Dieet: caloriearme diëten

Dieet: caloriearme diëten Caloriearme diëten zijn een vorm van dieet waarbij men de hoeveelheid calorieën die men op een dag binnen krijgt nauwlettend in de gaten houdt. Het uitgangspunt is dat hoe minder calorieën men binnenkrijgt, hoe meer men afvalt. Het bierdieet, het broodwisseldieet, het fruitdieet en het soepdieet zijn populaire calorie arme diëten.

Bierdieet

Afvallen door bier te drinken? Het klinkt als een sprookje! Het bierdieet is met name geschikt voor mannen en blijkt in de praktijk voor wel een kilo gewichtsverlies per twee weken te zorgen. Het uitgangspunt van het bierdieet is "minder calorieën innemen dan gebruiken = afvallen". Bij veel diëten moet je keer op keer calorieën tellen wat frustrerend en onhandig kan zijn. Bij het bierdieet tel je vooraf de calorieën en bepaal je aan de hand daarvan het aantal biertjes dat je op een dag mag, wat je aanvult met boterhammen.

De richtlijnen van het bierdieet

 • Inname van 1600-1700 calorieën per dag
 • Geen garantie op gezonder leven, wel op gewichtsverlies
 • Soort bier maakt niet uit
 • Groenten, fruit, vette vis en noten zijn toegestaan

Broodwisseldieet

Het broodwissel dieet is geïntroduceerd door de Nederlandse arts C.M. Vos. Het uitgangspunt van het broodwisseldieet is het om de dag enkel brood eten, volkorenbrood of meergranenbrood genieten de voorkeur. Op een zogenaamde 'brooddag' mag men enkel water en zwarte koffie en thee drinken. Beweerd wordt dat je in combinatie met beweging twee kilo per week kwijt kan raken.

De richtlijnen van het broodwisseldieet

 • Om de dag een brooddag
 • Om de dag een 'normale' dag waarop je gevarieerd moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen (waaronder veel groenten en fruit)
 • Sla geen maaltijden over op de 'normale' dagen

Calorieëndieet

Het uitgangspunt van het calorieëndieet is het verminderen van de hoeveelheid calorieën die men op een dag binnen krijgt. Je leert gaandeweg welke voedingsmiddelen veel calorieën bevatten en welke weinig, en welke gezonder voor het lichaam zijn en welke minder gezond.

De richtlijnen van het calorieëndieet

 • Verdeel je momenten dat je eet in zes delen: het ontbijt, de lunch en diner en drie tussendoortjes
 • Houdt bij hoeveel calorieën je per eetmoment binnen krijgt

Fruitdieet

Het fruitdieet is een dieet dat vrij gemakkelijk vol te houden is, voor gewichtsverlies zorgt én nog heel erg lekker is ook! Bij het fruitdieet wissel je twee dagen van enkel fruit eten af met een dag waarop je gevarieerd andere voedingsmiddelen tot je neemt.

De richtlijnen van het fruitdieet

 • Verdeel de eetmomenten zo veel als mogelijk over de dag
 • Eet voldoende eiwitten
 • Zorg voor voldoende beweging
 • Slik dagelijks één à twee multivitaminetabletten
 • Vermijd druiven, bananen en avocado's (deze bevatten zeer veel calorieën)

Soepdieet

Het soepdieet is een dieet waarbij men een week van voornamelijk groentesoep eten afwisselt met een week normale voeding. Het soepdieet heeft een zuiverende werking op het lichaam en kan zo lang mogelijk volgehouden worden als men wenst.

De richtlijnen van het soepdieet

 • Eet dagelijks zo veel soep als je wilt (zelfgemaakte groentesoep)
 • Vul de soepmaaltijden aan met bepaalde voedingsmiddelen op bepaalde dagen (dag 3 is bijvoorbeeld bananendag, dag 2 groentedag)

Overige calorie-arme diëten

Naast de diëten die hierboven besproken zijn bestaan er nog veel meer diëten die een verminderde calorie-inname als uitgangspunt hebben. Er bestaan diverse afslankproducten die je in één drankje of reep een afgewogen hoeveelheid calorieën geven, zodat je zelf niet constant hoeft te gaan tellen of je niet te veel calorieën binnenkrijgt met een bepaald product. Voorbeelden van dergelijke maaltijdvervangers zijn:
 • Herbalife
 • Modifast
 • Slimfast
 • Weight Care

Het is bij deze producten erg belangrijk dat je naast de producten zelf zorgt voor voldoende inname van groenten en fruit. Deze ontbreken namelijk in de meeste maaltijdvervangers.
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel gewicht verliezen; het soepdieetSnel gewicht verliezen; het soepdieetHet soepdieet is een dieet dat gebruikt wordt voor ziekenhuispatiënten die snel gewicht moeten verliezen voor het onderg…
MaaltijdvervangersMaaltijdvervangersMaaltijdvervangers zijn ontstaan uit de astronautenvoeding. Ze helpen mee met gewichtsverlies en geven toch de benodigde…
Kilo's afvallen met het soep dieetKilo's afvallen met het soep dieetHet soep dieet is een dieet om gegarandeerd veel af te vallen in een korte periode. Met het soepdieet zullen de kilo's b…

Van deze diëten val je (verkeerd) afJe wilt afvallen, maar hebt de keuze uit tientallen hypes. Veel diëten richten zich op één theorie die in het hele voedi…
Dieet: vasten en ontgiften diëtenDieet: vasten en ontgiften diëtenEr bestaan zo veel diëten dat het lastig is een dieet te vinden dat bij jouw wensen aansluit. Vasten en ontgiften diëten…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.