Afvallen: is snel resultaat wel zo effectief?

Afvallen: is snel resultaat wel zo effectief? Na de feestdagen of de periode voor de zomer is de tijd waarop de meeste mensen beginnen met afvallen. Vaak uit een schuldgevoel om de schade van de feestdagen te herstellen of omdat er een strakke buik te zien moet zijn in de zomer. De vraag is of deze tijdelijke pogingen om af te vallen wel zo effectief zijn. De oplossing ligt in het doel op de lange termijn.

Tijdelijk doel is tijdelijk resultaat

Wanneer beginnen de meeste mensen met afvallen:
  • Na de feestdagen
  • Voor de zomer: een sixpack voor op het strand
  • Een speciale gelegenheid: Bijvoorbeeld omdat je gaat trouwen

Het doel is duidelijk, er is vaste periode waarin stevig gelijnd moet worden, en vaak is er een einddatum. Daar ligt de focus op. Kortom: de meeste mensen lijnen met een korte termijn doel. Om dat doel te bereiken gaat men vaak streng op dieet. Na het behalen van het doel wordt men minder streng, en men valt vervolgens weer terug in het oude eetpatroon.

Dat oude eetpatroon is de oorzaak dat je extra gewicht bent aangekomen. De oplossing die de meeste mensen kennen is: lijnen. Dat lijnen is niet je hele leven vol te houden. Dus val je terug op wat je gewend bent: je oude eetpatroon. En als je niet uitkijkt krijg je het jojo-effect.

Nadelen van lijnen en streng diëten

  • Vaak eenzijdig: door weinig eten kom je tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Of de nadruk ligt op eiwitten (teveel eiwitten geeft een belasting voor de nieren), of koolhydraatloos (Overigens: van brood wordt je NIET dik, en je hersenen hebben koolhydraten nodig voor de energie, en kunnen dit nergens anders uit halen).
  • Duur, afslankmiddelen, maaltijdvervangers en vetverbranders zijn in ieder geval "goed" voor je portemonnee, en de vraag is nog of ze werken. De werking zit hem vaak eerder in het weinig aantal calorieën. De vetverbrandende werking is vaak minimaal of zelfs verwaarloosbaar.
  • Ongezond. Streng lijnen of het gebruik van afslankmiddelen is vaak ongezond: door het tekort aan voedingsstoffen, de belasting op het lichaam, het vertragen van de stofwisseling (het lichaam gaat in de spaarstand), minder weerstand.
  • Streng, en daardoor moeilijk vol te houden, en in sociaal opzicht vaak onhandig (gezin, een etentje met vrienden)

Ander nadeel van het geplande lijnen

Door het voornemen af te gaan vallen, en dit te plannen, is er dus een periode vóór je begint. Het gevaar is "dat je het er nog even van neemt". Met de strenge lijnperiode in het vooruitzicht, ga je jezelf nog even extra verwennen. Net iets meer opscheppen dan je normaal zou doen, juist die dingen waar je het meest gek op bent: "straks lijn je het er toch van af". Het meest duidelijke voorbeeld zijn de feestdagen. Die maand mag je extra genieten, het hoort er bij, samen met anderen, eten is gezelligheid. Want in januari begin je met lijnen, jouw goede voornemen. Deze periode vóór het lijnen zou je zomaar enkele kilo's kunnen schelen.

Stop met lijnen: ga voor resultaat op de lange termijn

Veel mensen willen snel resultaat, liefst zonder weinig moeite (de verleiding om afslankmiddelen te gebruiken). Bedenk je goed dat de zogenaamde gezondheids/afslank-industrie zeer gebaat is bij jouw extra kilo's en jojo-effect. De snelwerkende belofte "5 kilo in één week" verkoopt dan ook goed! Maar deze industrie zal jou niet vertellen wat de nadelen zijn.

Je kunt al een heel groot verschil maken door simpelweg gezond te gaan eten. Alleen al die stap, maakt dat je gaat afvallen. Doordat gezond veel minder calorierijk is, kun je er meer van eten en zul je snel vol zitten. Je spijsvertering en stofwisseling zullen beter gaan werken. Je zult meer energie hebben en je fitter voelen, doordat je genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar nog belangrijker:

Door gezond te eten kun je op lange termijn veel beter op gewicht blijven. De voordelen:
  • Makkelijker vol te houden.
  • Stabiel gewicht.
  • Beter toepasbaar in het dagelijks leven.
  • Geen tekorten aan voedingsstoffen.
  • Het kost je niets extra's en kan zelfs goedkoper zijn dan je huidige eetpatroon.
  • Bespaar geld doordat je geen afslankmiddelen nodig hebt.

Wat heb je nodig voor een gezond eetpatroon

  • Het omzetten van de knop om niet meer voor de verleidelijke belofte te gaan van de korte termijn.
  • De wil om je eetpatroon te veranderen.
  • Gezond verstand (lees bijvoorbeeld eens de etiketten op voedingsproducten en trap niet in het idee van afslankproducten: "het is duur dus dan moet het wel goed zijn")
  • Weet waar je informatie vandaan kunt halen over gezond eten. De meest eenvoudige en betrouwbare bron is die van het voedingscentrum.
  • Heb je hulp nodig: verander je eetpatroon onder begeleiding van een diëtist of erkend gewichtsconsulent. Dit wordt vaak vergoedt vanuit de zorgverzekering.
  • Ben je een emotie-eter, of vermoedt je andere eetproblemen, maak gebruik van de online internetbehandeling van: www.eetprobleemdebaas.nl

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Afvallen zonder streng dieetAfvallen zonder streng dieetAfvallen is niet makkelijk. Vaak wordt een dieet gebruikt om van het overgewicht af te komen. Lijnen moet ook vol te hou…
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Voorkom diëten, ga gezond eten!Voorkom diëten, ga gezond eten!Heel veel mensen die willen afvallen, volgen een dieet. Denk aan Atkins, Sonja Bakker of het Ziekenhuisdieet. Gezond ete…

Waarom word ik dik?Waarom word ik dik?Waarom mensen dik worden, heeft meestal met voeding ter maken, soms met een stofwisselingsstoornis of het gebruik van me…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.