Het Cambridge dieet
Er zijn vele dieten die stellen dat u veel gewicht kunt verliezen in korte tijd. Dagelijks worden er nieuwe dieten uitgevonden maar het Cambridge Dieet bestaat al 25 jaar. Wat houdt dit dieet in en wat mag u ervan verwachten maar ook de voor- en de nadelen van dit dieet.
Wat houdt het Cambridge dieet in?
Het Cambridge dieet is in de jaren zeventig ontwikkeld door dr. Alan Howard, voedingswetenschapper aan de Cambridge universiteit in Engeland. Het dieet is opgezet als een volledig voedingssupplement met alle voedingsstoffen welke een lichaam nodig zou hebben maar met zeer weinig calorieën en koolhydraten.
Tijdens het dieet zijn er verschillende fases te onderscheiden, fases waarin u alleen gebruik maakt van maaltijdvervangers en fases waarbij de maaltijdvervangers worden gecombineerd met een of meerdere lichte maaltijden. Hoelang elke fase duurt is afhankelijk van het startgewicht en het gewicht dat bereikt wil worden. Overigens wordt dit dieet gevolgd onder leiding van een consulent en tevens ervaringsdeskundigen die het plan samen met u opstelt.
Tijdens de diverse fasen wordt er gebruik gemaakt van maaltijdvervangers welke in 15 verschillende varianten verkrijgbaar zijn (shakes, soepen, repen en pap). Deze maaltijdvervangers zouden volledig voorzien in alle voedingsstoffen welke het lichaam nodig heeft maar beperken de calorie inname. Per maaltijdvervanger krijgt u circa 154 binnen waardoor het mogelijk is dat u in bepaalde fases niet meer dan 500 calorieën per dag binnen krijgt, dit ligt ver onder het door de wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen minimum van 1200 calorieen per dag. Bovendien bevatten deze maaltijdvervangers zeer weinig koolhydraten waardoor uw lichaam na enkele dagen dieet de eigen opgeslagen koolhydraten zal gaan verbruiken en vervolgens de opgeslagen vetvoorraad zal aanspraken.
Na een fase waarbij u alleen de maaltijdvervangers gebruikt zijn er ook fases waarbij geleidelijk weer wordt overgegaan op normaal voedsel en waarbij lichte maaltijden mogen worden gebruikt. Door deze overgangsfases zou u, met behulp van de consulent, verantwoord leren eten waardoor het gewichtsverlies ook blijvend zou zijn en het jojo-effect wordt voorkomen.
Bij dit dieet zal per dag minimaal 2.5 liter water moeten worden gedronken (zonder koolzuur) om bijverschijnselen als hoofdpijn, uitdroging en misselijkheid te voorkomen.
Naast het eten besteed het gehele programma ook aandacht aan bewegen, gelet op de lage calorie inname zijn dit vormen van bewegen met een lage intensiteit (bijvoorbeeld wandelen en oefeningen met een rekband)
Op wie is het dieet voornamelijk gericht?
Dit dieet richt zich voornamelijk op mensen met een overgewicht, obesitas of morbide obesitas en is geschikt voor mensen met een BMI (Body Mass Index) van meer dan 25
Welke resultaten kunnen ermee worden behaald?
Elk lichaam is anders en reageert anders op dit dieet. Volgens de makers en uit ervaring is echter gebleken dat er gemiddeld tussen de 6-10 kilo per maand kan worden afgevallen. Dit is veel meer dan wat door voedingsdeskundigen in het algemeen als gezond wordt gezien, namelijk 1 kilo per maand.
Mogelijke bijwerkingen van het dieet
Bij het Voedingscentrum heeft zich een aantal dieetvolgers met klachten als hoofdpijn, duizeligheid, obstipatie of juist diarree en misselijkheid gemeld. Daarnaast zijn er op internet ook voldoende berichten te vinden over haaruitval hetgeen er al op duid dat er geen sprake is van een volwaardige voeding.
Voordelen
- Uitermate geschikt voor mensen met een groot overgewicht bij wie andere dieten niet of onvoldoende resultaat geven.
- Het dieet is eenvoudig. Je hoeft zelf geen maaltijden samen te stellen of calorieën te tellen, gewoon het volgende pakje uit de kast pakken en eten maar.
- Het dieet wordt door sommige zorgverzekeraars vergoed.
- Je valt snel en veel af, al na twee dagen begint je lichaam vetten te verbranden.
- Volgens ervaringsdeskundigen zou er geen sprake zijn van hongergevoel alhoewel er ook berichten zijn dat dit juist wel het geval zou zijn.
Nadelen
- Er mag in het begin alleen gekozen worden uit kant-en-klaarvoedsel, voor iemand die van eten houdt kan dit saai zijn. Zeker als je partner of huisgenoten wel normaal eten kan het moeilijk zijn om vol te houden.
- Met circa 500 calorieën op een dag staat dit dieet gelijk aan een crash dieet, iets was door alle voedingsdeskundigen wordt afgeraden. Door de lage calorie inname bestaat een grotere kans op afbraak van spierweefsel dan bij een dieet waarmee je geleidelijk afvalt.
- Het voedingspatroon op zich verandert niet. In de laatste fase is er wel begeleiding door de consulent maar deze nieuwe eetgewoonten zijn niet over een lange periode ingesleten zoals het geval is bij een gewoon dieet, de kans op terugval is dan ook groot.
- Het wordt absoluut afgeraden dit programma te starten zonder deskundige en het liefst medische begeleiding, dit geeft op zich al aan dat er risico’s verbonden zijn aan het programma . Bovendien zal het voor sommige drukbezette mensen lmoeilijk zijn deze afspraken regelmatig in te plannen.
- De begeleiding is gratis maar de maaltijden zullen wel moeten worden aangeschaft voor circa EUR 2.25 per stuk. Dit komt neer op gemiddeld EUR 50,00 per dieetweek. In het begin zullen de kosten hoger zijn.
- De lage calorie inname kan leiden tot een slap gevoel
- Je krijgt van bepaalde stoffen toch te weinig binnen (bijvoorbeeld calcium)