Maakt afslankpil Alli de belofte waar?
Bijna twee jaar na de invoering in de Verenigde Staten heeft farmaciereus GlaxoSmithKline de vrij verkrijgbare afslankpil Alli in Nederland uitgebracht. De geneesmiddelenfabrikant claimt dat Alli een versterkt afslankend effect heeft bij het volgen van een calorie- en vetarm dieet. Is dat waar? Lees meer over deze baanbrekende pil in dit artikel.
Wat is Alli en Xenical?
Alli is een afgeleid product van de afslankpil Xenical. Waar Xenical alleen verkrijgbaar is met een doktersrecept, is dat voor Alli niet nodig. Voor beide producten is het actieve ingrediënt orlistat. Bij Xenical gaat het om een dosering van 120 milligram en voor Alli gaat het om een lagere dosering van 60 milligram. Xenical, een merknaam van de Zwitserse geneesmiddelenfabrikant Roche, is reeds sinds 1999 verkrijgbaar. Alli, een merknaam van het Engels-Amerikaanse GlaxoSmithKline, werd reeds in juni 2007 in de Verenigde Staten op de markt gebracht, na goedkeuring door de Food and Drug Administration (FDA), als een beschikbaar gewichtsverlieshulpmiddel zonder recept.
Na goedkeuring door de Europese tegenhanger van de Amerikaanse FDA, European Medicines Agency (EMEA), hadden de Engelse drogisten in april 2009 de Europese primeur. EMEA regelt centraal de verkooptoestemming van geneesmiddelen in alle 27 lidstaten van de Europese Unie, plus Noorwegen. Zowel in de Verenigde Staten als Europa is Alli het eerste gewichtsverlieshulpmiddel dat verkrijgbaar is zonder recept.
Hoe werken Alli en orlistat?
Orlistat, het werkzame middel in Alli, zorgt er voor dat vetverterende enzymen in de maag en darmen worden afgeremd. Hierdoor wordt de opname van vetten afkomstig van voeding verminderd. Orlistat is uitgebreid getest in meer dan 100 klinische studies in meer dan 30 landen. Het is tevens de langst bestudeerde afslankpil. Inmiddels hebben meer dan 25 miljoen mensen in 145 landen orlistat al gebruikt. De FDA en EMEA zijn in principe vrij strikt in het labellen van geneesmiddelen. Dus als er bepaalde werkingen worden geclaimd, dan is dat bij juist gebruik ook aangetoond.
Er zijn wel een aantal voorwaarden aan het gebruik verbonden. Alli is niet geschikt voor personen onder de 18 jaar en voor mensen die een Body Mass Index (BMI; gewicht gedeeld door lengte in het kwadraat) hebben onder de 28. Daarnaast moet er voor met het gebruik van Alli wordt begonnen reeds sprake zijn van het volgen van een gezond en gebalanceerd dieet in combinatie met regelmatige beweging.
Calorie- en vetarm dieet en het gebruik van Alli
De eerdergenoemde klinische studies hebben uitgewezen dat het innemen van drie doses orlistat van 60 milligram (Alli dus) per dag zo’n 25-30% van de vetten uit de voeding onverteerd via het darmkanaal worden afgevoerd en dus niet worden omgezet in absorbeerbare vrije vetzuren. Deze natuurlijke afvoer heeft wel een bijwerking tot gevolg: meer last van winderigheid en de darmen. Uiteindelijk heeft dat tot gevolg dat mensen die Alli gebruiken in combinatie met een calorie- en vetarm dieet tot 50% additioneel gewicht kunnen verliezen ten opzichte van mensen die alleen zo’n zelfde calorie- en vetarm dieet volgen. Dat wil zeggen dat bij elke 4 kilo gewichtsverlies op basis van diëten en bewegen, Alli helpt om nog eens 2 kilo extra af te vallen.
Het is dus niet zo dat enkel alleen het innemen van een paar pilletjes volstaat. Een dieet volgen en meer bewegen blijven belangrijk. Er mogen maximaal drie capsules Alli binnen 24 uur worden ingenomen. Die 50% extra gewichtsverlies is geen vaststaand gegeven. Het kan dus van persoon tot persoon verschillen. Na ongeveer 12 weken moet er normaliter resultaat zichtbaar zijn. Wanneer na 12 weken niet tenminste 5% gewichtsverlies heeft opgetreden, dan moet het gebruik van Alli worden gestopt.
Een calorie- en vetarm dieet wil zeggen dat ongeveer 30% van de calorieën van vet mogen komen. Bijvoorbeeld bij een dieet van 2000 calorieën per dag is dit gelijk aan bijna 67 gram vet. De dagelijkse hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten moeten gelijkelijk worden verdeeld over drie maaltijden. Een capsule Alli moet dan voor, tijdens of binnen maximaal een uur na elke maaltijd worden ingenomen met water. Om de BMI stabiel te houden, moet het dieet en bewegingsprogramma worden voortgezet wanneer met het gebruik van Alli wordt gestopt.
Alli, een wondermiddel?
50% extra afvallen, het klinkt te mooi om waar te zijn. Bij het “volgens afspraak” gebruiken van Alli is dat echter wel mogelijk. Bij het zwaardere middel Xenical is dat reeds aangetoond. Dit middel is echter alleen verkrijgbaar onder begeleiding van een dokter en met een recept bij de apotheek. De goede resultaten hebben de introductie van het lichtere middel Alli mogelijk gemaakt. Alli is niet een middel op zich, maar stimuleert het gebruik van gezonde voeding en een gezondere levensstijl.
Een op de Amerikaanse markt gerichte website myalli.com geeft een goede indruk over de levensstijl rondom Alli. In de Verenigde Staten wordt Alli reeds door ruim 5 miljoen mensen gebruikt. De verkoopprijs in Nederland ligt op EUR 59,95 voor 84 capsules.
© 2009 - 2025 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afslanken met een wonderpilHet Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam in 2009 met verontrustende cijfers; 40 % van de volwassenen en…