Het alli dieetprogramma en de Schijf van Vijf
Alli is geen wondermiddel, maar is een hulpmiddel voor een nieuwe, gezondere levensstijl. Wanneer je alli gebruikt en daarnaast een gezond dieet volgt met een laag calorie- en vetgehalte, dan zijn de bijwerkingen beheersbaar. Die bijwerkingen hebben namelijk te maken met de hoeveelheid vetopname. Alli voorkomt dat ongeveer 25% van het gegeten vet wordt opgenomen in het lichaam, maar via de stoelgang het lichaam verlaat. En dat is dus de extra “winst” bij het diëten.
Dat extra gewichtsverlies als gevolg van het diëten kan 50% bedragen.
Bijwerkingen
Om de als ongemakkelijk te ervaren bijwerkingen te beperken is het zaak om dagelijks en gedisciplineerd een dieetprogramma te volgen. In het begin zal het even wennen zijn wat betreft die bijwerkingen. Hoe meer vetconsumptie, hoe meer bijwerkingen, zoals olieachtige of vettige ontlasting, darmkramp en een plotselinge behoefte tot ontlasting en winderigheid met of zonder olieachtige afscheiding. Maar ook losse, zachte ontlasting kan voorkomen. Deze neveneffecten hebben ook een waarschuwende functie en geven aan dat er teveel vet is gegeten. Het klinkt waarschijnlijk vervelend, maar het dieetprogramma kan die bijwerkingen dus tot een minimum beperken.
Calorieën en vet
Kip is bijvoorbeeld vetarm en eiwitrijk. Kalkoenborstvlees en parelhoen zijn zelfs nog vetarmer, maar iets duurder. Een normaal portie van dit gevogelte zal 10-15 gram vet bevatten. Daarvan verlaat 2,5-4 gram het lichaam via ontlasting. Een hamburger met friet bevat maar liefst 80 gram vet, met 20 gram vetontlasting tot gevolg. Op de etiketten van de producten staat hoeveel vet erin zit. Ook zijn er calorielijsten en -checkers. Het beste is het om de vetinname te spreiden over de dag. Dus niet ’s avonds die hamburger met friet verorberen en de rest van de dag geen vet eten. Een beetje vet consumeren is namelijk goed voor het lichaam. Vet helpt onder andere bij het opnemen van vitamines in het lichaam. Maar teveel vet wordt opgeslagen in het lichaam. Na verloop van tijd is de kans groot dat het een manier van leven wordt, inclusief het regelmatige bewegen, en is het mogelijk om het juiste gewicht vast te houden.
In onderstaand schema is te zien wat de aanbevolen hoeveelheid calorieën en vet per dag is voor zowel een man als een vrouw.
Man | Dagelijkse colorie streefwaarde | Maximale hoeveelheid vet per maaltijd | Maximale toegestane hoeveelheid vet per snack (1 per dag) |
Weinig beweging | 1800 | 19 gram | 3 gram |
Gemiddeld tot veel beweging | 1800 | 19 gram | 3 gram |
Vrouw | | | |
Weinig beweging | 1400 | 15 gram | 3 gram |
Gemiddeld tot veel beweging | 1800 | 19 gram | 3 gram |
Ter vergelijking, een gemiddeld bewegende man en vrouw heeft respectievelijk 2500 en 2000 calorieën per dag nodig. Echter de hoeveelheid calorieën die je eet moet je dus ook verbruiken. Anders stijgt het gewicht. Om gewichtsverlies te bereiken moet je dus minder calorieën eten. Maar aangeraden wordt om minimaal 1200 calorieën te eten, dit ter voorkoming dat het stofwisselingsproces wordt aangetast.
Alli eetrecepten en de Schijf van Vijf
Er zal in Europa waarschijnlijk net zo'n industrie ontstaan rondom Alli als in de Verenigde Staten, waar reeds meer dan 5 miljoen mensen gebruik maken van het product. Er zijn kookboeken en websites verschenen met diverse verantwoorde recepten. Uiteindelijk komen deze recepten neer op het juiste gebruik van de bekende Schijf van Vijf. Elke maaltijd moet idealiter kleine porties van alle vijf de categorieën bevatten. Deze maaltijdschijf bestaat uit de volgende vijf categorieën:
Zetmeelrijke producten
Aardappelen, brood, (ontbijt)granen, pasta, peulvruchten en rijst. Deze voedingsmiddelen bevatten in verhouding tot hun gewicht en volume namelijk weinig calorieën, maar veel voedingsstoffen. Aan te raden is om volkoren producten te gebruiken.
Groente en fruit. Deze voedingsmiddelen hebben vergelijkbare eigenschappen als de eerste categorie. Daarnaast verbeteren groente en fruit de stoelgang en geven ze een voldaan gevoel na elke maaltijd.
Ei, vis, vlees en zuivelproducten
In deze producten kunnen veel verzadigde vetten zitten. Daarom is het de bedoeling om de halfvolle en magere varianten te eten. En liever ook geen eigeel. Daarnaast is het van belang om tweemaal per week vis te eten, waarvan tenminste één een vette vis moet zijn. Vissoorten als haring, makreel, sardientjes, tonijn en zalm zijn namelijk rijk aan omega-3 vetzuren, die weer niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt. Kaas, melk, soja en yoghurt zijn belangrijk voor de calciumtoevoer.
Olie en vetten
Deze producten komen om de hoek kijken bij het bereiden van de maaltijden en het besmeren van brood. Vetten leveren vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. Olie levert vitamine E en essentiële vetzuren. Het beste is om producten met zo min mogelijk verzadigde vetten te nemen. Ook transvetten (te vinden in gebak, hartige snacks, koek en patat) zijn uit den boze.
Dranken
Via voedsel komt er gemiddeld 1 liter water per dag het lichaam binnen. Daarnaast moet er nog 1,5-2 liter water gedronken worden, afhankelijk van de leeftijd. Dranken zonder calorieën zijn aan te raden. Hieronder vallen suikervrije frisdranken, (mineraal)water en koffie en thee (maar zonder melk en/of suiker). Teveel vruchtensappen en frisdranken wordt afgeraden, omdat een groot glas al snel 70-85 calorieën bevat.
Lees verder