Laxeerpillen en lijnen: geen gunstig effect, wel schade

Wanneer het afvallen van gewicht moeilijk gaat, denken sommige mensen aan laxeertabletten. Met behulp van laxeerpillen hopen ze een vreetbui te compenseren. Dat dit geen zin heeft, zal in dit artikel toegelicht worden. Ook zal het gevaar van frequent en onjuist gebruik van laxeerpillen besproken worden. Iedereen kan tegenwoordig aan laxeerpillen komen. Ze liggen gewoon in de schappen van de bekende drogisterijen, naast de paracetamol. Je hebt geen recept nodig en je kan er zoveel halen als je wilt. In de bijsluiter wordt gewaarschuwd voor gewichtsverlies bij onjuist gebruik. Juist dat heeft sommige mensen op het idee gebracht om de laxeerpillen te gebruiken bij het lijnen. Want dan kun je toch af en toe wat lekkers, ongezonds eten en kom je toch niet aan…toch?

Laxeerpillen laten je niet afvallen

Helaas, het is niet zo dat je door het slikken van laxeerpillen kan eten wat je wilt en dat je niet aankomt. Mensen zijn in die veronderstelling doordat ze denken dat alles er meteen weer uitkomt. Het proces in je darmen wordt er inderdaad mee versneld, maar toch worden de voedingsstoffen al uit het voedsel gehaald, voordat het er weer uit komt. Je verliest op deze manier alleen de afvalstoffen sneller, maar deze zou je lichaam toch al kwijt raken.
De laxeerpillen hebben namelijk effect op de dikke darm, terwijl in de dunne darm die daarvoor zit de voedingsstoffen al uit het voedsel gehaald worden.

Toch lijkt het slikken van laxeerpillen soms effect te hebben doordat je buik platter lijkt en je gewicht misschien toch een klein beetje daalt. Het kleine gewichtsverlies komt doordat je darmen helemaal leeg zijn. Daar zit dus geen gewicht meer in. Daardoor krijg je ook een kleinere darminhoud, wat er voor zorgt dat je buik iets strakker lijkt. Maar realiseer je dat het niets te maken heeft met vet kwijtraken en dat het een klein schijneffect heeft, terwijl er grote schadelijke gevolgen tegenover staan.

Gevolgen van het onjuist gebruiken van laxeerpillen

Laxeerpillen hebben voor het afvallen dus geen positieve effecten. Ze hebben echter wel negatieve effecten op je lichaam! Dat gebeurt al wanneer je laxeerpillen enkel in kleine dosering gebruikt tijdens een te lange periode, laat staan wanneer je een veel te hoge dosering slikt. Veel mensen die laxeerpillen slikken om af te vallen slikken een veel te hoge dosering. Dat komt doordat het lichaam gewend raakt aan de pillen en daardoor steeds meer werkzame stoffen nodig heeft om het zelfde effect te behalen. Let op: met effect worden hier de buikkrampen en hoeveelheid ontlasting bedoeld en niet het verlies aan gewicht. Die buikkrampen en ontlasting geven mensen het gevoel dat het effect heeft op het gewichtsverlies (wat dus niet zo is) en daarom gaan ze meer slikken, zodra ze merken dat de buikkrampen en ontlasting minder worden.

Hieronder vind je mogelijke bewerkingen van het onjuist gebruik van laxeerpillen:
  • Het dalen van je kalium niveau: kalium heb je nodig om je spieren te laten werken. Het gebrek aan kalium kun je merken aan krampen in je spieren. Dat een laag kalium niveau gevaarlijk is, zul je zeker beseffen als je jezelf bedenkt dat je hart ook een spier is! Het gebrek aan kalium kan ook je nieren en lever beschadigen.
  • Je vochthuishouding raakt ontregelt: je lichaam kan zich aan gaan passen aan de laxeerpillen en daardoor bijvoorbeeld vocht vasthouden waardoor je zelfs een tegengesteld effect krijgt. Daarbij heb je kans op een lage bloeddruk wat duizeligheid, flauw vallen, een zwak gevoel en een licht gevoel in het hoofd kan veroorzaken.
  • Te kort aan vitaminen en mineralen: door een te kort aan vitaminen en mineralen kun je bloedarmoede krijgen.
  • Verslaafd raken aan laxeerpillen: je hebt kans dat je uiteindelijk niets meer durft te eten wanneer je geen laxeerpillen geslikt heb.

Vraag hulp!

Dat je het gebruik van laxeerpillen overweegt om af te vallen of dat je ze daar al voor gebruikt, is een signaal dat je hulp nodig hebt. Je hebt of hulp nodig om op een gezonde manier af te vallen of je hebt hulp nodig om te beseffen dat je niet verder af hoeft te vallen. Dat hangt natuurlijk af van je gewicht. De BMI (Body Mass Index) is een goede maatstaf om te zien of je eigenlijk wel af moet vallen of dat je een gezond gewicht hebt en hooguit wat strakker in je vel wilt komen te zitten. Besef je dat je dan moet trainen (in gezonde mate) en juist goed moet eten voor de brandstof voor je lichaam. Om je BMI te berekenen kun je terecht op de website van het voedingscentrum.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Automatisch afvallen tijdens je slaap met NachtslankAutomatisch afvallen tijdens je slaap met NachtslankProblemen met uw gewicht, afvallen gewenst? Met Nachtslank kunt u elke nacht gezond afvallen volgens Vitamust. Het is de…
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…

Het wasbord-dieetHet wasbord-dieetWie wil het nou niet? Een wasbord zo strak dat je er een knikker op kunt laten stuiteren. Waarschijnlijk denk je dat je,…
Obesimed, hoe werkt het?Obesimed, hoe werkt het?Obesimed is een afslankmiddel wat vrij te verkrijgen is bij de drogist, apotheek en gezondheidswinkel. Wat zijn de voor…
Reactie

C. Laudia, 03-06-2010
Hallo ik gebruik al 17 jaar een hoge dosies laxeertabletten ben inderdaad begonnen omdat ik wou afvallen maar slik ze nu nogsteeds omdat mijn darmen niets meer doen.
Wat ik erg jammer vind is dat er erg weinig over bekend is er zijn instellingen voor anorexia, boulimia, gokverslaving enz maar als je verteld dat je een laxeer verslaving heb dan gaan alle deuren dicht.
Ben echt radeloos op zoek naar hulp. Reactie infoteur, 04-06-2010
Hallo,

goed dat je op zoek bent naar hulp. Het verschijnsel dat je door het gebruik van laxeerpillen, ze later nodig hebt om je darmen op gang te komen komt vaker voor. Ben je al naar je huisarts gegaan? Hij zou je verhaal echt seieus moeten behandelen en zowel naar je darmen als naar je verslaving moeten kijken.
Zorg er verder voor dat het probleem niet groter wordt (steeds meer pillen) en probeer juist de hoeveelheid pillen per dag te beperken. Klein stapjes maken!

Groeten Mabe

Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.