Uit de ban van eetbuien

Uit de ban van eetbuien Een opvallende kijk op het probleem van eetbuien is die van schrijfster Joanna Kortink. Haar boek 'Uit de ban van eetbuien' is in Nederland al een bestseller, maar onlangs is haar iets gelukt dat maar voor heel weinige Nederlandse schrijvers op dit vakgebied is weggelegd: als ''Breaking the spell of Binge-eating" is haar boek nu ook op de Amerikaanse markt. Een persoonlijk interview over een persoonlijk probleem - en de oplossing. Haar visie op eetbuien is niet dat je je moet concentreren op het probleem; schrijfster en psychotherapeut Joanna Kortink richt zich liever op de oplossing. Dat wil zeggen dat (durven) dromen een rol speelt bij het vrijkomen uit de ban van je eetbuien, en dat het niet gaat om je eetgedrag zelf, maar om jou als persoon: een mens die groei, geluk en zelfontplooiing waard is. Vanwege die inspirerende visie én ter gelegenheid van het verschijnen van de internationale uitgave van haar bestseller 'Uit de ban van eetbuien' hier een persoonlijk interview met Joanna Kortink. Een verhaal over haar persoonlijke worsteling met eetbuien, en over de manier die zij vond om ervan af te komen. Een manier die zij nu graag deelt via haar boeken. Met succes: haar boeken bestormden de bestsellerlijsten van alle (online) boekhandels. En nu is ze zelfs aan Amerikaans succes toe!

Schrijfster en psychotherapeut Joanna Kortink: 'Ik heb dertig jaar van mijn leven geworsteld met een eetstoornis. Als iemand destijds had voorspeld dat ik hierover ooit een zelfhulpboek zou schrijven, had ik het nooit geloofd. Een eetstoornis is een hel. Ik schaamde me verschrikkelijk, niemand wist het. De ommekeer kwam, toen een psycholoog op mijn twintigste zei dat dat dit probleem mogelijk altijd zou blijven spelen, dat ik er misschien nooit meer vanaf zou komen. 'No way!' was de reactie, recht vanuit mijn hart. Ik ervoer opeens sterk een soort natuurrecht om mijn leven voluit te leven. Ik besloot zelf de hulpverlening in te gaan."

De doorbraak

Joanna: "Maar hoewel ik afstudeerde, bleef mijn eetprobleem. De doorbraak kwam toen ik op een dag een intense droom kreeg, die zich vervolgens bleef herhalen. In die droom zag ik mezelf niet vanuit mijn negatieve zelfbeeld, maar als voluit levende vrouw, met een normaal lichaam en stralende ogen. Ik besefte dat dat mijn diepste verlangen was. Toen ben ik de saboterende negatieve stemmetjes in mijn hoofd, die me vertelden wat ik allemaal niet kon en niet was, concreet van repliek gaan dienen. Dat lukte steeds beter. Ik kón die vrouw met dat gezonde gewicht zijn, ik kon die vrouw met die stralende ogen zijn!

Uit de ban van de eetbui

Joanna: "Tegen de tijd dat ik mijn therapeutische praktijk opende, was ik van de eetstoornis af. Die droom was een geschenk uit de hemel. Hierdoor werd ik me bewust van een diep verlangen, van diep in mij verborgen vermogens, en dat veroorzaakte een ommekeer. Dat ik over de genezing van een eetstoornis een zelfhulpboek schreef kwam, net als mijn praktijk, voort uit de vraag. Geinspireerd door mijn verhaal vroegen mensen naar een boek over mijn werkwijze. Dat was er niet, en ik ging schrijven. Bij de eerste poging een uitgever te vinden, was het raak. Inmiddels is ‘Uit de ban van eetbuien al negen keer herdrukt, en gevolgd door meerdere andere boeken over gezonde eetgewoontes. Mijn motto is 'dream, and you will reach your goal.' In mijn praktijk laat ik mensen bijvoorbeeld een scenario of collage maken dat symboliseert wie ze over vijf jaar willen zijn, waar ze dan willen staan in hun leven. Mensen zijn vaak het contact kwijt met hun droom, het beeld hoe het kán zijn. Via zo'n scenario kun je de gewenste situatie naar je toetrekken. Vaak hoor ik naderhand dat de droom echt waarheid is geworden. Bij mijn boek horen bewustzijnskaarten met spreuken. Eén ervan is: 'Elk moment is een nieuwe kans.' Daar geloof ik in. Houd je verlangen levend!"'

Tot slot

Uit de ban van eetbuien’ is het eerste therapeutische boek in Nederland dat als luisterboek is verschenen. Ook is Joanna de eerste op haar vakgebied die door een Amerikaanse uitgever benaderd is om haar boek uit te brengen. "Breaking the spell of Binge-eating" is inmiddels in Amerika en Engeland uitgebracht. Binnenkort volgen andere landen....
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binge eating en de rol van gezamelijke maaltijdenBinge eating en de rol van gezamelijke maaltijdenBinge eating disorder is een eetstoornis waarbij men in een korte periode een grote hoeveelheid voedsel tot zich neemt.…
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…
Eetbuistoornis (Binge eating), regelmatig eetbuien hebbenEetbuistoornis (Binge eating), regelmatig eetbuien hebbenEetbuistoornis wordt in het Engels binge eating genoemd, is een psychische stoornis die behoort tot de eetstoornissen. B…
Eetbuistoornis en overetenAnorexia nervosa en bulimia nervosa zijn inmiddels veel gehoorde termen, geassocieerd met ernstige risico's en negatieve…

Somatoline Afslankcrème: Werkt afslanken met deze kuur echt?Als we de reclames op TV mogen geloven belooft de Somatoline Cosmetic afslankcrème echte wonderen te verrichten. Zo zou…
Dieet: de waarheid over Montignac, Sonja Bakker en AtkinsDieet: de waarheid over Montignac, Sonja Bakker en AtkinsMoet er echt nog meer worden geschreven over dieten? Ja. Ten eerste omdat alle artikelen over het dieet de resultaten be…
Bronnen en referenties
  • Joanna Kortink, psychotherapeut en schrijfster
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.