Het zeven dagen dieet

Het zeven dagen dieet Wanneer je in korte tijd enkele kilo’s wilt afvallen om in “vorm” te komen voor een belangrijke bijeenkomst kan het zeven dagen dieet uitkomst bieden. Zoals bij zoveel diëten is bewegen en een redelijk gezonde levensstijl een must. Want anders is de kans groot dat de kilo’s na afloop van het dieet er weer aanvliegen. Afhankelijk van de leeftijd bestaat een mens voor zo’n 60-70% uit water. Hoe ouder, hoe minder. Het zeven dagen dieet is er op gericht om extra vocht op een veilige manier te laten afvoeren. Het is een beproefd concept bij bijvoorbeeld acteurs en actrices voordat ze de rode loper op moeten bij een feest of première. Ook boksers, judoka’s en andere atleten gebruiken dit dieet om net onder de limiet van een gewichtsklasse uit te komen op het moment van de controle. Door het zeven dagen dieet wordt gewicht aan water verloren. Wanneer je lichaam extra vocht vasthoudt, kun het zijn dat je een opgeblazen gevoel hebt. Door dat extra vocht af te voeren kun je er mooier afgetekend en slanker uitzien.

Water drinken is cruciaal bij diëten

Echter het afvoeren van dat extra vocht wordt niet bereikt door maar te stoppen met water drinken. Want dan kan uitdroging ontstaan. En water is juist belangrijk om chemische reacties goed te laten verlopen, zodat energie uit voedsel kan worden gehaald. Bovendien is water een belangrijk om de structuur van cellen, eiwitten, DNA en andere moleculen te behouden. En bij uitdrogingsverschijnselen probeert het lichaam angstvallig de natuurlijke vochtvoorraad vast te houden. In dat geval vermindert de urineproductie en wordt er een hormoon aangemaakt dat water vasthoudt. En daardoor wordt je juist zwaarder.

Het klinkt paradoxaal, maar hoe meer water je drinkt (minimaal 1,5 tot 2 liter per dag, maar ook weer niet meer dan 5 liter – afhankelijk van het eetpatroon – want dan kan watervergiftiging ontstaan), hoe minder het lichaam de neiging heeft om vocht vast te houden. Extra water drinken is een van de betere hulpmiddelen om af te vallen. Ten eerste vervangt het vaak andere dranken die meer calorieën en suikers bevatten. Ten tweede onderdrukt het ook het hongergevoel, zodat je minder gaat eten.

Het zeven dagen dieet

Een uitgebalanceerd en regelmatig eetpatroon binnen zeven dagen zal je in staat stellen om 2,5 tot 3 kilo af te vallen. Bij dit dieet moet de inname van koolhydraten en zout worden verminderd, maar niet worden uitgesloten. Na zeven dagen moet er weer worden teruggekeerd naar de normale aanbevolen hoeveelheid koolhydraten per dag, namelijk 5-7 gram per kilo lichaamsgewicht. Ook is het dieet maar voor zeven dagen bedoeld. In plaats van te diëten is het ook mogelijk om een het extra vocht er uit te zweten, bijvoorbeeld door naar de sauna te gaan of te gaan fitnessen in een dikke trui. Maar of dat leuk is?

Ontbijt, lunch en diner

Het is belangrijk om op regelmatige tijdstippen te ontbijten, lunchen en dineren. Tevens is het van belang om gedurende de dag 3 liter water te drinken. Dit water kan worden aangemaakt met een theelepel suikervrije cranberrysap en 2 theelepels citroensap. In de loop van de dag kan er twee maal een gezonde snack worden gegeten, zoals groentesnacks (denk aan een drietal worteltjes, cherrytomaatjes, stukjes komkommer en/of selderij) of twintig geroosterde amandelen.

Ontbijt

Een omelet (zonder het eigeel) van zes eieren met groene groenten, maar zonder het gebruik van boter of olijfolie. Als alternatief kan het ook als roerei met gekookte groene groenten worden geserveerd. In dat geval hoeven de eieren alleen gekookt te worden en kan het eigeel makkelijker worden verwijderd.

Lunch

150 gram gegrilde vis of steak. Of gerookte zalm of een blikje tonijn van 150 gram. Maar ook 150 gram zoutloze ham of kalkoen kan voor de lunch worden genomen. Afwisseling is dus mogelijk. Naast dit “hoofdbestanddeel” maak je een salade van sla, spinazie en tomaten met een dressing van balsamico-azijn en olijfolie.

Diner
200 gram gegrilde biefstuk, garnalen, kip of vis. Deze kan worden bereid met kruiden naar keuze, maar zonder zout te gebruiken. Hierbij kan veel gestoomde groenten worden gegeten. Denk aan aubergine, broccoli, courgettes, groene bonen, (chinese, groene of rode) kool en/of witlof. De maaltijd moet worden afgesloten met een kopje paardebloemthee. Paardebloemthee ontgift het lichaam namelijk, want het bevordert de uitscheiding en activeert de lever en de nieren. Paardebloemthee helpt ook goed tegen stofwisselingsstoringen en vetopstapeling.

Eventueel kan er ook worden gekozen voor groene thee. Deze thee is meer een hulpje voor het afvallen in het algemeen. Wanneer je in principe gezonder eet en redelijk veel beweegt stimuleert groene thee de vetverbranding.
© 2009 - 2024 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met groene theeEr wordt vaak gezegd dat je kunt afvallen met groene thee. Het zou een positieve werking op je stofwisseling hebben. Klo…
Snel gewicht verliezen; het soepdieetSnel gewicht verliezen; het soepdieetHet soepdieet is een dieet dat gebruikt wordt voor ziekenhuispatiënten die snel gewicht moeten verliezen voor het onderg…
Snel afvallen met het soepdieetmijn kijk opSnel afvallen met het soepdieetAls je snel kilo's wilt verliezen kun je kiezen voor een soepdieet, ook wel het koolsoep dieet genoemd. Volg je dit diee…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…

Het alli dieetprogramma en de Schijf van VijfAlli is geen wondermiddel, maar is een hulpmiddel voor een nieuwe, gezondere levensstijl. Wanneer je alli gebruikt en da…
SOS Sonja of toch gezond afvallen?SOS Sonja: een programma van Sonja Bakker dat in 2009 bij RTL 4 werd uitgezonden. Sonja Bakker is al bekend van haar die…
Vrijdenker (29 artikelen)
Laatste update: 20-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.