Hoeveel calorieën verbruik je met sporten of wandelen?

Met bewegen vallen mensen af. Maar hoeveel val je af door welke beweging en hoeveel Kcal zij ndat? En hoeveel eet je er weer bij als je een snicker neemt of een banaan als het gaat om Kcal? In dit artikel alles over hoeveel calorieën je verbruikt door diverse bewegingen en wat het eten van bepaalde producten oplevert aan gewicht. Want een snicker heb je er niet zomaar weer af. Daar moet je bijna een half uur voor pittig doorzwemmen.

Met slapen verbruik je ook energie

Alles wat de mens doet vraagt energie. Dus zelfs als iemand slaapt, verbruikt hij energie. Maar dat is niet veel. Een trap oplopen vergt veel meer energie dan slapen. En de trap aflopen vergt weer meer energie dan wandelen. Hoe zwaarder iemand is, des te meer energie er bij beweging wordt verbruikt.

Zwemmen, de trap op lopen en fitnessen: het meeste verbruik aan KCalorieën

Wie regelmatig zwemt of fitnest raakt flink wat calorieën kwijt. Iemand met een gewicht van 80 kilogram verbruikt in een half uur al snel 400 Kcal als er intensief gezwommen wordt. Diezelfde persoon die een half uur de trap oploopt verbruikt ook 360 Kcal. En met fitnessen verbruikt iemand van dat gewicht in een half uur 320 Kcal. Ter vergelijking: met een half uur slapen wordt maar 42 Kcal verbruikt door iemand van 80 kilogram.

Hoeveel verbruik je met andere activiteiten in een half uur bij een gewicht van 80 kilo?

 • Slapen 42 Kcal
 • Zittend werk 63 Kcal
 • Trap op lopen 360 Kcal
 • Trap af lopen 200 Kcal
 • Wandelen 160 Kcal
 • Fietsen 160 Kcal
 • Tuinieren 200 Kcal
 • Zwemmen 400 Kcal
 • Fitnessen 320 Kcal
 • Joggen 280 Kcal

Hoeveel verbruikt iemand met activiteiten in een half uur die 100 kilogram weegt?

 • Slapen 52,5 Kcal
 • Zittend werk 78,75 Kcal
 • Trap op lopen 450 Kcal
 • Trap af lopen 250 Kcal
 • Wandelen 200 Kcal
 • Fietsen 200 Kcal
 • Tuinieren 250 Kcal
 • Zwemmen 500 Kcal
 • Fitnessen 400 Kcal
 • Joggen 350 Kcal

Eten en bewegen: in sommige producten zitten heel veel KCalorieën

Mensen weten heel vaak niet wat er in een product zitten dat ze zo even achteloos wegkauwen. Daarom hier een paar zaken die mensen veel eten.
 • Snicker van 60 gram 300 Kcal
 • Appeltaart van 90 gram 260 Kcal
 • Sultana van 15 gram 55 Kcal
 • Appel van 120 gram 60 Kcal
 • Banaan van 90 gram 80 Kcal
 • Mandarijn van 65 gram 25 Kcal

Een snicker wegwerken: een half uur zwemmen of 7 uur slapen

Om een snicker weer weg te werken zonder aan te komen moet iemand van 80 kilogram dus iets minder dan een half uur zwemmen, maar moet er 7 uur geslapen worden om dat er weer af te krijgen. Een half uur de trap oplopen helpt ook. Maar dan is alleen die snicker nog maar weg. Ander eten dat ook naar binnen is gegaan gaat dan meteen ergens zitten in de vorm van vet.

Voldoende lichaamsbeweging is goed voor hart- en bloedvaten en het humeur

Lichaamsbeweging is van groot belang voor een gezond lichaam. Mensen die actief bewegen hebben minder kans op hart- en vaatziekten, zijn slanker en voelen zich fitter. Lichaamsbeweging hoeft niet te betekenen dat iemand Olympisch kampioen moet worden. Iedere dag een half uurtje bewegen is voldoende om een gezond lichaam te houden. Een of meerdere keren intensief sporten is echter wel lekker naast dat halve uurtje bewegen per dag.

Hoe krijg je een half uur lichaamsbeweging per dag?

 1. Meer lopen of fietsen en niet meer alles met de auto doen
 2. Voor ieder boodschapje even naar de winkel lopen
 3. Een brief lopend naar de brievenbus brengen en niet met de auto
 4. De trap nemen in plaats van de lift
 5. De auto wassen in plaats van door de wasstraat rijden
 6. Tuinieren
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…
Tips voor afvallen en gezond eten!Tips voor afvallen en gezond eten!Volgt u al een dieet, maar kunt u dit moeilijk volhouden? Hier enkele tips om toch zo nu en dan een extraatje te eten, z…
5 kilo in vier weken afslanken!5 kilo in vier weken afslanken!Misschien zijn er sinds de feestdagen enkele kilo's bijgekomen, en zou u die nu graag weer kwijt willen. U zou natuurlij…
Calorieën: zeer belangrijk in een goed dieetCalorieën: zeer belangrijk in een goed dieetCalorieën zijn een dagdagelijkse behoefte die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar hoeveel calorieën heb…
Afvallen tijdens feestdagenDecember, dé verschrikking voor mensen die willen afvallen. Eerst krijgen we alle (chocolade/truffel)pepernoten, marsepe…
Reacties

Bart, 09-08-2014
@infoteur
Er lijkt zoveel logisch maar vaak is dat het niet.
Iemand die zwaarder is, verbruikt bij inspanning als fietsen niet meer energie als iemand die lichter is.
De fiets draagt immers het gewicht. Iemand die 100 kilo weegt heeft waarschijnlijk wel een iets hogere luchtweerstand (maar niet veel) daarnaast moet hij wel 25% meer energie leveren bij accelereren. Maar bij 1 tempo, of binnen op de hometrainer maakt gewicht niet uit voor het calorieverbruik op de fiets. Iemand die 100 kilo weeg heeft overigens sterkere beenspieren dan iemand van 80 kilo. Zij moeten immers 100 dragen. Deze persoon zal dan zelfs beter presteren op de fiets. Dat lijkt pas onlogisch maar waar Reactie infoteur, 11-08-2014
Met uw eigen antwoorden haalt u dus de stelling al onderuit. Iemand van 100 kg heeft inderdaad meer spieren dan iemand van 80 kg omdat hij dat lichaamsgewicht moet dragen. Die spieren verbruiken sowieso al meer calorieen dan die van iemand van 80 kg. Daarnaast moet iemand die zwaarder is en die op de fiets zit wel degelijk dat hele gewicht overeind houden en die ook zwaardere benen rondpompen. Het gewicht maakt dus voor alle sporten wel degelijk uit.

A., 17-07-2014
Als je 100 kilo weegt, dan verbruik je 125% van iemand die 80 kilo weegt. Het maakt niet uit wat je doet! Dat kan toch niet?
Bij fietsen, zwemmen, rennen, etc. Altijd hetzelfde. Dat kan toch niet? Reactie infoteur, 21-07-2014
Ja dat kan wel. Iemand die zwaarder is, verbruikt bij inspanning meer dan iemand die lichter is en dat is dit percentage. Dat lijkt me ook wel vrij logisch overigens.

John, 28-02-2014
Ik vraag me af hoe men bepaald hoeveel kcal er opgenomen worden. Er staat op ieder product netjes hoeveel kcal er in zit maar is dit wel echt zinvol. Ik vraag me namelijk af wanneer ik en een vriend allebei een snickers eten we ook daadwerkelijk allebei 300 kcal binnen krijgen en opnemen. is dit niet sterk afhankelijk van je darmflora, gezondheid etc. Kan het niet zo zijn dat wanneer ik een snickers eet ik daadwerkelijk maar 250 kcal opneem en de rest verloren gaat in mijn ontlasting?

Of is dit altijd bij ieder menselijk lichaam hetzelfde. dat betwijfel ik namelijk. Reactie infoteur, 03-03-2014
Als je bijvoorbeeld een hele snelle ontlasting hebt (of diarree of je moet overgeven) dan neemt je lichaam de voedingsstoffen en calorieën niet op. Maar in de andere gevallen toch echt wel.

Janus Tempelaars, 10-04-2013
Ik wandel 60 min, 4 dagen per week.
Fitness 60 min 4 keer per week.
Nordica - Walking 4 keer per week
Hoeveel Calorieën gebruik ik bij Wandelen ik, Bij Nordic Walking. en bij Fitness.OK
Janus, Reactie infoteur, 10-04-2013
Als u het artikel goed leest ziet u dat dit heel erg afhangt van uw lichaamsgewicht.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 21-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.