Atkins dieet: inductiefase

Atkins dieet: inductiefase De inductiefase is de eerste fase binnen het Atkins dieet. De inductiefase is er met name op gericht de vetverbrandende stofwisseling, ook wel ketose genoemd, in gang te zetten. Middels lipolyse teststrips (merknamen Lipostix en Ketostix) kan men controleren of het ketose proces actief is.

Inductiefase

De inductiefase is de eerste van de vier fasen in het Atkins dieet. De inductiefase vormt als het ware een inleiding, het begin van de nieuwe levenstijl. De inductiefase duurt minimaal 14 dagen en kent een aantal doelen:
 • Het zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt van een koolhydraatverbrandende stofwisseling naar een met name vetverbrandende stofwisseling (ketose)
 • De waarde van de bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd
 • Men gaat afkicken van de suikerverslaving

Regels inductiefase

 1. Eet óf drie normale maaltijden, óf vier tot vijf kleinere maaltijden per dag. Sla geen maaltijd over en zorg ervoor dat er maximaal zes uur tussen de maaltijden zit.
 2. Combineer maaltijden bestaande uit vet en eiwitten
 3. Gebruik niet meer dan 20 gram koolhydraten op een dag
 4. Vermijd fruit, pasta, granen, brood, zetmeelrijke groenten en zuivelproducten (met uitzondering van room, boter en kaas) en eet de eerste twee weken geen zaden en noten
 5. Eet enkel die producten die op de toegestane lijst van voedingsmiddelen staat
 6. Pas de hoeveelheid voedsel aan op de eetlust
 7. Lees de ingrediëntenlijst op de verpakkingen van producten goed!
 8. Houdt in je achterhoofd dat een aantal producten verborgen koolhydraten bevatten, met name jus, dressings en sauzen
 9. Vermijd producten die gezoet zijn met aspartaam
 10. Vermijd dranken met cafeïne
 11. Drink minstens twee liter water op een dag
 12. Wanneer je last hebt van verstopping is het aan te raden een eetlepel psylliumvezels in een glas water te mengen en dit iedere dag te drinken

Welke voedingsmiddelen mag ik tijdens de inductiefase onbeperkt eten?

Onbeperkt eten tijdens je dieet? Het kan! Bij het Atkins dieet zijn er enkele voedingsmiddelen die je zonder enige beperking kan eten. Dit zijn alle soorten vis, alle soorten gevogelte, alle soorten vlees, alle soorten ei en alle soorten schaaldieren, met uitzondering van oesters en mosselen. Daarnaast zijn er nog andere producten die je mag eten, zij het met mate.

Kaas

Je mag dagelijks 85 tot 115 gram kaas eten, maar wel specifieke kaassoorten, waaronder cheddarkaas, Goudse kaas, mozarella, Zwitserse kaas en roomkaas. Houdt in je achterhoofd dat 30 gram kaas ongeveer 1 gram aan koolhydraten bevat.

Groenten

Je mag dagelijks 200 tot 300 gram van onder andere de volgende groenten eten: komkommer, andijvie, veldsla, champignons en paprika. Daarnaast mag je iedere dag 100 gram van onder andere asperges, bloemkool, boerenkool, broccoli, prei, snijbonen, spinazie, tomaten en uien.

Vetten

Bepaalde vetten zijn onmisbaar in een gezonde voeding. Met name olijfolie vormt een goede basis. Meervoudig onverzadigde olie, zoals zonnebloemolie, moet je vermijden. Boter is toegestaan, hoewel men margarine dient te vermijden.

Drank

Je kan onbeperkt genieten van onder andere de volgende dranken: cafeïnevrije koffie of thee, mineraalwater, kruidenthee, light frisdrank dat bereid is met sucralose.

Zoetstoffen

Veel producten zijn tegenwoordig gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Sucralose, cyclamaat, sacharine, acesulfaam-K en maltitol zijn toegestaan. Natuurlijke zoetstoffen zoals maltose en fructose kan je het best vermijden, evenals aspartaam.

Lipolyse teststrips

Lipolyse teststrips zijn strips die aan de hand van je urine meten of het ketose proces actief is of niet. De strips veranderen van kleur al naar gelang de hoeveel ketonen er zich in de urine bevinden. De strips zijn niet verplicht maar kunnen een handig steuntje in de rug en controlemiddel vormen. De strips zijn verkrijgbaar onder de namen Lipostix en Ketostix.
© 2010 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Atkins dieet: dieetproductenAtkins dieet: dieetproductenHet Atkins dieet kan aangevuld worden met diverse dieetproducten welke je kunnen helpen bij het afvallen. Er zijn Atkins…
Dr. Atkins dieet, het principeDr. Atkins dieet, het principeDr Robert C. Atkins (1931-2003), een amerikaanse hartspecialist, die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…

Snel afvallen met Fast Diet afslankcapsules: Kilo's per weekSnel afvallen met Fast Diet afslankcapsules: Kilo's per weekDe nieuwste afslankcapsule combineert alle voordelen van bekende pillen zoals Stackers, Lipo-6 en Ergolean, zonder de na…
Afvallen met appelsAfvallen met appelsKun je met appels afvallen? Lang niet iedereen gelooft er in, maar het antwoord op die vraag zou je kunnen verbazen. Afv…
Bronnen en referenties
 • Atkins healt & medical information service (2004) Atkins voor beginners Atkins, R. C. (2002) Dr. Atkins's nieuwe dieet revolutie
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.