Gezonde, caloriearme verjaardagshapjes

Baal jij er ook zo van dat je op verjaardagen de schaal met hapjes aan je voorbij moet laten gaan, omwille van die tien kilo die je kwijt wilt raken? Dat is niet nodig! Er zijn genoeg lekkere hapjes die je heel eenvoudig zelf kunt maken en die weinig calorieën bevatten.

Voorbeelden van hapjes die gezond en caloriearm zijn, zijn de volgende:

  • Ei met ham. Kook twee eieren (c.a. 10 minuten) snijd ze in vieren. Snijd vier plakken achterham door de helft. Wikkel het ei in de ham en doe er een cocktailprikker omheen. Je kunt dit ook met rookvlees in plaats van ham doen.
  • Augurk met ham. Meestal wordt augurk met boterhamworst gecombineerd, maar een augurk smaakt ook prima met een plakje ham eromheen. Boterhamworst is namelijk vet varkensvlees; terwijl ham weinig calorieën en vetten bevat.
  • Blokjes 30+ kaas, met bijvoorbeeld een blokje ananas of een zilveruitje.
  • Fruitspiesjes, met blokjes ananas, partjes mandarijn, stukjes kiwi, appel, druiven… Kortom, al het fruit dat je lekker vind. Snijd het fruit in blokjes of stukjes en spies het aan een satéprikker. Vooral in de zomer is dit een aanrader.
  • Leg ook eens wat plakjes kip – of kallkoenfilet op de schaal.
  • Gekruide soepstengels met een rolletje rauwe ham.
  • Zet eens toastjes op tafel (Melba toast) met diverse soorten smeerkaas light of een zelfgemaakte salade, op basis van yoghurt in plaats van mayonaise. Je kunt zelf een gezonde tonijnsalade maken met tonijn, mayonaise light, kappertjes, zout en peper.
  • Gevulde paprika. Snijd een paprika open, verwijder de zaadjes en snijd hem in de lengte in "schuitjes". Deze vul je met hüttekäse. Strooi er wat aromat op, en je hebt een heerlijke, caloriearme traktatie.
  • Stokbroodjes (bij voorkeur meergranenstokbroodjes) met een blaadje sla en diverse vissoorten, zoals zalm, haring, makreel, of (zelfgemaakte) salade.
  • Bowl, op basis van light sap.
  • Geroosterde groentespiesjes. Je kunt hier van allerlei soorten groenten voor gebruiken, zoals paprika, champignon, courgette en ui. Snijd de groenten in stukjes en rijg ze aan spiesjes. Rooster ze gedurende drie minuten in een grilpan.
  • Snijd een plak roggebrood in vieren en beleg met zalm, roomkaas light of ....vruchtenhagel. Dit laatste lijkt misschien een rare combinatie, maar smaakt heerlijk.
  • Schijfjes komkommer en sherrytomaatjes; deze zijn overigens heerlijk te combineren met een blokje 30+ kaas. Je kunt ook een dipsaus maken, om stukjes komkommer in te dippen. Maak deze dipsaus wel op basis van yoghurt in plaats van mayonaise.
  • Je kunt ook “monchou” hapjes maken, door rolletjes ham te maken waarin je een vulling van roomkaas en ui doet. De zijkanten van het rolletje doop je in een schaaltje peterselie. Helaas is monchou calorierijk, maar gelukkig bestaan er caloriearme varianten, zoals roomkaas light. Dit hapje is vaak erg populair.
  • Maak toastjes met zalm: een gezond tussendoortje, vanwege de omega3-vetzuren!
  • Meloen in ham is een smakelijke combinatie. Snijd de meloen in dunne schijfjes en rol er een plakje ham omheen.
  • Een ander gezond hapje, zijn wraps, gevuld met zalm en paturin of Philadelphia light en ruccola sla. Doe de vulling in de wrap, rol de wrap op en snijd hem in stukjes.

Gezonde, hartige snacks

Voorbeeld van gezonde, hartige snacks die je je gasten kunt voorzetten, zijn een schaaltje nootjes, studentenhaver, rozijnen of Japanse mix, zoute stokjes en zoute popcorn. Nootjes zijn wel calorierijk (600 kcal per 100 gram), maar er zitten vooral gezonde vetten in. Zoute stokjes en Japanse mix bevatten nauwelijks vet en slechts 400 kcal per 100 gram.

Caloriearme taart

Een punt taart bevat zo'n 300 caloriën, een flinke hoeveelheid dus. Als ze zelf een taart bakt, heb je de mogelijkheid om bepaalde ingrediënten, zoals boter, te vervangen voor bijvoorbeeld kwark. Ben je niet zo'n keukenprinses, kies dan voor vruchtenvlaai (zonder slagroom). Dit bevat zo'n 190 kcal per punt.

Yoghurttaart

Hierbij het recept voor yoghurttaart. Het enige wat je nodig hebt, is een pak lange vingers, een literpak Optimel fruityoghurt en 12 blaadjes gelatine. Leg de lange vingers op de bodem van een springvorm. Leg de blaadjes gelatine in koud water. Knijp ze na vijf minuten uit en laat ze in een pannetje met twee eetlepels water oplossen. Roer vervolgens de vruchtenyoghurt door de gelatine. Giet het mengsel op de lange vingers en laat het twee uur opstijven in de koelkast.
Als je een zachte bodem wilt, kun je de lange vingers ook vervangen door eierkoek.

Appeltaart light

"Appeltaart" klinkt erg gezond, maar is het absoluut niet, met 260 kcal per punt. Maar niet getreurd: je kunt ook een caloriearme appeltaart maken. Het recept voor appeltaart light ziet er als volgt uit.

Ingrediënten:
  • 1 pak appeltaartmix
  • 1 ei
  • eventueel (light) abrikozenjam
  • 200 gram magere kwark
  • zoetstof naar smaak
  • zes appels (Elstars)
  • een handvol rozijnen
  • kaneel

Doe de appeltaarmix in een beslagkom en kneed het met ei en magere kwark. De magere kwark is een vervanging voor boter, neem daarom dezelfde hoeveelheid als de boter die op het pak vermeldt staat. Kneed het ei, de kwark en de appeltaartmix. Als het deeg te kleverig is, kun je bloem gebruiken. Zet vervolgens het deeg even in de koelkast.

Schil de appels (bij voorkeur een zoete appelsoort, zoals Elstars), verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne schijfjes. Vet de bakvorm in met halvarine. Bekleed de bakvorm met het deeg. Gebruik niet al het deeg, want je hebt nog deeg nodig voor de reepjes die de laatste laag van de appeltaart vormen.

Verwarm de oven voor. Leg vervolgens de schijfjes in de vorm. Strooi er rozijnen op, en zoetstof naar smaak. Na de eerste laag appels maak je een tweede laag, en eventueel een derde, afhankelijk van je smaak en de appels die je overhoudt. Van het resterende deeg maak je reepjes. Die leg je in een rastervorm op de appels.
Volg nu de aanwijzingen op het pak om de taart af te bakken.

Warm abrikozenjam op in een pannetje en strijk het over de taart, als deze afgebakken is. Eet smakelijk.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Caloriearme borrelhapjes, hapjes voor een gezond dieetCaloriearme borrelhapjes, hapjes voor een gezond dieetHet kan zo gezellig zijn. Op een mooie zomeravond gezellig in de tuin of in de winter bij de open haard, het drinken van…
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Gezonde toastjes, lekker en caloriearmGezonde toastjes, lekker en caloriearmJe bent op dieet, maar dat wil nog niet zeggen dat je niet kunt genieten van een wijntje met een borrelhapje. Sterker no…
Hoe kun je afvallen met eieren?Hoe kun je afvallen met eieren?Kun je afvallen met eieren? Uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad heel goed kan! Hoe moet je eieren eten om af te…

Het stofwisselingsdieetHet stofwisselingsdieetDe basis van dit stofwisselingsdieet is om de stofwisseling te versnellen, zodat je afvalt. Dit doe je door kruidige pro…
Hoe gezond is varkensvlees?Hoe gezond is varkensvlees?Over varkensvlees in combinatie met een dieet, bedoeld om af te vallen, wordt vaak huiverend gesproken. Varkensvlees roe…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.