SOS Sonja of toch gezond afvallen?
SOS Sonja: een programma van Sonja Bakker dat in 2009 bij RTL 4 werd uitgezonden. Sonja Bakker is al bekend van haar dieetboeken, zo bekend dat het zelfs een werkwoord is geworden: “Ik ben aan het sonja-bakkeren”. Ook is de “SAS-dag” een bekend begrip: “Schijt-Aan-Sonja-dag” en dus een dag niet volgens de strenge regels van Sonja eten. In dit artikel ligt de nadruk op het televisieprogramma van Sonja en waarom je daar NIET te veel van moet leren.
Sonja Bakker noemt haar methode geen dieet
Dieeten hebben in de loop der tijd een slechte naam gekregen. Dat komt doordat veel mensen last kregen van
het jo-jo-effect: tijdens het dieeten viel je inderdaad af, maar daarna kwam het er net zo hard weer aan. Het was te moeilijk om vol te houden of om bij
het bereiken van het gewenste gewicht een balans te vinden om dat gewicht te behouden.
Sonja Bakker vindt dat haar methode geen dieet is. Om iets over die uitspraak te kunnen zeggen, is het belangrijk om eerst naar de officiële definitie van dieet te kijken. Volgens het woordenboek Van Dale betekent dieet het volgende:
leefregel wat eten en drinken betreft. Sonja vindt dat haar methodes geen regels bevatten maar richtlijnen om gezonder te lezen. Als je haar televisieprogramma bekijkt en haar boeken (*) leest, zul je toch al gauw moeten concluderen dat het vol met regels zit. Door die regels richtlijnen te noemen maak je geen verschil. Voor mensen die haar richtlijnen gaan volgen voelt het ongetwijfeld als de regels van wat wel en niet mag of goed is volgens Sonja Bakker. In het
televisieprogramma “SOS Sonja” zie je ook dat mensen er op aangesproken worden als ze toch een keer “zondigen”. Als het echt richtlijnen zouden zijn, is het niet erg om daar indentieel van af te wijken. DAT maakt het afvallen juist realistisch, want dan kun je je een levenswijze aanmeten die vol te houden. Nooit meer friet of een snack eten is onrealistisch!
De benadering van het televisieprogramma “SOS Sonja”
In het televisieprogramma van Sonja Bakker worden iedere week 2 mensen gevolgd in hun strijd tegen het overgewicht. Alle mensen hebben aangegeven waarom ze zo graag af willen vallen, bijvoorbeeld vanwege een bruiloft, cd-hoes of nieuwe start na een scheiding. Het programma begint met een videotape van de persoon die al wil vallen en een eerste bezoek van Sonja aan die persoon. Daarbij komt duidelijk naar voren hoe die persoon momenteel leeft en de oorzaak van de slechte eetgewoontes. Sonja maakt ze dat duidelijk tijdens dat eerste bezoek en neemt afscheid met woorden in de richting van:
“Eet vandaag nog alles wat je vanaf morgen, wanneer je met Sonja-Bakkeren begint, niet meer mag. Geniet er nu nog even van!”Vervolgens krijgen ze voor iedere dag een menu en worden ze door de camera’s gedurende acht weken gevolgd. De nadruk ligt op de ervaringen van de personen die gevolgd worden en niet op de inhoud van de menu’s of op het bewegen wat daarnaast belangrijk is om je lichaam in vorm te krijgen.
Dat Sonja na afloop van het eerste bezoek afscheid neemt met de woorden: “Eet vandaag nog alles wat je vanaf morgen, wanneer je met Sonja-Bakkeren begint, niet meer mag. Geniet er nu nog even van!” is opzichzelf al apart. Het is een motto dat veel mensen die al jaren proberen aftevallen zullen herkennen. “Vandaag geniet ik er nog even van en morgen begin ik met afvallen. Oeps ik heb in de ochtend (de dag erna) toch nog niet streng genoeg gedieet… dan geniet ik er vandaag nog maar even van en begin ik morgen”. Het zou beter zijn als de mensen na het eerste bezoek overtuigd zouden zijn van het ongezonde van hun levenswijze. En dat zij om die reden meteen de knop om moeten zetten om gezonder te gaan eten en leven. Daarnaast zijn de menu’s (die ook in de boeken van Sonja Bakker te vinden zijn) schrikbarend. Het is al erg weinig voor een persoon met een normaal eetpatroon, laat staan voor iemand die gewend is drie keer zoveel als een normaal eetpatroon te eten. Het doet verdacht veel denken aan een
crash-dieet al heeft het net te veel caloriën om binnen die definitie te vallen (een crash dieet bevat minder dan 1000-1300 caloriën). Het gaat erom dat het niet realistisch is dat mensen zo de rest van hun leven gaat eten en dat het verschil aan caloriën voor het lichaam te groot is.
Waarom zou je niet stapsgewijs de hoeveelheden die je eet verminderen en stap voor stap meer ongezonde dingen vervangen voor gezonde dingen?
Conclusie: blijf realistisch en val af op een manier die voor jou vol te houden is.
Laat je niet gek maken door de naam “Sonja Bakker”: “Zij is zo bekend, dus zal het wel goed zijn wat zij verteld”. Er zijn zoveel bekende dieeten die niet werken of niet door iedereen vol te houden zijn!
Kijk zelf realistisch naar je eetpatroon en dan weet je zelf ook wat er goed en minder goed aan is. Pak dat stap voor stap aan, zodat je niet eens “niets meer mag” voor je gevoel. Als je het langzaam afbouwt, zul je zien dat je sommige dingen helemaal niet mist. En dat wat je wel mist, dat sta je jezelf gewoon een keer per 2 weken of per maand toe!
(*)
Sonja Bakker heeft de volgende boeken uitgegeven:
- Bereik je ideale gewicht;
- Bereik en behoud je ideale gewicht;
- Zomerslank met Sonja;
- Gezond genieten met Sonja;
- “Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners;
- Verleg je grenzen met Sonja en Rik.