Afvallen. Hoe doe je dat?

Afvallen. Hoe doe je dat? Afvallen is moeilijk. Ook al weet je dat het hard nodig is omdat je last hebt van die extra kilo's die je met je meesleept, lichamelijk, maar zeker ook geestelijk, is het heel moeilijk om die figuurlijke knop om te zetten en er echt voor te gaan. Nee zeggen tegen al die dingen die je nu juist zo graag lust. Toch, is dat één van de manieren om van die ongewenste extra kilo's af te komen.

Slank en gezond

Iedereen weet dat frisdranken en fastfood en snelle kant-en-klaar producten niet goed voor je zijn en zeker niet als je wilt gaan afvallen. Daarom is dat het eerste wat men vaak laat staan wanneer men met een afslankkuur wil gaan beginnen. Fastfood is zó slecht voor je lichaam dat het ook wel ‘junkfood’ word genoemd, en dat zegt eigenlijk al meer dan genoeg nietwaar? De nare bijsmaak van die naam geeft al beter aan hoe je tegen dit verleidelijke maar ongezonde voedsel zou moeten aankijken en dan niet alleen tijden de afslankkuur maar altijd, iedere dag tijdens je leven.

Iedereen heeft zijn eigen bouw

Wat belangrijk is, is dat je eerst eens moet beseffen dat iedereen zijn eigen bouw en aanleg heeft. Ons lichaam is verschillend net als onze smaak en gevoelens en ideeën ten aanzien van het leven en zo is dus ook de omvang en de werking van ons lichaam verschillend. We kúnnen gewoon niet allemaal even slank zijn! Ook al willen we dat nog zo graag. Het is vechten tegen de natuur en dat is een strijd die je nooit zult winnen want dan jojo je toch weer terug naar het vorige gewicht, zeker als je niet anders gaat eten dan dat je deed voor je ging afvallen. Wat je wél kunt doen en wat ook zeker in jou persoonlijke macht ligt is zorgen dat je lichaam zo gezond mogelijk is en als je gezondheid optimaal is dan zit je vanzelf ook goed in je vel. Wanneer dat het geval is zul je ook sneller tevreden zijn met hoe jouw lichaam ís, of het nu slank is of wat voller. Je zult dan ook vanzelf het voor jou goede gewicht behalen en zult dan nooit overmatig zwaar zijn omdat gezonde voeding alle dikmakende producten uitsluit.

Het is niet altijd je aanleg…

Dat mensen te zwaar zijn heeft echt niet alleen met aanleg te maken maar wel alles met de verkeerde voedselkeuze, uitzonderingen daargelaten natuurlijk want als er echt iets aan de hand is met je stofwisseling dan veranderd dit alles natuurlijk.

Om echt af te vallen en ook op dat lagere gewicht te blijven moet je dus niet met een crashdieet beginnen omdat dit alleen maar een tijdelijke vermagering zal betekenen want je kunt dit dieet niet blijven volhouden en zult dus op een gegeven moment weer normaal moeten gaan eten waardoor je dus het bekende jojo effect krijgt. Uiteindelijk zul je dan weer terugkomen op hetzelfde te hoge gewicht en kun je weer opnieuw gaan balen. Tot dat….

Wéét wat je eet

Tot dat je bewúst na gaat denken over wat voedsel voor je doet, en dat is heel veel. Het maakt je sterk en gezond en zorgt dat je immuunsysteem omhoog gaat zodat je ook minder vatbaar zult zijn voor aandoeningen en ziektes. En als je een evenwichtig voedingspatroon hebt zal je gewicht helemaal vanzelf gaan zakken op dat aantal kilo’s dat bij jouw lichaam past.
Eigenlijk weet je het wel natuurlijk: veel water drinken, zeker 1.5 tot 2 liter per dag. Water is enorm goed voor je en ook water helpt je gezond te worden en te blijven. Je lichaam heeft water echt nodig! En geen frisdrank of koffie. Dat kun je wel gebruiken maar desondanks moet je toch die 1.5 tot 2 liter water drinken.

Veel groenten en fruit, dat is ook bekend

Fruit kun je het beste tot je nemen in de ochtend omdat fruit dan veel beter word opgenomen en dit ook heel snel door je lichaam verwerkt word. Beter dan wanneer je fruit eet nádat je iets anders hebt gegeten dus daarom liefst op je nuchtere maag. Hou je niet van fruit? Koop dan een sapcentrifuge en maak zelf je sapjes. Ga niet die dure pakjes en flesjes in de winkel kopen want ook al staat erop vermeld dat er bijvoorbeeld geen suiker inzit, dan zit er naar alle waarschijnlijkheid E951 in, ofwel Aspartaam en dat is nog veel slechter voor je dan suiker. Dus: ‘Laat je niet misleiden door reclame leuzen’. Het is ongezond voor je en duur bovendien. Zorg ervoor dat je verse groenten gebruikt. Niets uit een pot of blik, maar alles vers en zelf bereid. Dan weet je gelijk ook zeker dat je geen ongezonde toevoegingen binnenkrijgt.

Niet teveel koolhydraten

Eet ook niet al teveel brood en aardappelen en zorg ervoor dat het bruin brood is wat je eet. Teveel is niet goed om af te vallen, dus met mate en dat geld ook voor pasta’s en rijst. Wil je écht afvallen neem dan een aantal weken helemaal geen aardappelen of pasta’s of rijst en 1 á 2 boterhammen voor de lunch.

Gebruik géén lightproducten

Lightproducten zijn echt niet wat ze lijken te zijn, in plaats van van vet en/of suikers zitten er andere toevoegingen in, in de vorm van aspartaam, geur en smaakstoffen. Laat ze links liggen want ze schaden meer dan dat ze baat hebben. Koop vers, maak vers!

Vlees en vis

Wel:

Eet met regelmaat vis en gebruik alleen mager vlees zoals mager gehakt, kipfilet, rosbief, biefstuk, varkensfilet, runderbaklappen, entrecote, tartaar, kalkoen.

Niet: varkensgehakt, half om gehakt, hamburgers, lamsvlees, karbonade, varkenslap, slavink, boomstammetje, worst, spek, en ook belangrijk: geen gepaneerd vlees.

Goede ondersteuning

Goede ondersteuning wil zeggen: gezonde voedingsstoffen dus verse voeding waar alle voedingsstoffen nog in zit. Eventueel, tijdens het afvallen, extra vitaminesupplementen zoals een goede multivitamine en vitamine C. En met een 'goed' supplement wordt dan niet bedoelt de vitaminepreparaten die je voor een paar euro al in de supermarkt kunt aanschaffen want dat is gewoon je geld weggooien. In de vitaminewereld is het zo dat de écht goede vitamines ook de dúre vitamines zijn. Dus neem een goed merk want anders schiet je er niets mee op en kun je het net zo goed laten.

Beweging

Heel belangrijk ook, al is het niet altijd mogelijk als je daar lichamelijk niet toe in staat bent. Je hoeft niet per se een paar keer in de week naar de sportschool. Ook zelf kun je oefeningen doen thuis. Kijk daarvoor naar eens op de site van gezondheidsnet.nl of de site van Jesse van der Velden waar je heel veel kunt lezen over afvallen maar, belangrijker nog, een gezonde levenswijze, zodat de afgevallen kilo's er ook daadwerkelijk af blijven terwijl je lichaam gezonder wordt en sterker.

Iedereen is uniek!

Accepteer dat ieder lichaam anders is en dat het voor sommige mensen nu eenmaal niet weggelegd is om maatje 38 te hebben. Weet dat óók jij een gewicht kan bereiken dat voor jou gezond is, waar jij je lekker bij voelt en begin daarom met gezond te eten, niet meer te snacken en veel water te drinken.
© 2009 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Op een gezonde manier naar een gezond gewichtOp een gezonde manier naar een gezond gewichtWeer een crash dieet, weer overmatig veel sporten, weer aan de shakes, weer .. Diëten en afvallen is voor de meeste mens…
Hoe kun je afvallen met yoghurt?Hoe kun je afvallen met yoghurt?Kun je afvallen met yoghurt? Dit blijkt inderdaad zo te zijn! Yoghurt heeft een hele positieve werking voor mensen die g…

Verkeerde schoonheidsidealenHet gangbare schoonheidsideaal is duidelijk: men moet slank zijn. Sterren en modellen spiegelen dat voor, ze zien er gew…
Van deze diëten val je (verkeerd) afJe wilt afvallen, maar hebt de keuze uit tientallen hypes. Veel diëten richten zich op één theorie die in het hele voedi…
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 15-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.