Waar koks rekening mee houden qua goede voeding

Waar koks rekening mee houden qua goede voeding Niet alleen mensen (gasten) zelf moeten rekening houden met goede voeding, ook de koks die het eten klaarmaken hebben zich te houden aan diverse spelregels. Een aantal door de overheid aangestelde deskundigen uit verschillende branches heeft in opdracht van de overheid de 'Tien spelregels voor goede voeding' opgesteld .

De tien spelregels voor goede voeding

Deze regels zijn zowel voor de koks als voor de gast zelf.

De regels waar koks rekening mee moeten houden:

  • 1. Zorg voor een gevarieerde keuze in het menu. Volg de seizoenen bij de keuze van gerechten. Bij gevarieerde voeding krijgt de gast zo alle belangrijke voedingstoffen zoals mineralen, eiwitten, vitaminen en vocht binnen.
  • 2. Wees matig met vet en boter. Pas zoveel mogelijk vetarme kooktechnieken toe. Gebruik zo min mogelijk vet vlees, volvette kaas, frituursnacks enzovoorts of als je het gebruikt gebruik het in combinatie met goede voeding. Teveel aan vet veroorzaakt overgewicht of chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten.
  • 3. Gebruik volop zetmeel (koolhydraten) en vezels. Ze komen vooral voor in aardappels, groenten, fruit en peulvruchten. Omdat de hoeveelheid vet geminderd moet worden, zul je de hoeveelheid koolhydraten omhoog moeten brengen om toch genoeg aan de energie te hebben. Ook bevatten vezels stoffen die de spijsvertering stimuleert.
  • 4. Wees zuinig met zout, zout verhoogt de bloeddruk.
  • 5. Voorkom voedselvergiftiging door goede hygiëne.
  • 6. Houd rekening met de aanwezigheid van schadelijke stoffen. Denk hierbij zoal aan het gebruik van nitraatrijke groenten zoals spinazie (Dit voorkom je o.a. door het niet twee keer te verwarmen). Nitraat is gevaarlijk omdat het zich na meerdere keren verwarmen omzet in nitriet, een schadelijke stof. Hanteer de juiste bewaar- en productiemethoden.

De regels waar de gast zelf mee rekening moet houden en waar de koks geen invloed op hebben:

  • 7. Eet drie maal per dag en gebruik niet vaker dan vier maal iets tussendoor.
  • 8. Houd je gewicht op het juiste peil. Pas de voeding en het voedingsgebruik op je lichaam aan.
  • 9. Drink dagelijks tenminste 1,5 liter vocht en wees matig met alcohol.
  • 10. Eet minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit per dag.

Wat is een dieet

Een dieet is voeding die om medische redenen, sportprestatie of om slanker te worden aan specifieke eisen moeten voldoen ten behoeve van een persoon.

De kenmerken van een dieet zijn:

  • De persoon kan bepaalde voedingsbestanddelen niet verdragen of heeft andere hoeveelheden voedingsstoffen nodig.
  • Een dieet is bedoeld om gezondheidstoestand van een persoon te verbeteren of te behouden.
  • Een dieet is bestemd voor een persoon en dus afgestemd op die persoon.
  • Een arts schrijft een dieet voor om gezondheidsredenen.

Veel voorkomende diëten

Natriumbeperkt

Bestaat uit voeding waarvan de maximale hoeveelheid natrium vooraf is vastgesteld.

Cholesterolarm

De nadruk op beperking van verzadigde vetzuren.

Diabetici

Bestaat uit vetarm en/of koolhydraatarm voedsel, waarvan de maximale hoeveelheid verzadigd vet en suiker per dag vooraf is vastgesteld.

Energiebeperkt

Mag alleen energiearm voedsel. Door middel van vet- en suikerbeperking.

Glutenvrij

Vermijden van alle granen die gluten bevatten, evenals alle producten waarin deze granen verwerkt zijn.
© 2006 - 2024 Schrijver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Invloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineInvloed van voedingsvezels en eiwitten op insulineIn onze voeding moeten bepaalde voedingsstoffen voorkomen, zodat het menselijk lichaam goed kan functioneren. Drie belan…
Is het macrobiotisch dieet gezond?Is het macrobiotisch dieet gezond?De meeste diëten hebben als doel je overgewicht kwijt te spelen en je gezond streefgewicht zo dicht mogelijk te benadere…
Waarom afvallen tijdens menopauze niet luktWaarom afvallen tijdens menopauze niet luktVrouwen in de menopauze houden best hun voeding nauwlettend in de gaten. Hun stofwisseling functioneert immers veel lang…
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…

Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Schrijver (2 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.