Hoe gezond is varkensvlees?
Over varkensvlees in combinatie met een dieet, bedoeld om af te vallen, wordt vaak huiverend gesproken. Varkensvlees roept al snel de associatie op met een sappige rookworst, een speklap of een saucijs. Ook zou varkensvlees het risico op kanker verhogen. Hoe gezond is varkensvlees nu eigenlijk?
Mager en vet varkensvlees
Varkensvlees hoeft niet per definitie vet te zijn. Er is vet en mager varkensvlees. De laatste categorie past uitstekend binnen een energiebeperkt dieet. Mager varkens vlees bevat weinig verzadigde (“ongezonde”) vetten. Voorbeelden zijn fricandeau, achter – en schouderham, varkensfilet, varkenshaas en rollade.
Vette soorten varkensvlees zijn alle soorten worst, speklappen, de hamburger, gehakt, varkenslappen, schouderkarbonades en slavinken.
Puisten
Een andere hardnekkige fabel over varkensvlees, is dat het puisten zou veroorzaken. Puisten hebben te maken met de hormonen en niet met het eetpatroon. Als je allergisch bent voor varkensvlees, zou dit eventueel een reactie in de vorm van puisten kunnen veroorzaken.
Hygiëne
Bij het bereiden varkensvlees is hygiëne belangrijk. Ziektes en bacteriën zoals BRSA, salmonella en de parasiet Toxoplasmose kunnen ook mensen ziek maken. Om de bacteriën te doden, moet je varkensvlees goed gaar laten worden, de plank die je hebt gebruikt om (varkens)vlees op te snijden, goed afwassen en na het bereiden van varkensvlees de handen wassen.
Wat zit er in varkensvlees?
In varkensvlees zit – vanzelfsprekend – eiwit en vet. In varkensvlees zit in verhouding meer ijzer dan in andere vleessoorten. Hetzelfde geldt voor zink.
Daarnaast levert varkensvlees verschillende vitamines. In leverworst zit veel vitamine A. De andere vitaminen die in varkensvlees zitten, zijn B1, B6 en B12.
De nadelen van varkensvlees
Tot zover de voordelen van varkensvlees. Er zijn echter veel tegenstanders van varkensvlees, onder wie de moslims, joden en sommige christenen. Zij eten geen varkensvlees, omdat het volgens de Bijbel of de koran onrein zou zijn.
Het eten van varkensvlees zou een verhoogd risico op kanker, met name darmkanker, met zich meebrengen.
Er wordt ook wel beweerd dat varkensvlees toxisch oftwel giftig zou zijn voor mensen. Dit heeft te maken met het hoge vet- en cholestorolgehalte. Het mensenlichaam heeft cholestorol nodig, voor onder andere vettransport. Maar te veel cholestorol heeft tot gevolg dat slagaders vernauwen.
Varkensvlees zou ook eiwitten bevatten die sneller rotten in de darmen, vanwege hun structuur. Tijdens dit proces komen er veel giftige stoffen vrij . Qua structuur lijken de eiwitten van varkensvlees op de eiwitten die mensen in het lichaam hebben. Het gevolg is dat de eiwitten niet als "lichaamsvreemde stof" worden herkend. De toxines kunnen zo in het bloed of in de lymfe terechtkomen.
De bindweefselstructuren van mensen zouden zwakker worden door varkensvlees. Er ontstaat slijmvorming in pezen, gewrichten en kraakbeen. Dit kan onder andere tot reuma leiden. Varkensvlees bevat virussen, die zich in onze longen kunnen nestelen, met chronische verkoudheid tot gevolg.