Gezonde geest in een gezond lichaam
Iedereen kent deze kreet wel, maar realiseren we ons ook wat dit exact wil zeggen? Bijvoorbeeld overgewicht wat niet door een ziekte of medicijnen is veroorzaakt alleen bestrijden met een dieet is meestal geen lang leven beschoren. De eetgewoonte veranderen, het besef wat overgewicht met het lichaam doet en de balans tussen leven en eten (het mag geen obsessie worden) zijn essentiële onderdelen om het proces te veranderen.
Het ontstaan van overgewicht
Overgewicht wat niet door een ziekte of medicijnen veroorzaakt is, is niet altijd door teveel eten veroorzaakt. Als je dus genoeg hebt van je overgewicht en er iets aan wil doen, zal je eerst inzichtelijk moeten krijgen waar de bron / de oorzaak ligt.
Dit kan met behulp van een diëtiste, maar je kunt ook zelf bekijken waar dit mogelijk aan ligt, of in ieder geval zaken uitsluiten.
Er zijn een aantal aspecten waar je naar kunt kijken:
- Tijdstip van de maaltijden (grofweg kan je de 3 maaltijden verdelen over zo’n 10 uur).
- Is 10 uur niet haalbaar en moet dit urenaantal opgerekt worden, voeg er dan in de ochtend- en middaguren een gezond tussendoortje in.
- Neem als vrouw - met normale beweging - niet meer dan 2000 calorieën tot je (bij meer activiteiten mag dit zo’n 2200 calorieën zijn). Voor mannen ligt dit zo’n 500 calorieën hoger.
- Het aantal vetten in balans houden en de verzadigde vetten tot een minimum beperken (is via allerlei website goed in kaart te brengen, bijv. caloriechecker.nl).
- Bekijk goed hoeveel zout je tot je neemt (direct en indirect in producten verwerkt)
- Neem voldoende beweging (denk hierbij aan in ieder geval een half uur per dag).
- Is de verhouding tussen eiwitten vs. vetten vs. koolhydraten in de dagelijkse voeding in balans?
- Wat voor alcohol neem je gemiddeld op dagbasis tot je?
De aanpak
Als dit allemaal in balans is, is het goed een huisarts te raadplegen. Het spreekt voor zich dat als de balans er niet is en dit kan aan te weinig beweging liggen, of te laat voor het slapen gaan de avondmaaltijd nuttigen of te vette voeding, dit een reden kan zijn dat je overgewicht hebt.
Het is goed om met de uitkomst – en deze moet eerlijk zijn, je houdt immers alleen jezelf voor de gek – naar de huisarts of diëtiste te gaan. Men heeft snel in beeld hoe je dit aan kunt pakken. Ben je zelf in staat dit te doen, is dat uiteraard ook goed. Maar experimenteren met je lichaam is niet echt verstandig. Je voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezond lichaam.
De geest
Maar inzichtelijk te krijgen waarom je overgewicht hebt is een, maar het op te lossen – en zeker voor de lange duur – vergt meer dan alleen een dieet. Immers, afvallen is de eerste stap, maar op gewicht blijven is veel moeilijker. Een andere leefstijl is essentieel en daarbij is de bewustwording de belangrijkste stap, maar alleen met voeding bezig zijn een obsessie kan worden.
Je bent wat je eet
Dit hoor je vaker en kan heel confronterend zijn, maar het is wel correct. Neem je regelmatig een vette hap - naast of in plaats van je normale maaltijd - dan weet je wat voor “rotzooi” je lichaam binnen krijgt. Daarmee zeg je eigenlijk dat het niet belangrijk is om voor je lichaam te zorgen. Want uit die vette hap haar je geen belangrijke voedingstoffen en vermeerder je je vetcellen in hoog tempo.
Dit maakt het niet gemakkelijker om die mogelijk lekkere vette hap te laten staan, maar het pijnpunt is wel duidelijk. En als er al meerdere pogingen zijn ondernomen is het verstandig om hier professionele hulp voor in te roepen.
Voorbeeld zoals maagverkleining dwingt af – je kunt immers niet meer binnen krijgen – maar belangrijker is het tussen de oren goed en helder te krijgen wat je je lichaam aandoet op de korte maar vooral ook de lange termijn (met een flink overgewicht belast je o.a. je organen en je botten veel meer).
Overgewicht wordt een steeds groter probleem in Nederland en steeds meer scholen zijn actief met goede voorlichting en begeleiding, maar de ouders spelen hier ook een belangrijke rol in. Is voeding niet belangrijk voor zichzelf dan toch zeker voor de jeugd.