Afvallen met Glyx
In 5 weken een droomfiguur, afvallen zonder erop te letten wat je eet, geen calorieën tellen en simpel kilo´s kwijtraken. In die trend past ook het Glyx-dieet. Die methode belooft blijvend effect bij het afvallen. Daarbij hoeft men alleen onderscheid te maken tussen goede en slechte koolhydraten. Wie besluit om in zijn voeding aan te passen volgens het GLYX-principe, kan permanent zijn gewicht onder controle krijgen. Cruciaal voor GLYX is een slimme combinatie van voedingsmiddelen. Want GLYX staat als afkorting voor de glycemische index. Dit is een waarde die aangeeft hoe individuele voedingsmiddelen bloedsuiker en insulineproductie beïnvloeden. Trouwens, afvallen met GLYX betekent niet dat je moet verhongeren. Wie de juiste voedingsmiddelen kiest, kan letterlijk schransen. Want niet eten op zich leidt tot dik zijn, maar de keuze van je voedsel.
Wat is Glyx?
De term Glyx is eigenlijk een afkorting voor de "
glycemische index" (GI). De glycemische index werd oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetesonderzoek en naderhand ingezet als voedingsadvies bij
diabetici.
Hoe werkt het Glyx-dieet?
Bij voedselinname treedt er in het lichaam een verhoging van de bloedsuikerspiegel op. Door die hogere bloedsuikerspiegel wordt een verhoogde hoeveelheid insuline aan het lichaam geleverd. De hoeveelheid insuline hangt af van welk voedsel je eet. Daarbij maakt het Glyx-dieet
onderscheid tussen
goede en slechte koolhydraten:
- bij slechte koolhydraten zoals bijvoorbeeld glucose of witbrood, stijgt de bloedsuikerspiegel snel en wordt er veel insuline aangemaakt;
- bij goede voedingsmiddelen, zoals volkorenbrood, groenten en fruit, stijgt de bloedsuikerspiegel maar langzaam en is de insuline-afgifte beduidend lager.
Alles draait om opslag van vet
Wie zijn voedingspatroon inricht volgens het GLYX-principe, help daarmee om vet direct in de spieren te verbranden. Het Glyx-dieet gaat ervan uit dat bij een hoge bloedsuikerspiegel vet wordt opgeslagen, waardoor men niet afvalt. Maar die aanname is wetenschappelijk omstreden omdat opslag van vet ook afhankelijk is van
andere factoren zoals:
- het vochtgehalte van de voeding;
- de temperatuur;
- het vet- en vezelgehalte van een maaltijd.
Zoals hierboven al beschreven moeten bij het Glyx-dieet, alleen goede koolhydraten worden verteerd. Het eten van slechte koolhydraten heeft het nadeel dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en door de verhoogde insuline-afgifte weer even snel daalt. Dat leidt tot een versterkt
hongergevoel en dat is uiteraard weer slecht voor het dieet.
Waaraan herken je goede en slechte koolhydraten?
Basis voor de berekening van de GI-waarde is 100, wat overeenkomt met de GI-waarde van glucose (druivensuiker). Sommige tabellen hanteren ook de waarde van witbrood als basis. Witbrood heeft een GI-waarde van 50. Voedingsmiddelen met een lage GI hebben een
GI-waarde onder 50, gemiddelde GI waarden liggen tussen 55 en 70. Alles wat meer dan 50 is, geldt als een hoge GI-waarde. Bij het Glyxdieet worden alle voedingsmiddelen onder de 50 als goed en alles erboven als slecht aangemerkt.
Waar op letten bij afvallen met Glyx?
Het Glyx-dieet is eigenlijk niets meer dan een verandering in het voedingspatroon naar koolhydraatarme voeding. Daarbij hangt er veel af van de samenstelling van de voedingsmiddelen. Je mag vetten eten (hoewel je dat ook hier maar met mate moet doen) en je hoeft het gebakken spiegelei ’s morgens niet af te zweren, áls je er maar geen brood bij eet. Voor het aanbraden van de uien bij de pasta (de ketchup daarbij laat je natuurlijk weg) gebruik je weinig olie in een anti-aanbak-pan, maar zonder daarbij Parmezaanse kaas te gebruiken.
Overige adviezen bij het Glyxdieet
- eet bewust. Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index. Neem liever voeding met een lage GI;
- wanneer je vet en suiker combineert, let dan op het vetgehalte want deze combinatie vermindert de kans op succes bij het afvallen;
- je lichaam heeft tijd nodig om vet af te breken, drie maaltijden per dag zijn meer dan voldoende. Gun je lichaam de nodige rustfasen;
- kies voedingsmiddelen met veel eiwitten. Eieren, vis, wit vlees, wild, peulvruchten, soja, noten, granen en zuivelproducten zijn ideaal. Vermijd worst en slagroom. Eiwit staat bekend als “fatburner” en speelt een belangrijke rol bij de verbranding van vet. Daarom moet je proberen zoveel mogelijk eiwitrijk voedsel te eten;
- vooral 's avonds is het belangrijk om eiwitrijk te eten in combinatie met voedingsmiddelen met een lage GI-waarde. Met name tijdens diepe slaap is de vetverbranding het hoogst;
- suiker kan je het beste maar helemaal uit huis verbannen tijdens een Glyx-dieet. Neem om te zoeten liever honing of andere zoetstoffen;
- veel drinken is bij het lijnen altijd belangrijk. Het hoeft niet alleen water te zijn, je kan ook een kopje thee nemen. Door vetafbraak tijdens het diëten, worden schadelijke stoffen die aan het vet verbonden zijn, weggespoeld met drank;
- gebruik indien mogelijk goede olijfolie met onverzadigde vetzuren. Neem geen goedkope producten met verzadigde vetzuren;
- vermijd alcohol, een glas droge witte wijn is echter toegestaan. Maar zoals altijd, alles met mate;
- via een trucje kan je ook voedsel met een hoge GI-waarde eten. Gewoon mengen met voedsel met een lage GI-waarde, en alles is daarmee gereduceerd.