkse bezigheden toevoegen. Als de wens er is om naast het lopen nog meer te bewegen dan zou je kunnen gaan hardlopen of een andere sport kunnen kiezen. Bedenk ook dat bewegen erg gezond is voor het hele lichaam.

Heb je na het lezen van deze tips het gevoel dat dit veel teveel voor jou is en dat het jou nooit gaat lukken? Begin dan gewoon met één tip en pas deze toe in jouw dagelijkse levensstijl. Pas als je deze tip volledig toepast dan kies je een volgende tip. Jij hebt de regie in handen maar wees je er vooral van bewust dat je zelf graag gewicht wilt verliezen.

Voor veel meer artikelen over gewicht verliezen verwijs ik je naar mijn special: Gezond Afvallen
© 2009 - 2024 Wubbo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenGewicht verliezen? Zes tips om gemotiveerd te blijvenVeel mensen die willen afvallen houden het meestal niet lang vol. Gewicht verliezen gaat gemakkelijker als je gemotiveer…
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Afvallen als je ouder wordtAfvallen als je ouder wordtAls je ouder wordt heb je minder calorieën nodig. Daardoor wordt het moeilijker afvallen als je ouder bent. Gelukkig zij…
Tips om af te vallen zonder dieet, zonder veel moeiteTips om af te vallen zonder dieet, zonder veel moeiteAfvallen kan zo makkelijk zijn. Gewicht verliezen hoeft geen drama te zijn. Enkele makkelijke tips die iedereen helpt ge…

Vet verbranden met behulp van cafeïneVet verbranden met behulp van cafeïneVerbrand vet met behulp van cafeïne. Cafeïne komt voor in bijvoorbeeld koffie thee en cola. Cafeïne voor het trainen zor…
Mayo, Mayonaise dieetMayo, Mayonaise dieetDit dieet is waarschijnlijk door een specialist op gebied van diëten ontwikkeld die werkzaam is in de beroemde Mayo klin…
Wubbo (61 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.